Poikkeustila maassamme – tältä tilanne näyttää Kemiönsaarella

sami

Olemme askeleen edellä ja varaudumme tilanteen mahdolliseen pahenemiseen, johtava lääkäri Sami Salminen vakuuttaa.

Hallitus ilmoitti maanantaina, että maahamme julistetaan poikkeustila. Valmiuslaki on astunut voimaan, jotta koronaviruksen leviäminen voitaisiin estää ja riskiryhmään kuuluvia voitaisiin suojata. Riskiryhmään kuuluvat iäkkäät ja useista sairauksista kärsivät ihmiset. Poikkeuslakia ei koskaan ole käytetty rauhan vallitessa. Se suo viranomaisille huomattavasti enemmän valtaa kuin normalioloissa.

Koulut on nyt suljettu, maan rajat suljettu henkilöliikenteeltä, lääkkeiden myyntiä rajoitettu ja yli kymmenen hengen kokoontumiset kielletty. Muitakin rajoituksia on.

Ulkomailta Suomeen saapuvia kehotetaan jäämään kotikaranteeniin 14 päivän ajaksi kuten myös sairastuneisiin ihmisiin yhteydessä olleita. Sen lisäksi ihmisiä kehotetaan välttämään kaikkea ei-välttämättömää asiointia kodin ulkopuolella. Pidetään etäisyyttä muihin ihmisiin ja vältetään ajan viettämistä yleisillä paikoilla. 70 vuotta täyttäneitä suositellaan välttämään muita ihmisiä.

Kemiönsaaren tilanne näyttää toistaiseksi rauhalliselta eikä paniikkia ole. Johtava lääkäri Sami Salminen kertoo, että saarella ollaan hyvin valmistautuneita viruksen saapumiseen. Eilen Salmisen tietoon ei ollut tullut koronatapauksia saarella. Kaksi henkilöä on karanteenissa koska ovat olleet tekmisissä tartunnan saaneisiin ihmisiin.

Salminen suhtautuu tällä hetkellä tilanteeseen myönteisesti ja uskoo hallituksen määräämien rajoitusten tehokkaasti vähentävän tartunnan leviämistä. Toistaiseksi epidemia on lievä. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa tartunnan saaneiden määrän lisääntymistä ei ole viime päivien aikana havaittu.

Hän kertoo myös olevansa hyvin kiitollinen kemiönsaarelaisten osoittamasta maltista; he ovat todella pitäneet etäisyyttä toisiin eivätkä liiku turhaan yleisillä paikoilla.

- Saarelaiset suhtautuvat suosituksiin toisissaan ja se on oikein hyvä.

Kunnan v.t. peruslalvelujohtaja Harald Holmströmkin kertoo tilanteen olevan hallussa. Valmiusryhmän johtoryhmä kokoontuu jatkossa säännöllisesti.

- Meillä on mm sisäinen sosiaali- ja terveysalan vararyhmä, jonka voimme kutsua töihin mikäli esimerkiksi suuri osa vakiohenkilökunnasta sairastuisi.

Hän kertoo myös, että sosiaali- ja terveyshuolto priorisoi akuuttitapauksia; kiireettömät tapaukset jäävät odottamaan tai ehkä seurataan ja hoidetaan etäkeinoin.

Eniten resursseja ohjataan juuri nyt ikäihmisten suojelemiseen ja tukemiseen. Homström kertoo seurakunnan kanssa yhteistyössä aloitettavista ruoka-toimituksista yli 70-vuotiaille, joita tällä hetkellä suositellaan pysyttelemään kotonaan. Soittamalla ma–pe klo 9-16: puh. 040 6197 174 tai 040 6197 121 huolehditaan ruoan kuljettamisesta heille kaupasta kotiin.

- Olemme askeleen edellä ja varaudumme tilanteen mahdolliseen pahenemiseen, hän vakuuttaa.

 

Text och foto: Rebecca Börman, Käännös: Ingrid Sandman

Kommunens-info

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram