Kemiöläiset varusmiehet opettelevat Naton aakkoset

Jim Vuorio ja Johanna Launokorpi suorittavat asepalveluksensa Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa.

Haluaisitko asepalveluksen kestävän useita vuosia? Tai vain muutaman kuukauden? Jim Vuorio ja Johanna Launokorpi suhtautuvat myönteisesti suomalaiseen asevelvollisuuteen.

Kemiöläiset Jim Vuorio ja Johanna Launokorpi suorittavat varusmiespalvelustaan Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa, Tammisaaren keskustan lähellä. Sekä Vuorio että Launokorpi liittyivät sotilasjoukkoihin tänä kesänä ja viihtyvät hyvin prikaatissa.

– Asevelvollisuus on monipuolisempi kuin luulin ennen liittymistäni, Vuorio sanoo. 

Tapaamme varhain aamulla Pioneerikomppanian rakennuksen ulkopuolella. Pioneerina oleminen tarkoittaa muun muassa maastossa ja taistelukentällä olevien miinojen raivaamista.

Yhä useammat naiset värväytyvät armeijaan. Vuonna 2022 varusmiespalveluksen suoritti 1211 naispuolista varusmiestä, kirjoittaa Yle.

Tänä kesänä varusmiespalveluksensa aloittaneet varusmiehet ovat Suomen ensimmäiset sotilasliitto Naton aikana. Suomi on ollut liitossa jäsen tämän vuoden huhtikuun 4. päivästä lähtien. Launokorpi kertoo, että he opettelevat niin sanottuja Nato-aakkosia. Nämä aakkoset ovat kansainväliset oikeinkirjoitusaakkoset, joita käytetään muun muassa radioviestinnässä.

Launokorpi on valittu aliupseerikurssille, jota hän parhaillaan suorittaa. Tätä kirjoitettaessa hänen sotilasarvonsa on aliupseeriopiskelija. Launokorven varusmiespalvelus päättyy ensi vuoden kesäkuussa. Vuorio puolestaan päättää varusmiespalveluksensa tänä vuonna jouluna. He kertovat näkemyksensä siitä, mitä he ovat käyneet läpi tähän mennessä prikaatissa ollessaan.

– Jotta varusmiespalveluksesta selviäisi mahdollisimman sujuvasti, on tärkeää olla hyvässä fyysisessä kunnossa, Vuorio sanoo. 

– Koen, että käytämme paljon aikaa matematiikkaan ja fysiikkaan, esimerkiksi räjähdepanosten käsittelyssä, Launokorpi sanoo.

Uudenmaan prikaatissa on tällä hetkellä noin 800 varusmiestä, joista noin 30 on naisia. Pioneerikomppaniassa on noin 90 varusmiestä. 

 

KANSAINVÄLISESTI varusmiespalveluksen pituus vaihtelee. Suomessa varusmiespalvelus on mahdollista suorittaa 165, 255 tai 347 päivää. Puolustusvoimat määrittelee varusmiespalveluksen pituuden kullekin varusmiehelle.

Esimerkiksi Israelin asevelvollisuuteen verrattuna edellä mainitut ajanjaksot ovat lyhyitä. Israelissa on pakollinen asepalvelus sekä miehille että naisille. Israelilaiset naiset suorittavat 22 kuukauden asepalveluksen, kun taas miesten asepalvelus on kolme vuotta. 

Taiwanissa taas asepalvelus on vain neljä kuukautta. Reutersin mukaan Taiwan kuitenkin pidentää asevelvollisuutta vuoteen ensi vuodesta alkaen Kiinan hyökkäysuhan vuoksi.

Kaikissa maissa ei ole edes yleistä asevelvollisuutta. Joissakin maissa on ammattiarmeijoita, kuten Ranska, Yhdysvallat ja Italia.

Islannin ja saman kaltaisilla pienemmillä mailla ei ole omia asevoimia. Islantihan on kuitenkin Naton jäsen.

Vuorio kertoo näkemyksiään asevelvollisuuden eri pituuksista aikaisemmissa maissa.

– Mielestäni vain muutaman kuukauden asepalvelus on liian lyhyt. Varusmiehenä koen, ettei ole riittävästi aikaa käydä läpi tarvittavia taisteluharjoituksia. Toisaalta useat vuodet voivat tuntua liian pitkiltä.

Haastattelun loputtua Vuorio ja Launokorpi astuvat pioneerirakennukseen jatkamaan pakkaamista kymmenen päivän taisteluharjoitusta varten Hangon Syndalenissa.

TEKSTI & KUVA: JOHN ILMAN

Jim Vuorio ja Johanna Launokorpi suhtautuvat myönteisesti suomalaiseen asevelvollisuuteen.
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram