24.2.2020

Baltic Jazz kutsuu iloiselle 20-luvulle

Balticjazz2020_artikel

Alexandra Lönnström ja Sanna Järf ovat tyytyväisiä tämän vuoden ohjelmaan.

Baltic Jazzin lehdistötilaisuudessa tuntuu, kuin tekisimme aikamatkan iloiseen 20-lukuun. Seinillä on sata vuotta vanhoja kuvia Taalintehtaalta. Kyntteliköissä loistavat kynttilät, katosta riippuvat kristallikruunut ja koko huone on täynnä 20-luvuntyylisiä esineitä. Tänä kesänä festivaalikansa pääsee siirtymään kieltolakiaikaan ja kokea New Orleansin, Chicagon ja Pariisin jazzin kulta-aikaa. BJ järjestetään heinäkuun 3.-5. päivinä.

Esimakua sadaan jo keskiviikkona heinäkuun 1. päivänä Taalintehtaan kesätorilla. Archipelago Small Band esittää konsertin. Perinteinen varaslähtö on torstaina Kasnäsissa. Antti Sarpila & Baltic Jazz trio konsertoi.

 

VIIME VUONNA kokeiltiin Open Stage -konseptia. Se oli niin suosittu, että Open Stage -aikaa on pidennetty. Jos haluaa esiintyä Open Stagessa perjantaina iltapäivänä on ilmoittauduttava etukäteen.

Tämän jälkeen seuraa festivaalin viralliset avajaiset: Maarian VPK:n soittokunnan kulkue jazzkadulla, minkä jälkeen Archipelago Sea Jazz All Starsin ilmaiskonsertti.

Archipelago Sea Jazz on neljän saaristossa järjestettävän jazzfestivaalin, BJ:n, Korpo Sea Jazzin, Turku Sea Jazzin ja Åland Sea Jazzin uusi yhteistyö. Festivaalit markkinoidaan yhdessä ja toiveena on, että näin tavoitettaisiin lisää yleisöä. Jazzin ystävä voi kuukauden sisällä käydä kaikissa.

 

YLEISÖN pyynnöstä jazzkadulla järjestetään entistä enemmän esiintymisiä. Baltic Jazz Teaser on myös uusi konsepti. Se antaa makupaloja tulevista konserteista. Vanha harkkovalimo, jossa nykyään Glashyttan, toimii uutena konserttitilana. Perjantai-iltana luvassa on jamsession ja Jarl Hohenthalin lasipuhaltajan show. Lauantai-iltana valimossa soi Seglarjerrys Ånger ja Agneta Falckin esittämää bluesia.

– Rautaharkkovalimo on festivaalin salakapakka, kertoo jazzyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Järf.

Pitkään mukana ollut Baltic Gospel Singers konsertoi Taalintehtaan kirkossa perjantaina. Perjantaina kuulemme myös yleisön suosikkeja. Seppo Hovi ja Uusi Radion Rytmi-Pojat esiintyvät. Konsertissa esitetään eniten toivottuja jazzbiisejä ja kerrotaan tarinoita.

 

SUOSITTU Baltic Jazz Kids alkaa sirkuspartylla minkä jälkeen esiintyy Benny Törnroos ja muumit. BJ huomioi näin muumien 75-vuotisjuhlaa. Tätä seuraa Marianne Pettersin ja Melissa Taanilan satutanssituokio. Sen jälkeen järjestetään kaikenikäisten tanssityöpaja Vanhassa verstaassa.

Lauantaina puistossa järjestetään piknik-konsertti. Military Goes Jazz muuntaa marssimusiikin jazziksi. Konsertti huomioi myös Charlie Parkerin 100-vuotisjuhlaa: Jukka Perko Trio soittaa. Luvassa on jazzista pitävien huippuhetki. Lopuksi esiintyy Hot Sugar Band Ranskasta vokalistina amerikkalainen näyttelijä-laulaja Nicolle Rochelle.

 

BJ:n toiminnanjohtaja Alexandra Lönnström odottaa innolla lauantain glamourjuhlaa verstaalla. Lehtitiedotteen mukaan luvassa on hapsuja, skumppaa, kullan hohtoa ja Charleston-korkojen kopsetta. Järf puolestaan odottaa jännittyneenä Bio Ponyssa sunnuntaina esitettäviä Charlie Chaplinin mykkäelokuvia. Pianolla säestää Antti Sarpila. Sarpilahan toimii festivaalin taiteellisena johtajana. Hän on suureksi osaksi vastannut festivaalin ohjelmasta yhdessä Lönnströmin ja Järfin kanssa. 20-luku on innostava lähtökohta.

 

SUNNUNTAINA järjestetään perinteen mukainen jazzjumalanpalvelus puistossa yhteistyössä Kemiönsaaren seurakunnan kanssa. Päiväkonsertissa esiintyvät festivaalin parhaimmat artistit The Roaring 20’s – Jazz from New Orleans to Chicago -konsertissa. Päätöskonsertti järjestetään Söderlångvikissa. Festivaalin päätteeksi verstaalla järjestetään jatkot. Suosittu partybändi TrrTrrTrr on pääartistina. Tätä ennen She’s Leaving Home -bändi Paraisilta soittaa jazzkadulla Beatles -biisejä.

BJ:n mahdollistavat yli sata vapaaehtoista, jotka vuodesta toiseen uurastavat tarvittavien tehtävien parissa. Viime vuonna lippuja myytiin n. 2 000 kappaletta. Tänä vuonna toiveena on vielä enemmän uuden markkinointiyhteistyön avulla. BJ on ensimmäinen saaristojazz -sarjassa. BJ:n tunnusmerkkinä on iloinen perinnejazz. Liput ovat jo nyt myynnissä. Koe iloinen 20-luku!

 

Festivaalin kotisivu: www.balticjazz.fi

Text och foto: Maria Manelius/IS

 

Share this in: