Lucia tuo valoa koronan keskelle

Anne-Lindroos_20201022_125554_artikel

Lucia-mamma Anne Lindroos auttaa tyttöjä Kemiössä.

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on Ruotsista, Länsi-Götanmaalta vuodelta 1746. Turun seudulla perinne alkoi 1950-luvun alussa Paraisilla. Kemiönsaarella valitaan kaksi Luciaa ja kulkuetta, yksi Kemiössä ja yksi Dragsfjärdissä. Folkhälsanin paikallisyhdistykset järjestävät äänestykset.

 

LUCIAN taustavoimana häärii ”Lucia-mamma”. Hän auttaa tyttöjä löytämään sopivat asut, huolehtii ehdokkaiden kuvauksista, opastaa tyttöjä esiintymisessä, sopii Lucia-kulkueen vierailuaikataulut ja toimii yhteyshenkilönä kouluun. Kemiössä Lucia-mamman tehtävästä huolehtii kolmatta vuotta peräkkäin Anne Lindroos. Eläkkeelle siirtyminen mahdollisti vapaaehtoistyön tekemisen ja perinne on hänelle tärkeä. Lindroos on kasvanut Hangossa ja kertoo osallistuneensa Lucia-juhlan viettoon pienestä tytöstä asti. Hän on käynyt omien lastensa kanssa Lucia-juhlissa Wrethallassa monena vuonna. Lucia kulkueineen on hänelle valon lähettiläs, joka tuo toivoa Pohjolan pimeään talveen. Lindroosin mielestä Lucia-kulkueen vierailu on tärkeä erityisesti vanhemmille ihmisille, etenkin niille, joiden luona ei käy usein vieraita. Hän  opastaa tyttöjä suhtautumaan tehtävään kunnioituksella ja asiaan kuuluvalla vakavuudella. Esiintymiset hoidetaan arvokkaasti ja kuulijoita arvostavalla tavalla. Lindroos kuvailee parin vuoden takaista vierailua Almakodissa, jossa Almakodissa asuva kissa innostui tyttöjen laulusta ja halusi osallistua. Kissan tempaus oli tytöistä hupaisaa eivätkä he pystyneet pidättelemään naurua. 

KEMIÖSSÄ ehdokkaita on tänä vuonna seitsemän ja Luciaa voi äänestää sunnuntaista lähtien. Jokainen saa äänestää kerran. Äänestyspisteet löytyvät S-marketista ja K-supermarketista. Kemiön Lucia kruunataan tänäkin vuonna kirkossa ja Lucia-kulkue suuntaa kirkosta Kemiön torille, jossa on kylätoimikunnan järjestämää ohjelmaa. Mathias Lönnström on kuvannut ehdokkaat ja musiikista vastaa Lina Källberg. 

Tänä vuonna korona aiheuttaa hieman päänvaivaa ja Folkhälsanissa mietitäänkin kuumeisesti miten Lucia-kulkueen vierailut voitaisiin toteuttaa turvallisesti erilaisia teknisiä ratkaisuja hyödyntäen. 

DRAGSFJÄRDISSÄ Lucia-kulkueen järjestämisessä vuorottelevat Taalintehtaan ja Dragsfjärdin paikallisyhdistykset. Tänä vuonna vuorossa on Dragsfjärd. Paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Nina Sjöblom kertoo, että hallitus huolehtii Lucia-mamman tehtävistä yhteisvastuullisesti. Lauluista vastaa Dragsfjärdissäkin Lina Källberg, Taalintehtaalla niistä on huolehtinut Jenni Engblom. Ehdokkaita on tänä vuonna kaksi ja heitä voi äänestää Salessa, Kompiksessa, Kärran ja Genbölen (avaa 12.11) K-marketissa ja Kasnäsin Kylpylässä. Äänestyslipukkeen lisäksi lippaaseen saa pudottaa vapaaehtoisen lahjoituksen. Dragsfjärdin Lucia kruunataan Dragsfjärdin kirkossa.

Teksti ja kuva: Jonna Lappalainen & Arkisto/Arkiiv, Översättning: Ingrid Sandman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram