Koulut alkavat coronaepidemia mielessä

kimbredenberg_artikel

Vt. sivistystoimen johtaja Kim Bredenberg

Kemiönsaaren koululaisten lukukausi alkaa ensi viikon keskiviikkona, elokuun 12. päivänä. Kunnassa on runsaat 560 peruskoulun oppilasta. Heistä 58 aloittavat koulunkäyntinsä ensimmäisellä luokalla. Koulujen tehtävä on tärkeä niin oppilaille kuin yhteiskunnallekin. Opetuksen ohella koulu toimii myös sosiaalisena tilana. Kaikilla Suomen lapsilla on lain mukaan oikeus käydä koulua. 

Kun korona alkoi levitä maassamme maaliskuussa, koulujen arki ja lähiopetus äkkiä muuttuivat poikkeukseksi. Vain muutamassa päivässä oppilaat, vanhemmat, opettajat ja muu henkilökunta joutuivat muuttamaan opetuksen etäopetukseksi. Lähiopetusta päästiin kuitenkin antamaan lukuvuoden kahtena viimeisenä viikkona.

Vt. sivistystoimen päällikkö Kim Bredenberg kertoo, että kunnassamme on tarkoitus tänä lukuvuonna mahdollisimman pitkälle antaa lähiopetusta. Pyritään välttämään etäopetusta. Opetushallitus ohjeisti heinäkuun alussa, miten opetus järjestetään koronavirusta huomioiden. Kunta noudattaa ohjeita.

Bredenbergin mukaan etäopetus toki onnistui. Niin opettajat kuin oppilaatkin mukautuivat uuteen tilanteeseen ja opetus sujui hyvin. Kahden viimeisen viikon aikana opettajat saattoivat kartoittaa oppilaiden tiedot ja havaita mahdollisia puutteita. Alkavan lukuvuoden aikana voidaan korjata mahdollisesti syntyneitä puutteita.

Lähiopetus on kuitenkin tehokkaampaa useistakin syistä. Bredenbergin mukaan jotkut aineet soveltuvat toisia paremmin etäopetukseen.

- Käytännön aineet kuten esimerkiksi veisto ja muut aineet, joissa vaikkapa tehdään kokeita, ovat hankalia opiskella etänä. Osa luovaa prosessiakin menetetään, ellei oppilas ole paikalla. Ei päästä keskustelemaan ideoista tai samaan palautetta muilta oppilailta. Etätyö vaatii myös oppilaalta itsekuria sekä vanhempien tukea ja sitoutumista.

 

LUKUVUODEN alku ei silti ole ihan tavanomainen. Samanlaisia ohjeita kuin kevätlukukauden kahtena viimeisenä viikkona noudatetaan joskin hieman lievennettyinä.

Oppilasryhmät pidetään mahdollisuuksien mukaan toisistaan erillään eivätkä kaikki lounasta samaan aikaan. Käsi- ja yskimishygienian sääntöjä noudatetaan. Mikäli uusi korona-aalto tulisi, ollaan tällä kertaa paremmin varustautuneita kuin viimeksi. Rehtorien kanssa laaditaan toimintasuunnitelma. Ollaan varustauduttu karanteenin varalle ja voidaan käyttää hybridimalleja, joiden mukaan oppilaat ovat osittain koulussa, osittain kotonaan.

- Aloitamme lukuvuoden mahdollisimman normaalisti, mutta pandemia mielessä, Bredenberg sanoo.

 

Teksti & kuva: Rebecca Börman/IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram