Lukio valmistautuu ylioppilaskokeisiin

Erika-Norren-och-Ben-Johansson_artikel

Erika Norrén & Ben Johansson.

Ylioppilaskirjoitukset lähenevät vauhdilla. Suunnitelmien mukaan kokeet alkavat äidinkielenkokeella maaliskuun 16. päivä. Nykytilanteen mukaan kirjoitukset voitaneen järjestää melko tavalliseen tapaan. Jotta kokelasryhmät olisivat tavallista pienempiä ja etäisyyttä voitaisiin pitää, koepäiviä on lisätty kolmella. Sen vuoksi esimerkiksi pitkän ja lyhyen matematiikan kokeet järjestetään eri päivinä. Kimitoöns gymnasiumissa abeja on vain 17 (ja muutama arvosanojaan korottava). Ryhmät jäävät joka tapauksessa pieniksi.

OPISKELU on sujunut syksyn ja talven aikana melko normaalisti. Etäopiskelua on järjestetty vain runsaat kaksi viikkoa. Abien viimeinen lähiopetuspäivä on huomenna, perjantaina helmikuun 5. päivä. Abi Erika Norrénin mukaan lukioaika on kulunut nopeasti. Tuntuu oudolta, kun oppitunnit loppuvat. Samalla tuntuu hyvältä päästä keskittymään kirjoitettaviin aineisiin, joita tulevaisuudessa haluaisi opiskella.

Koronan takia kaikki opiskelijat eivät ole voineet kokoontua tai järjestää ohjelmaa oppituntien ohella. Penkkistäkään ei voida järjestää; tapahtuma on lykätty epämääräiseksi ajaksi. Lukion rehtori Ben Johansson toteaa, että suunnittelu on hyvin vaikeaa koska emme tiedä, miten tilanne kehittyy. Lykättyjä ovat myös vuosittain järjestettävät vanhojen tanssit sekä abien ja opettajien illallinen.

Norrénin mukaan on sääli ettei tapahtumia voida järjestää, mutta sillehän ei mahda mitään. Hänen mukaansa kokeet kuitenkin ovat tärkein asia. 

– Nyt kannattaa olla varovainen, jotta kokeet voidaan järjestää, hän sanoo.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202105

NORRÉN ja muut opiskelijat pääsivät kokeilemaan etäopiskelua pari viikkoa ennen joulua ja joululoman jälkeen. Hänen mukaansa oli vaikeampaa saada apua vaikka etäopinnot olivat hyvin järjestetyt. Luokassa kun saa apua vain nostamalla kätensä. Rehtori Johansson puolestaan huomauttaa, että lukiossa on tänä lukuvuonna ollut entistä helpompaa saada tukiopetusta. Poikkeusolojen vuoksi valtio on myöntänyt avustusta tukiopetukseen myös lähiopetuksen aikana mikä on myönteistä.

Kaikki toivovat, että tilanne pysyy vakaana ja ylioppilaskokeet voidaan järjestää suunnitelmien mukaan. Myönteistä olisi tietenkin, jos kevään aikana voitaisiin järjestää muitakin tapahtumia, mutta kokeet ovat kuitenkin opiskelijoille tärkein asia.

Norrén kertoo, ettei vielä hermoile kirjoitusten vuoksi. Johanssonin mukaan tämä pätee useisiin muihinkin tämän vuosiluokan opiskelijoihin.

Text och foto: Anna Kevin/IS