Grillaus kuuluu kesään

20.6.2018 - Michael Nurmi

Ilmoituslehti kävi kysymässä Kemiön K-Supermarket Kompassin lihamestari Theo Ekmanilta grillausvinkkejä kesäksi. Ekman on toiminut aiemmin kokkina, tarjoilijana, baarimikkona ja keittiömestarina. Nykyään hän vastaa K-Supermarket Kompassin liha- ja kalapuolesta.

Kun grillaan itse kotona, rakennan yleensä grillibuffet -tyyppisen kokonaisuuden, jossa on useita eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi jos ruokailijoita on kuusi, valitsen kuusi erilaista pihviä. Jokaisesta pihvistä tehdään sitten annos, jotta kaikki saavat maistaa kaikkea. Lihaa valitessani suosin marinoimattomia vaihtoehtoja, tai valmistan marinadit itse, Ekman kertoo.

- Tänään valmistan perinteistä grillattua entrecôtea valkosipulivoilla, pekoniin käärittyä sinappimarinoitua broilerinfileetä, miedosti savustettua ahvenkalojen lahkoon kuuluvaa juovabassia, lamburgereita Westankärrin karitsasta, sekä karitsan sisäfileetä, joka on oikeata grillauksen pikaruokaa, sillä se valmistuu parissa minuutissa. Lihan lisäksi grillaan myös paprikaa, parsaa, kevätsipulia ja päärynää. Grillibuffettiini kuuluu myös uusia perunoita, coleslaw-salaattia, tsatsikia ja BBQ-majoneesia. Eikä sovi unohtaa makkaraa, sitä täytyy olla aina mukana grillatessa!

Ekman kertoo, että grillatessa tulee olla tarpeeksi iso ja tehokas grilli. Sillä ei ole väliä, käyttääkö kaasua vai hiiltä. Hyvät raaka-aineet ovat myös tärkeitä. Tosin mikä on hyvä kenenkin mielestä, on pitkälti makuasia.

Lihan suhteen muista ottaa se lämpimään hyvissä ajoin ennen kypsennystä.  Ei siis grilliin suoraan jääkaapista. Kylmästä lihasta ei tule hyvää. Uskalla kokeilla rohkeasti uusia juttuja. Lähes kaikkea voi grillata, vaikka esimerkiksi ananasta jälkiruoaksi. Ja tietysti kaikki tulee aina paremmaksi pekonilla, omasta mielestäni ainakin, Ekman nauraa.

 

Lammasburgeri:

Kevyesti grillattua naanleipää tai muuta sitkeähköä leipää

Leivän pintaan savubbq-

majoneesia

Rucolaa

Grillattuja karitsan

jauhelihapihvejä

Vuohenjuustoa

Itse valmistettua paholaisen hilloa

 

Miedosti savustettu ja grillattu juovabassi:

Juovabassi

Limeä

Tuoretta korianteria

Suolapippuria

Kevätsipulia

Oliiviöljyä

Kalan pintaan tehdään viiltoja, jotta saadaan mausteet lihaan. Jätetään maustumaan kahdeksi tunniksi. Savustetaan noin 10 minuuttia. Grillataan noin 10 minuuttia, riippuen kalan koosta.

 

Teksti: & Foto:/Kuva: Kati Lönnqvist, Översättning: Jesper Lindblom 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram