Bergö: saarella oleva vuori 3/139

Bockholmen_artikel

Pukinsaari.

Bergön tapauksessa nimi kertoo kaiken. Bergön kylään kuuluu saari, jossa kalliovuori. Pääsaari on nimeltään Stora Bergön ja se sijaitsee hieman Taalintehtaan ulkopuolella. Kylään kuuluu tietenkin myös Lilla Bergön. Lisäksi siihen  kuuluvat muutamat Vänoxan pohjoispuolen saaret sekä jotkut pienet saaret Biskopsön eteläpuolella.

Hangon Granit -yritys osti Stora Bergön ja perusti sinne kivilouhoksen vuonna 1890. Vaaeanharmaata graniittia louhittiin eniten, mutta myöskin punaista. Paikalla oli jousirata ja sepänpaja. Kivet vietiin mertise mm Helsinkiin talojen julkisivuihin käytettäviksi sekä ulkomaille, Ranskaan, Alankomaihin, Belgiaan ja Viroon katukiviksi. Enimmillään työllistettiin yli sata työntekijää joista monet myös asuivat saarella. Siellä on toiminut sekä koulu että kauppa.

Stora Bergön_artikel

Stora bergö.

Bergön kylään kuuluu myös Bockholmen, joka sijaitsee Stora ja Lilla Bergön pohjoispuolella. Bockholmenilla toimii oma kylätoimikunta. Saari sijaitsee välittömästi niiden saarten ulkopuolella, joihin on tieyhteys Taalintehtaalta. Bockholmenilla on asunt ruukin työläisiä.

Bergön vaakunaksi ehdotan sinistä pohjaa, josta nousee hopeinen, kolmiosainen kallio jonka päällä hopeinen pukki kädessään hopeinen moukari. Kolmijakoinen kallio viittaa Stora Bergöhön, pukki Bockholmeniin, moukari luohokseen ja Taalintehtaan teollisuuteen. Hopea viittaa valeanharmaaseen graniittiin.

 

Alexander Ginlund vierailee aakkosjärjestyksessä Kemiönsaaren kylissä, kuvaa niitä ja luo kylille omat vaakunansa tarkoituksena juhlistaa kunnan 700 ja Ilmoituslehden 100 vuotta; juhlat vietetään vuonna 2025. Ota yhteyttä Alexanderiin ja kerro omasta kylästäsi.

 

Teksti & kuva: Alexander Ginlund / alexander.ginlund@gmail.com, Käännös: Ingrid Sandman

berga vapen

position Berga

LÄHTEET

Kirjallisuus:

Metso, Kim (2011). Inlägg i Rötters anbytarforum. https://forum.rotter.se/index.php?topic=51660.0 Hämtad 14.1.2022.

Romppanen, Marja Liisa (2012). Pukinsaaren tarina: tulemme saaresta / Historien om Bockholmen: vi kommer från en ö. Kimitoön: Bockholmens byalag.

Svenska litteratursällskapet i Finland (u.å.). Bergö. https://bebyggelsenamn.sls.fi/bebyggelsenamn/675/bergo-kimitoon/ Hämtad 14.1.2022.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram