Koronatestikapasiteettia lisätään Kemiönsaarella

coronatest_artikel_IMG_0317

Terveyskeskus Kemiössä. Coronatestit tehdään täällä.

THL:n ohjeiden mukaan kaikki ilmateiden oireista kärsivien kuuluu käydä koronatestissä. Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Usein kuume, yskä, kurkkukipu, hengityksen ahdistus, lihassärky, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli voivat olla koronan oireita. Nyt sekä aikuisia että lapsia testataan matalalla kynnyksellä. Jos yllä olevista oireista on, ei pidä mennä töihin, kouluun tai päivähoitoon vaan suoraan testattavaksi. Yhteyttä toisiin ihmisiin pitää välttää. Mikäli testi on negatiivinen, töihin voi palata oireiden helpottua.

Kemiönsaarella terveyskeskus testaa sekä drive in- että vastaanottotoimintana. Ylilääkäri Sami Salmisen mukaan nykyinen kapasiteetti on n. 20 testiä päivässä. Kapasiteettia ollaan luultavasti lisäämässä tarpeen mukaan. Salminen ja kunnan v.t. terveyshuoltopäällikkö Carmela Färm-Kaaja uskovat, että palaaminen töihin, kouluun ja päivähoitoon lisäävät testien tarvetta. Jo nyt monet vapaa-ajan ja vakituiset asukkaat ottavat yhteyttä terveysasemaan kysellen testeistä.

– On vaikea erottaa erilaiset virusinfektiot; oireet ovat samankaltaisia. Sen saa selville vain testien avulla, Färm-Kaaja sanoo.

Salmisen mukaan toimitaan ripeästi, jotta testejä voitaisiin tarpeen vaatiessa tehdä nopeasti. Sairastuneelle on tärkeää saada tietää, onko kyseessä korona. Näin selviää, miten hänen kuuluisi toimia. Salminen kertoo, että testiin pääsee samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Vastaus tapaa tulla 24 tunnin sisällä. Viime aikana se on saattanut kestää hieman pidempään johtuen TYKs:in laboratorion kapasiteetista, jota nyt ollaan nopeasti lisäämässä.

Drive in -vastaanotossa potilaan ei tarvitse tulla sisälle vaan hän odottaa autossa testin ottavaa sairaanhoitajaa. Testin yhteydessä potilas saa ohjeet karanteenista ja muuta asianmukaista tietoa. Färm-Kaaja kertoo, että henkilöstöresursseja ollaan lisäämässä jotta niitä kulloinkin riittäisi tarpeen täyttämiseksi.

 

Teksti: Rebecca Börman/IS