Filip Danielsson tycker det är värt att fira midsommaren.
Midsommaren närmar sig med stormsteg. Annonsbladet hör sig för med tre unga vuxna från Kimitoön om hur de firar midsommar.
Filip Danielsson från Rosala tycker midsommaren är en trevlig tradition. Han säger att han firar högtiden på Rosala.
– Jag brukar se på då man lägger upp midsommarstången vid Rosala FBK. Det har jag gjort sedan jag var liten och det gör jag i år igen.
Som bekant reses midsommarstången för ringdanser. Midsommarstången kom från Sverige via Åland till Finland på 1700-talet.
Danielsson säger att ett fint väder och att träffa släktingar och vänner är ingredienserna för en lyckad midsommar. Han tillägger att många personer från andra orter än Hitis-Rosala väljer att komma till öarna för att fira midsommar.
– Det är bara att se på bilköerna till färjan efteråt för att konstatera att många tycker om att fira midsommaren här, säger Filip Danielsson.
(artikeln fortsätter under annonsen)
“Bra väder och gemenskap”
Noah Koivisto från Dragsfjärd tycker likaså att midsommaren är värd att fira. Liksom Danielsson tänker Koivisto vistas i skärgården under högtiden.
– Bra väder och en god gemenskap är grunden för en lyckad midsommar, säger han.
Koivisto tillägger att han oftast firar midsommar med vänner på Kimitoön.
Noah Koivisto kommer att fira midsommaren med sina vänner.
Jannike Grönroos firar midsommar i Västanfjärd i år.
Jannike Grönroos från Dalsbruk firar midsommar i Västanfjärd i år. Det här året firar hon med ett mindre sällskap.
– Jag har som tradition att fira midsommar på Kimitoön men vissa midsomrar har jag tillbringat i Ekenäs.
Som yngre hade midsommarstången en central roll i Grönroos firande. Numera är det mest ett gott umgänge och god mat som förgyller midsommaren.
– En tradition har ändå varit att ordna någon slag lek eller spel under midsommaren. Den traditionen har levt kvar ända till vuxen ålder, säger Jannike Grönroos.
Midsommar firas lördagen 24 juni.
Text & foto: John Illman