En miljögärning!

jengi_art

Gott om folk och förtjusta utrop. Gästerna bjöds på kaffe och tilltugg. Nya bord och bänkar.

En havsörn seglar över Eknäshöjden, tittar ner i hopp om ett mål mat och beundrar kanske på samma gång det ståtliga landskapet. Det är hett så man har inte tänt någon lägereld vid laavun; det får vänta till hösten. Oberoende av att det är så varmt har massor av glada och nöjda människor samlats för att beskåda det nya utsiktstornet.

Tornet har möjliggjorts tack vare Virtanens, fadern Jaakko samt sönerna Antti och Heikki. Jaakko berättar att då familjen fick köpa området beslutade man att det ska kunna användas av alla. Landskapet slits ju inte men bergig natur är ganska ömtålig så folk hänvisas till naturstigar.

Antti tillägger att vem som helst kan komma och njuta av den vackra naturstigen och beundra det ståtliga landskapet. Tanken är ändå att man städar efter sig ifall man har med sig matsäck, saftflaskor och annat som kan skräpa ner. Inga avfallskärl sätts ut för det skulle bli för besvärligt att sköta om att tömma dem.

- Hittills har vi erbjudit brännved till dem som vill använda laavun men nu deltar också kommunen i den kostnaden, säger han.

(artikeln fortsätter under annonsen)

1.9_kompass_254x140_HighRes

DET HAR tagit fem år sedan tomtköpet att nå därhän som man nu har nått. Laavun byggdes 2019 och den blev genast mycket populär. Naturstigen går över tre markägares områden. Det finns rara växter och även en ovanlig fjärilsart på området. Dem måste man värna om. Jaakko berättar att fjärilen är bra på att gömma sig i terrängen så man observerar den först då den lyfter. En av de rara växterna har inte påträffats någon annanstans på Kimitoön.

Många brukar kalla Eknäsberget för södra Finlands Lappland. Landskapet är nästan lika öppet som i fjällvärlden. Det finns en del martallar men desto mer utrymme och luft.

tekijämiehet_art

Markku Vesalainen (t.v.), Jaakko Virtaten och Antti Virtanen är nöjda med resultatet.

Kommundirektör Erika Strandberg fick äran att inviga utsiktstornet. Hon klippte det blåa bandet och fick som första klättra upp i tornet i sällskap med ordföranden för Degerdals byalag, Liisa Yli-Yrjänäinen.

Strandberg berömmer platsen och säger att den är verkligt ståtlig och säger att man tack vare den påminns också om byalagets gemenskap. 

- Det bästa är helheten av hav, berg och skog. Utsikten från tornet är fin. Detta är en miljögärning!

Yli-Yrjänäinen tackade alla talkomänniskor och EU för den stora insatsen, som har krävt ca 600 arbetstimmar. Hon sade att detta är ett utmärkt utflyktsmål för alla. Hon hoppades att tornet (12 m) skulle bli högre än tornet i Dalsbruk (9 m) och önskan gick i uppfyllelse.

Liisa_art

Ordförande för byalaget, Liisa Yli-Yrjänäinen, hoppades på ett högre torn än det i Dalsbruk.

torni_art

Allt har byggts på talko.

Erika_art

Kommundirektör Erika Strandberg säger att detta är en miljögärning.

MARKO Tapio från Ekniemi by berättar att man från tornet kan se ända till tornen på Pargas kalk, lyftkranarna vid Meyers varv i Åbo och vindturbinen i Märynummi. Det lönar sig att ta kikaren med om man vill se långt åt allahåll. Tornet är byggt med tanke på väderstrecken men det kan finnas små avvikelser på ett par centimeter. Han berättar att tornet står 80 meter över havsytan. Projektet ökade gemenskapen i byn. Då man talkojobbade var det alltid 4-7 personer som deltog. Några övernattade t.om. på laavun.

ekniemi_art

Landskapet är ståtligt sett från en plats 80 m över havet.

Byalaget har lång tradition. I sitt inledningstal berättade Kalevi Kallonen om byalagets första tider. En del fakta var nya för den nuvarande ordföranden.

Sommargästerna Ville-Veikko Kujala och Nina Selesniemi (från Pemar) berömde med en mun utsiktstornet. Ville-Veikko tyckte att utsikten mot havet var finast och Nina prisade platsen som obegripligt vacker. Hon berättade att paret redan förut har varit på platsen och grillat korv. Det är fint att man nu också har byggt ett utsiktstorn. Höst och vinter brukar paret rasta sina hundar på platsen. 

- Ståtliga landskap! säger hon.

Det är bara havsörnen som ser ännu mera av landskapet.

 

Text & bild: Jaana Aartomaa, Översättning: Ingrid Sandman

ville_nina_art

Ville-Veikko Kujala och Nina Selesniemi var imponerade. 

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram