Kohti matkailukesää 2022

Launokorpi_artikel

Ryhmille tiedustellaan päiväretki- ja kiertoretkikohteita. 

Miltä näyttää kesä 2022? kysyin Stella Törnrothilta ( Kemiönsaaren kunnan Matkailu- ja destinaatiokehittäjä),  Kaisa Launokorvelta (J&M Launokorpi) sekä Kemiönsaaren oppaat että Salon oppaat/Kemiönsaari opasyhdistyksiltä.

Kaikki odottavat positiivisella mielellä sesongin alkua. Maailman tilanne näkyy vielä epävarmuutena. Kansainvälinen matkailu on vähäisempää ja muun muassa Visit Finland on lopettamassa markkinointi-toimenpiteet Venäjälle. Kotimaisista matkailijoista käydään kovempaa kilpailua, joiden toivotaan valitsevan lähimatkailun tänäkin vuonna. Tämä on ainoa keino matkailuelinkeinon elvyttämiseen tästä kriisistä. Epävarmuudesta johtuen useat matkailijat varaavat matkansa lähempänä matkan ajankohtaa, joka luo haasteita niin matkanjärjestäjille, ryhmien oppaille kuin palvelujen tarjoajille. Varsinais-Suomi ja saaristo ovat hyvässä asemassa, koska alue on maisemallisesti ja kulttuuris-historiallisesti rikasta sekä saavutettavissa vuoden ympäri.

KEMIÖNSAARELLE matkaa suunnittelevat ovat kysyneet yritysten aukioloaikoja, työhyvinvointipäivien ja leirikoulujen järjestämismahdollisuuksista, vesiliikenteen aikatauluista, tapahtumista, majoituksista sekä erityisesti aktiviteeteista. Ryhmille tiedustellaan päiväretki- ja kiertoretkikohteita.  Kesän ja syksyn suurtapahtumat ostomahdollisuuksineen kiinnostavat iäkkäämpiä matkailijaryhmiä, joille upeaa saariston syksyä tuodaan esille. Yhä matkailijoita yllättää läheinen sijainti Turkuun ja Helsinkiin ja toisaalta Kemiönsaaren sisäiset välimatkat. Paikallisyhdistysten oppaat ovat tehneet reittiehdotuksia ja matkanjärjestäjänä J&M Launokorpi on suunnitellut erilaisia matkapaketteja. Heidän valmismatkansa mm. Ahvenanmaan, Saksan, Lofootien, Öölannin ja Gotlannin matka ja useat saaristomatkat ovat suosittuja. Tilausajoille on myös positiivisia odotuksia. Söderlångvikin kartanossa vieraili 15.572 viime vuonna ja samaa odotetaan.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202213

UUSIA elämyksiä haetaan ja niihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksia mukaan. Eri teemamatkat kuten ruoka-, pyörä-ja ratsastusmatkat herättävät kiinnostusta. Teemamatkoista mainittakoon Storfinnhovan savusaunamatka ja huhtikuussa Helene Schjerfbeck- teemainen retki. Tulevana kesänä tulemme ajamaan linjavuoroa Kemiönsaaren ja Helsingin välillä. Torstaisin pääsee aamuvarhain Kemiöstä Helsinkiin ja perjantaisin illalla Helsingistä aina Taalintehtaalle asti. Suunnitelmissa on saada valmismatkapuoli online-alustaan, jolloin varaukset ja maksut tehdään pääsääntöisesti online, kertoi Kaisa Launokorpi.

Saaristoristeilyt 2021 oli ennätyskesä. Nyt on varauksia täksi kesäksi. Risteilyt keskiviikko, perjantai, lauantai viikoilla 26 – 31, kertoi Calle Storm.

skärgården_artikel

ENTRAL BALTICIN rahoittaman Arc Gate-hankkeen ja muiden matkailuliikkumisen kehittämishankkeiden avulla saadaan kesällä uudet digitaaliset infonäytöt Taalintehtaan ja Kasnäsin satamiin. Hankkeiden avulla pyritään mm. parantamaan matkaketjujen löydettävyyttä kokoamalla alueen vesi- ja linja-autoliikenteen aikataulut Matkahuollon avoimeen rajapintaan, josta tuotavaa digitaalista matkustajainformaatiota hyödynnetään taas satamien infonäytöissä, kertoi Törnroth.

Infonäytöissä voi selata alueen tapahtumia, jotka tuodaan suoraan Visit Kemiönsaaren tapahtumakalenterista. Kemiönsaaren kunnan yhteinen työkalu kaikille tapahtuma-järjestäjille, jota toivotaan käytettävän aktiivisemmin, jotta Kemiönsaaren asukkaat, vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat löytäisivät kiinnostavia tapahtumia ympäri vuoden! Siellä on jo hyvin erilaisia tapahtumia, kuten Sagalundin elävät lauantait, elokuvanäytökset, Örön merimatkat, Bengtskärin Haahkaretket ja Rosala Viikinkikeskuksen sesongin avajaiset.  Jatkossa tapahtumia julkaistaan kuukausittain Ilmoituslehdessä, jolla taataan tapahtumien näkyvyys kaikille.

NORDIC GRAVEL SERIES soratiepyöräilytapahtuma järjestetään Kemiönsaarella 17.-19.6.2022 panostaen kansainvälisyyteen. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa mm. Söderlångvik ja Storfinnhova.  Kuka vaan saa osallistua ja tulla nauttimaan maisemista pyörän satulassa. Lue lisää Nordicgravel

TAALINTEHTAAN kyläyhdistys järjestää 11.6 Taalintehtaan kesäkauden avajaiset, jossa monipuolista ohjelmaa 10-vuotis juhlapäivänsä kunniaksi ja tutustua voi kyläyhdistyksen facebook-sivulla. Myös Norpas Festivalilla 10. juhlavuosi. Baltic Jazz ja Kemiönsaaren musiikkijuhlat heinäkuussa odottavat vieraita kuten lukuisat muut tapahtumat.

Kemiönsaaren oppaiden yleinen kävely Taalintehtaalla torstaisin v 26-31 lähtö torilta ja tehtaan läpi ihan niemen päähän.Uusi kotisivu avataan näinä päivinä. Yhdistys järjestää Dragsfjärds pensionärerin kanssa 4 eri retkeä yksinäisille kotona oleville eläkeläisille. Yksi retki yhdessä kunnan kotihoidon kanssa niin, että he ehdottavat ketkä kotona asuvat liikuntarajoitteiset potilaat osallistuvat. Heidän retkensä on lyhyempi johtuen ruoka- ja lääkeajoista, muut retket kokopäiväisiä. Calle Storm opastaa vanhalla Dragsfjärdin alueella ja avustajina on 6 tervettä eläkeläistä. Calle Storm on ehdottanut, että Kemiön ja Västanfjärdin eläkeläisyhdistykset järjestäisivät saman. Taalintehtaan Ruukinmuseon perinteiset ruukkikävelyt jatkuvat.

SALON OPPAAT/Kemiönsaari yhdistys jatkaa perinteisiä, kaikille avoimia kirkko- opastuksia suomeksi ja ruotsiksi yhteistyössä seurakunnan kanssa, joista tiedotetaan tapahtumakalenterin, seurakunnan kotisivun sekä yhdistyksen päivittyvän kotisivun kautta. Yksi Salon Oppaiden perinteisistä torstairetkistä Salosta tulee Björkbodaan ja heinäkuussa on suunniteltu lauantaikävely Strömmassa.

KEMIÖNSAAREN ja Paraisten yhteinen matkailulehti ”Saaristo 2022” on jälleen noudettavissa ruokakaupoista, kirjastoista ja Kasnäsin satamaninforakennuksesta.  6.4. klo 17.30 matkailuyrittäjien yhteistyöpajaan Kasnäsissä voi ilmoittautua 25.3.mennessä ja siellä voi tiedottaa kesän tulevista tapahtumista. Pajassa käydään läpi mm. matkailuelinkeinon strategiset tavoitteet, kerrotaan Visit Kemiönsaaren roolista, päätetään matkailuelinkeinon sisäisen viestinnän kanavat, pohditaan yhteismarkkinointia ja matkailun markkinointipanostuksia jatkossa jne. Kasnäs kertoo STF-polusta ja kestävän matkailun panostuksista. Kaisa Launokorpi kertoo paikallisen yhteistyön tärkeydestä ja tarkoituksena selventää matkanjärjestämiseen liittyviä termejä ja mitä ne käytännössä tarkoittavat. Hyvä yhteistyö ja eritoten hinnoittelu ovat pohjana silloin, kun puhutaan matkojen paketoinnista.

 

Teksti: Mirja Penna

saaristo_artikel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram