Koulut alkavat torstaina

Marjaana_Hoikkala_artikel

Marjaana Hoikkalan mielestä lukuvuosi voidaan aloittaa hyvillä mielin.

Elokuu etenee kohti puoliväliään ja se tarkoittaa sitä, että koululaiset palaavat jälleen opintielle. Kemiönsaaren koulujen lukuvuosi alkaa torstaina 11.8. Lomilta paluu voi tuntua monista ikävältä, mutta Kemiönsaaren kunnan sivistysjohtaja Marjaana Hoikkala odottaa innolla tavallisen arjen alkamista. - Nyt on hyvä palata arkeen, ei vain kesän jälkeiseen, vaan enemmänkin koronan jälkeiseen arkeen, hän sanoo.

Hoikkala kertoo, että koronaa ei ole sen liiemmin tarvinnut huomioida tulevaa kouluvuotta suunnitellessa. Koululaiset pääsevät siis aloittamaan kouluvuotensa täysin normaalisti, ilman että ryhmiä täytyisi pitää tiukasti erillään. Tämä on hänen mukaansa tervetullutta sekä oppilaille että opettajille. - Alkavana lukuvuonna haluamme mahdollistaa jälleen yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden, Hoikkala tiivistää.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

11.8_kompass_254x140_HighRes

Sivistysjohtaja myös kertoo, että hänen omalla to do -listallaan on vahvistaa Kemiönsaaren kaksikielisyyttä lisäämällä ruotsin-  ja suomenkielisten oppilaiden kohtaamisia. Kieliryhmien yhteisiä oppitunteja ei ole tänä lukuvuonna tiedossa, ja Hoikkala kertookin, että korona-aika vei sellaisten suunnittelemiselta pohjan. Hoikkala myös muistuttaa, että sekä varhaiskasvatuksella että vanhemmilla on tärkeä rooli siinä, miten lasten kiinnostus ja asenne kieliä kohtaan alkaa muotoutua. - Aikuisten pitäisi näyttää mallia ja uskaltaa puhua toista kieltä, vaikka se ei aina menisikään kieliopillisesti oikein, Hoikkala pohtii. Hänen mukaansa hyvä tavoite olisi se, että jokainen pärjäisi arkisissa tilanteissa molemmilla virallisilla kielillä.

Myös ukrainan kieltä voi kuulla joidenkin saaren koulujen käytävillä. Hoikkala kertoo, että Kemiönsaarella opiskelee tänä lukuvuonna yhteensä seitsemän Ukrainasta tullutta lasta. Moni aloitti opintonsa saarella jo viime keväällä, ja Hoikkalan mukaan he sujahtivat hyvin muiden oppilaiden mukaan ja pääsivät integroitumaan yleisopetuksen ryhmiin. Hoikkala kertoo, että muiden opintojen lisäksi monet heistä tekevät myös etäopintoja Ukrainaan.

Uusia ekaluokkalaisia aloittaa saarella tänä vuonna yhteensä 53. Liikenteessä tulee siis olla varovainen, etenkin koulujen läheisyydessä, jotta pienet oppilaat pääsevät aloittamaan koulutiensä turvallisin mielin.

 

Teksti ja kuva: Saara Laaninen

abl_prenumerera_6x185web

Tilauslomake

 

Tilaa helposti sähköpostilla info@abl.sillipilvi.fi
 
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram