Hammashoito toimii hyvin Kemiönsaarella

Anriina Aaltonen & Marjaana Kankaanranta
Anriina Aaltonen (oikealla) Aaltosen mukaan Kemiön hammashoito toimii hyvin. Marjaana Kankaanranta hoidettavana.

Kaksikielisyys on vahva takuu hammashoidon olemassaolon jatkumiselle.

Niin nuoret kuin vanhatkin ihmiset tarvitsevat hammaslääkäriä säännöllisin väliajoin. Siksi on erittäin tärkeää, että hammashoitola sijaitsee kohtuullisen matkan päässä, mielellään jokaisessa hyvinvointialueen kunnassa.

Anriina Aaltonen on Kemiön hammashoidon vastaava hammaslääkäri. Hän on työskennellyt vastaanotolla nelisen vuotta. Hänen lisäkseen on kaksi muuta hammaslääkäriä, kaksi suuhygienistiä ja neljä hammashoitajaa. 

Aaltosen mukaan Kemiön hammashoito toimii hyvin. 

– Olemme tiivis porukka täällä Kemiön hammashoitolassa. Olemme onnistuneet täyttämään kaikki avoimet virat, mistä olen iloinen.

Osa hammashoidon henkilökunnasta on Kemiönsaarelta, muunmuassa Sanna Enestam, mutta sekä Aaltonen että hänen kollegansa Marjaana Kankaanranta ovat kotoisin Sauvosta.

Kuten muu hoito, myös hammashoito siirtyi kunnilta hyvinvointialueille viime vuoden alussa. Kemiössä hammashoitoon hakeutuvat ovat kuitenkin pääasiassa kemiönsaarelaisia. Tämä liittyy hyvinvointialueen alueiden jakantumiseen.

– Esimerkiksi Sauvossa tai Salossa asuvat käyvät kotikuntansa hammashoidossa. Sauvo ja Salo kuuluvat omiin alueisiinsa Varhassa. 

Sauvo, Paimio ja Kaarina muodostavat oman alueen Varhassa. Salo puolestaan muodostaa erillisen alueen Someron kanssa. Kemiönsaari kuuluu alueeseen 4 yhdessä ruotsinkielisen Turun ja Paraisten kanssa.

Kemiön hammashoito on pieni yksikkö. Vuosittain rekisteröidään noin 9000 käyntiä. Varha kirjoittaa verkkosivuillaan, että viime syksyn talouslukujen mukaan hyvinvointialueelle kertyy 270 miljoonan euron säästöt vuoden 2026 loppuun mennessä. Aaltonen ei kuitenkaan näe tällä hetkellä suurta riskiä yksikön sulkemiselle.

– Täällä Kemiössä potilaat saavat hoitoa sekä ruotsiksi että suomeksi. Kaksikielisyys on vahva takuu hammashoidon jatkuvuudelle, hän sanoo. 

Kemiönsaarella ei ole yksityistä hammasklinikkaa. Lähin on Sauvossa.

Kun on kyse ajan varaamisesta tarkistettavaksi, ne, jotka haluavat tehdä niin, saavat ajan välittömästi, mutta voimassa olevaan tarkistukseen on kolmen kuukauden odotusaika. 

– Muualla odotusaika on vielä pidempi, Anriina Aaltonen sanoo.  

Potilaat voivat tavoittaa Kemiön hammashoitolan arkisin kello 8–16. Iltaisin ja viikonloppuisin Turun yliopistollinen keskussairaala (TYKS) on paikka, jossa voi kääntyä hammashoitoon liittyvien asioihin.

TEKSTI & KUVA: JOHN ILLMAN

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram