Kaj Nordgrenin uusi, kevyempi elämä

KajNordgren_artikel

Kaj Nordgren.

Vuoden 2009 keväällä lääkäri suositteli ensimmäistä kertaa lihavuusleikkausta Kaj Nordgrenille. Silloin Nordgren painoi 175 kiloa. Jotta leikkaus olisi voitu suorittaa, hänet määrättiin pudottamaan painonsa 160 kiloon. Leikkausta ei voitu suorittaa suunnitellun mukaan koska hän painoi kolme kiloa liikaa. Seuraavan lähetteen hän sai vuoden 2014 keväällä. Hän ei silloin tuntenut olevansa valmis leikkaukseen ja peruutti syksyllä leikkauksen. Sen jälkeen hän uskoi, ettei lääkäri enää antaisi hänelle mahdollisuutta päästä leikkaukseen. 

Nordgren sanoo, että hän saa kiittää Turunmaan sairaalan lääkäriä, Anna-Kaarina Ounaslehtoa uudesta kevyemmästä elämästään. Vuoden 2018 helmikuussa lääkäri sai Nordgrenin ymmärtämään, että aika on häneltä loppumassa. Nordgrenin oli päätettävä elintapamuutoksesta ja käytävä leikkauksessa. Tähän hän itsekin oli nyt valmis ja hänet hyväksyttiinkin heti leikattavaksi. Samalla hän luopui kokonaan alkoholista. Paino oli tuolloin 163 kiloa. Leikkaus suoritettiin viime vuoden syyskuussa ja sitä ennen hänen oli noudatettava vähäkalorista ruokavaliota kuuden viikon ajan. Sinä aikana hän nautti vain viisi purkkia proteiiniruokaa päivittäin. Leikkauspäivänä hän painoi 140 kiloa.

 

GASTRIC BYPASS -leikkaus, jossa poistetaan suuri osa vatsalaukusta ja osa ohutsuolesta onnistui. Hän vietti sairaalassa kaksi vuorokautta. Kotiutuessaan hänen vointinsa oli paljon parempi kuin mitä hän oli odottanut. Särkyä ei juuri ollut eikä hän tarvinnut vuodelepoa joskin ei saanut rasittaa itseään millään raskaalla toiminnalla.

Kiinteää ruokaa hän ei saanut syödä vaan nautti enimmäkseen keittoja. Leikkauksen jälkeen hänen painonsa on hitaasti, mutta varmasti pudonnut. Nyt, runsaan vuoden jälkeen, hän painaa n. 100 kiloa ja voi paljon paremmin. Hän syö pieniä annoksia usein ja kokeilee, mitä ruokaa hänen vatsansa kestää.

– Vaa’asta on tullut paras ystäväni, painostaan tarkkaa huoltoa pitävä Nordgren sanoo.

 

MATKA ei ole ollut helppo. Hän kertoo psyykkisesti raskaasta ajasta ennen leikkausta. Hän ei olisi pärjännyt ilman vaimonsa, perheensä, ystäviensä ja työkavereittensa tukea. Hän sanoo, että itseensä on uskottava. Päämäärästä on pidettävä kiinni. On oltava avoin, jotta onnistuisi. Painon pudottaminen ei olisi onnistunut ilman leikkausta, mutta leikkaus on silti vain apukeino. On oltava motivoitunut. Suurin työ jää itselle. Vaikeimpia asioita ennen leikkausta oli ymmärtää, että ei todellakaan tarvitse valtavasti ruokaa; vähemmälläkin tulee toimeen.

Nordgren on potenut kakkostyypin diabetesta vuodesta 2000. Ennen leikkausta hän sai päivittäin 100 yksikköä insuliinia sekä muitakin tabletteja. Nyt hän on voinut jättää diabeteslääkkeet. Verenpaine on laskenut ja hän syö verenpainelääkettä vain korkean pulssinsa takia. Vitamiineja hän joutuu nauttimaan elämänsä loppuun asti. Joka kolmantena kuukautena hän saa B-viitamiiniruiskeen. Lisäksi hän syö multivitamiineja sekä kalsiumia.

 

AIEMMIN HÄN teki töitä melkein koko ajan. Nyt hän on oppinut myös kieltäytymään ja kuuntelemaan omaa kehoaan. Leikkauksen jälkeisenä vuotena hän on korjaillut taloaan. Aiemmin hän ei olisi jaksanut tehdä niin raskasta työtä, mutta nyt hänellä riittää energiaa.

Cami Moberg-Nordgren on hyvin ylpeä aviomiehestään. Hänelläkin on ollut raskasta ja hän on ollut huolissaan sekä leikkauksesta että siitä, miten hänen miehensä kestäisi suurta muutosta. Kaikki on sujunut odotettua paremmin. Nyt he pystyvät tekemään entistä enemmän yhdessä. Aiemmin Kaj ei jaksanut kävellä kuin sata metriä ennen kuin oli etsittävä penkki, jossa levähtää. Nyt he voivat käydä yhdessä kävelyllä.

Cami kertoo parista hauskasta tilanteesta, jolloin hän ei ole tunnistanut miestään vaan uskonut näkevänsä jonkun muun. Pariskunta on myös hankkinut asuntovaunun ja matkaa mielellään Suomessa tutustuen uusiin paikkoihin. Nykyään Kaj pystyy myös astumaan veneeseen lähteäkseen kalaan ja käymään ystäviensä kanssa metsästämässä. Lihavuusleikkauksen jälkeen hän on joutunut kahdesti uusimaan kaikki vaatteensa.

– Tuntuu epätodelliselta astua mihin tahansa vaatekauppaan josta löytyykin sopivia vaatteita, Nordgren kertoo.

Ympäristöltä on tullut pelkästään myönteistä palautetta. Nordgren kertookin mielellään kokemuksistaan. Hän suositteleekin lihavuusleikkausta sitä tarvitseville. Elämän laatu paranee valtavasti. Tuntuu, kuin olisi saanut aivan uuden elämän.

Text och foto: Maria Manelius Käännös: Ingrid Sandman