Koirien nenätyö

Karpela_artikel

Kemiönsaaren Aikuisopistossa pidetään parhaillaan Master Training -kurssia koirakoille, joilla on jo hieman kokemusta hajutyöskentelystä. Kurssilla paneudutaan hajutyöskentelyn kulmakiviin ja kunkin koirakon yksilöllisiin haasteisiin parantaen koiran käyttövarmuutta ja luotettavuutta hajutyössä, kertoo eläintenkouluttaja (AT) Tanja Karpela.

Mistä ja miten kannattaa aloittaa koiran nenätyöskentely?

Hajukoulutus koiralle on hyvä aloittaa usein tekniikkahajulla ja aloittaen hajukohteen ilmaisun opettamisesta. Koulutus voidaan toki toteuttaa muussakin järjestyksessä, riippuu aina koirakosta ja ohjaajan toiveista ja tavoitteista, neuvoo Karpela.

Sopiiko se kaikille roduille, vai onko jokin rotu parempi kuin toinen?

Hajutyöskentelyä voidaan opettaa kaikille koirille mukavana harrastuksena, mutta työkoiriksi ei kaikista koirista ole. Työkoiraksi tarkoitetun koiran tulee omata tiettyjä ominaisuuksia tullakseen hyväksi työkoiraksi.

Miten koiran saa oppimaan, ettei se syö itse sieniä?

Koiranhajukoulutus tulee toteuttaa aina niin, että koira opetetaan siihen, ettei se saa manipuloida kohdetta millään tavalla (se ei saa esim. kaapia sitä tassullaan, nuolla tai tuuppia kuonollaan tai syödä kohdetta). Tämä osa koulutusta toteutetaan ilmaisun opettamisen yhteydessä.

Mikä on hyvä palkinto koiralle, kun se löytää oikean sienen?

Hyvä palkinto koiralle on asia, jota koira halulla ja innolla eniten tavoittelee. Palkka voi olla esim. ruokapala tai leikki lelun kanssa. Sosiaalinen palkka eli kehu on aina myös tärkeä olla mukana, mutta yksistään pelkkä kehu todella harvalle koiralle riittää.

Miten koira ilmaisee löytönsä?

Ilmaisukäytös valitaan etsittävän kohteen mukaan. Esim. sieniä etsittäessä ei kannata opettaa koiraa menemään makuulle, sillä silloin se saattaisi mennä makuulle sienien päälle. Tällöin parempi ilmaisukäytös voisi olla paikalleen jähmettyminen samalla sientä tuijottaen. Ilmaisukäytös on siis koiralle opetettu käytös, jolla se kertoo ohjaajalle löytämänsä kohteen.

 

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_40_2022

Onko jokin sieni helpompi kuin toinen?

Kaikki mikä haisee, voidaan opettaa koiralle. Sienien hajun osalta ei juurikaan vaikeuseroja ole. Vaikeutta voi sen sijaan tuoda sienien myrkyllisyys, eli on erittäin tärkeä kouluttaa koira siten, ettei se vahingossakaan syö löytämäänsä sientä.

Kuinka kauan menee, että koira oppii?

Koirien oppimiskyvyissä on jossain määrin eroja, joku oppii yhden asian nopeasti ja toinen toisen asian. Suurin merkitys on kuitenkin ohjaajan taidoilla opettaa. Eli ohjaajan ajoitus koiran palkkauksessa, kyky ylläpitää sopivaa vahvistetiheyttä, harjoituksen kriteerin asettamisen taito, ohjaajan kehonkieli, ohjaajan tunnetila, ohjaajan motoriset koulutustaidot, kyky ymmärtää koiran hienovaraista signaalikieltä, kyky luoda hyvä suhde koiraan jne. Näitä edellä mainittuja taitoja opetellaan kursseilla.

Täytyykö koiralle kertoa erikseen metsässä, että nyt sienestetään, vai etsiikö se joka kerta samalla sieniä?

Jos koiralle on opetettu hyvin jokin sieni ja taitoa on ahkerasti ylläpidetty, ilmaisee koira sienen aina sen löytäessään, ollaan sitten sienestämässä tai muuten vaan metsässä kävelyllä.

Kannattaako koiralle opettaa myös kännykän etsiminen? (Jos se putoaa metsään sienestyksen tiimellyksessä)

Se on varsin kätevä ja hauska taito. Tällöin on kuitenkin hyvä miettiä mitä hajua koiralle silloin kannattaa opettaa etsittäväksi (ohjaajan oma haju, kännykän materiaalin haju, hajukokonaisuus vai mikä?).

Mitkä sienet ovat helpoimmat opettaa? Hajun voimakkuus tms?

Tässä en ole vaikeuseroa hajun suhteen huomannut. Ainoastaan joidenkin sienien myrkyllisyys on asia, joka on ehdottomasti huomioitava ja opetettava koira siihen, ettei se milloinkaan manipuloi löytämäänsä kohdetta esim. syömällä/nuolaisemalla sientä.

Harrastatko itse koiran kanssa sienestystä?

En harrasta sienestystä paljoakaan, mutta teen töitä räjähde-etsintäkoiriemme, luontokartoituskoiriemme ja lutikkakoiriemme kanssa päivittäin.

Teksti: Jaana Aartomaa/IS, Foto: Tanja Karpela

abl_prenumerera_6x185web

Tilauslomake

 

Tilaa kätevästi s-postitse info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram