Valokuvataiteilija Niclas Wariuksen näyttely Vanitas Chimitoensis on kesän aikana esillä Söderlångvikin Café Vivanissa, viime viikolla oli näyttelyn avajaiset. Helsingissä asuvalla Wariuksella on kesäpaikka Kemiönsaarella ja hän on asunut Kullassa vuosina 2010-14. Wariuksen valokuvia on aiemmin ollut esillä mm. Sagalundin museossa.
Näyttelyn vertauskuvalliset stillebenit ovat jatkoa Wariuksen aiemmille vanitas-teema -töille. Aiemmat teokset ovat olleet esillä sekä Suomessa että Ruotsissa. Varsinkin Alankomaissa vanitas-aiheiset maalaukset olivat suosittuja 1600-luvulla. Niissä käsitellään maallisten rikkauksien katoavaisuutta.
Näyttelyprojektin valmisteluvaiheessa Warius tutustui Amos Andersonin henkilöhistoriaan ja tutki Söderlångvikin päärakennusta kellarista ullakkoon etsiessään valokuvattavaa.
- Ensimmäinen viikko kului esineitä keräämällä ja inspiraatiota ympäristöstä hakiessa, hän kertoo.
Valokuvataiteilijan mielikuvitus loi kiehtovia ja salamyhkäisiä teoksia; ne eivät kerro ylellisistä julkisivuista vaan kummallisista ja nyrjähtäneistä asioista.
Taitelija nostaa esille elämän ja tavaroiden katoavaisuutta. Kuviensa avulla hän pyrkii luomaan kaaokseen järjestystä. Warius kertoo liikuttuvansa kuvaamistaan autiotaloista. Hän korostaa myös, miten paljon aikaa meiltä kuluu asioiden ja tavaroiden järjestämisessä.
Warius viihtyy Kemiönsaarella. Kesän aikana hän vierailee myös Café Vivanissa. Kysyttäessä, mitkä ovat hänen suosikkipaikkansa saarella, hän luettelee Högsåran, Ölmoksen rannan, ulkosaariston, Sagalundin ja Söderlångvikin.
Päärakennuksen kunnostuksen vuoksi Söderlångvikin museo on suljettuna tänä kesänä, mutta Wariuksen valokuvien myötä vierailijat saavat käsityksen Andersonin kesäresidenssistä. (MN/IS)