Saaren koronatartunnat lisääntyneet

25.11.2020 - Michael Nurmi

Sami-Salminen_webbartikel

Johtava lääkäri Sami Salminen kehottaa kaikkia minimoimaan sosiaaliset kontaktinsa ja välttämään turhaa liikkumista muiden ihmisten parissa.

 

Covid-19 -tapaukset ovat viime aikoina lisääntyneet huomattavasti Kemiönsaarellakin. Kahdessa viikossa tapauksia on tullut 12 lisää. Maanantaina tapauksia oli yhteensä 17. Tiistaina testattiin 58  ja kolme oli positiivisia. Myönteistä on silti, että positiivisten määrä oli odotettua pienempi. Kukaan testatuista koululaisista ei ollut saanut tartuntaa. 

Nyt testatut asuvat Kemiönsaarella. On myös muutamia koronatapauksia, jolloin henkilöt ovat täällä kirjoilla mutta asuvat muualla. Johtava lääkäri Sami Salminen kertoo uskovansa, että koronatapaukset tulevat lisääntymään lähiaikoina. Terveysasemalla uurastetaan tartunnan jäljittämisessä. Pyritään tavoittamaan kaikki mahdollisesti altistuneet henkilöt. Jäljittäminen on aikaa vaativaa ja sitä on tehty viikonlopun aikana. Tällä viikolla jäljittämiseen saadaan lisäresursseja.

Useimmat positiivisen testin saaneet ovat 49-70 vuoden ikäisiä. Useimmilla sairastuneilla on ollut lieviä oireita. Positiivisen testin saanut joutuu vähintään seitsemän päivän karanteeniin. Ennen kuin pääsee tapaamaan muita on oltava oireeton 48 tunnin ajan. 

Salmisen mukaan Kemiönsaaren insidenssiluku (tapausten määrä 100 000 asukasta kohden)  on korkea, mutta tältä aina näyttää, kun kyseessä on pieni kunta.

Valmiustyöryhmä kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan tilanteesta. Mikäli osoittautuu, että Kemiönsaaren olisi pakko määrätä kovempia rajoituksia, asiasta päättää kunnanhallitus. Salmisen mukaan rajaa ollaan tavoittamassa. Tuleva viikko kertoo mihin olemme menossa.

- Turvavälit ovat kaikkein tärkeintä ja seuraava hyvä käsihygienia. Julkisissa paikoissa on käytettävä maskia, hän sanoo.

SALMINEN on kovasti huolissaan siitä, että karanteeniin asetettuja ihmisiä on liikkunut julkisissa paikoissa. Karanteenissa olevan on pysyteltävä kotonaan eikä saa altistaa muita. Saman perheen jäsenet saavat tietenkin asua samassa kodissa. Mielellään tartunnan saanut laitetaan nukkumaan yksin. Karanteenipäätös on viranomaispäätös. Omalle pihalleen saa mennä ja esimerkiksi ulkoiluttaa koiraa jos ei apua siihen saa. Julkisiin paikkoihin ei saa mennä. Omalla vastuulla on vähintään kahden metrin etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin. Muiden luona ei saa vierailla eikä ottaa vieraita vastaan.  Apua voi saada kauppa-asioiden kanssa ellei apua ole saatavissa sukulaisilta tai ystäviltä. Karanteenin rikkominen on rangaistava teko.

Negatiivinen testitulos ei ole sataprosenttisen varma. Mikäli oireet jatkuvat voidaan tarvita uusi testi. On myös hyvin tärkeää, että flunssaoireista kärsivät pysyvät kotonaan ja välttävät kaikkia yhteyksiä muiden kanssa. Nyt meidän kaikkien pitää miettiä käyttäytymistämme ja tehtävä voitavamme estääksemme koronan lisääntymisen.

Salminen kehottaa kaikenikäisiä välttämään tilaisuuksien ja juhlien järjestämistä. Hän huomauttaa myös, ettei pitäisi syyttää positiivisen testituloksen saaneita tai yrityksiä tai paikkoja, joista tartunta on peräisin. Jos jossain tilassa on jonakin aikana ollut tartuntaa, ne eivät ole pitkään sen vaarallisempia kuin muutkaan paikat. Olisi vältettävä aiheuttamasta  lisävahinkoa yrityksille.

Salminen kehottaa kaikkia minimoimaan sosiaaliset kontaktinsa ja välttämään turhaa liikkumista muiden ihmisten parissa.

Teksti: Maria Manelius/IS, arkistokuva

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram