Palokunnan actionviikonloppu oli nimensä veroinen

21.9.2023 - annonsbladet
Actionviikonlopun järjestäjänä toimi Åbolands brandkårsförbund rf.

Actionviikonloppu keräsi nuoria eri puolelta Kemiönsaarta. Kemiönsaarella toimii viisi sopimuspalokuntaa Kemiö, Taalintehdas, Rosala, Hiitinen ja Västanfjärd. Tapahtumapäällikkönä toimineen Andreas Nymanin mukaan eniten osallistujia oli Västanfjärdistä. Tapahtuman järjestäjänä toimi Åbolands brandkårsförbund rf. Action viikonloppuun osallistui 16 nuorta, Nymanin mukaan määrä on juuri sopiva. 

– Lainattiin Actionviikonlopuksi toinen sammutusauto Perniöstä, jotta saadaan tarpeeksi toimintaa aikaiseksi, sopimuspelastaja Juho Leppänen kertoo samalla, kun nuoret sammuttavat makkaran grillauksesta lähtenyt tulipaloa Vretantiellä. 

Viikonloppuun kuuluu erilaisia tehtäviä, hälytyksiä on tullut jo neljä. Vesipelastus tehtiin Lövbölessä. Emma-Lotta Nervander oli veneen kyydissä nostamaan veteen pudonnutta henkilöä ylös kylmästä vedestä. 

– Saatiin onneksi helposti ylös, Emma-Lotta kertoo. 

Yksi tehtävä vei nuoret onnettomuuspaikalle. Elis Taipaleen mukaan onnettomuudessa loukkaantuneet olivat osin auton alla. 

– Äijä makasi puoliksi auton alla.

Edessä on vielä monta tehtävää. Elis, Emma-Lotta ja Kira Wahlsten odottavat etenkin yötä. 

– Varmasti tulee hälytys yöllä, Elis ennustaa. 

– Toivottavasti ei, en herää kauhean helposti, Emma-Lotta toivoo nauraen. 

Kira uskoo pääsevänsä nopeasti ylös, jos hälytys tulee yöllä. Emma-Lotta on osallistunut palokuntatoimintaan jo kolme vuotta, Eliksellä takana on kaksi, Kira on juuri liittynyt mukaan. Kaikki ovat samaa mieltä, palokunnassa on jännää ja mielenkiintoista, pääsee oikeasti tekemään. Moni kavereistakin kuuluu palokuntaan. Tehtävien välillä kulutetaan aikaa, aivan kuten oikeissa palokunnissa. 

– Pelataan pelejä ja katsotaan puhelinta, Elis kertoo. 

– Kuntosalilla voi myös treenata, Emma-Lotta lisää. 

– Ei kuitenkaan ihan täysiä, niin jaksaa vielä seuraavan tehtävän, Elis muistuttaa. 

Palokeikat ovat kaikkien mielestä parhaita, kun pääsee oikeasti sammuttamaan tulipaloa. Nyman vahvistaa, että tulipalotehtävät tuntuivat olevat kaikkein mielenkiintoisimpia. Hälytyksen jälkeen laitetaan kaikki tavarat huolellisesti paikalleen ja täytetään esimerkiksi sammutusautojen vesitankit. Kaikkien nuorten mielestä palokunnassa tavarat on helpompi pitää järjestyksessä kuin kotona. Viides hälytys tulee ja lopettaa haastattelun nopeasti, nuoret juoksevat pukuhuoneisiin ja pukevat sammutusvarusteet päälle. Taas mennään.

Tapahtuman päätyttyä sunnuntaina takki on tyhjä niin nuorilla kuin sopimuspalokuntalaisilla. Tehtäviä on ollut kaikkiaan kolmetoista. Andreas Nymanin mukaan kaikki sujui kuten oli suunniteltu. Actionviikonloppu vaati paitsi ulkopuolista kalustoa, myös kuukauden suunnittelun ja useita kokouksia. 

– Onhan tällaisessa töitä, ruokailut, yöpymiset ja tehtävät, Nyman listaa. 

– Pääasia kuitenkin on, että nuoret ovat tyytyväisiä ja toivottavasti tapahtuma vahvistaa ja lisää kiinnostusta palokunnan toimintaan. 

Näillä varmistetaan sopimuspalokuntien tulevaisuus.

TEKSTI & KUVA: JERKER JOKINIEMI

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram