Karunan Urhejlijat upprätthåller badplatsen på vintern. Här fotar Marika Björklund när Monica Eggert, Mia Maria Sten och Nina Myhrberg tar ett uppfriskande dopp.
HAR DU KOLL på vinterbad och dess hälsofördelar? Är du ens lite intresserad av att veta mer om detta så rekommenderar jag dig starkt att fortsätta läsa! Jag fick äran att tala med Mia Maria Sten som i mina ögon är en specialist på vinterbad. Ett ämne som för mig varit en skräckblandad förtjusning. Varför vill man utsätta sin kropp för sådan kraftig kyla? Men rätt så snabbt under vårt samtal ändrade jag min uppfattning.
MIA BADAR VARJE DAG. I mars har hon simmat 650 dagar i sträck. 2019 fick hon upp ögonen för detta och då doppade hon sig en gång i veckan i Labbnäs med vedeldad bastu, kaffe med sött och salt efteråt. Något som man borde tipsa turister och nyinflyttade om. Hon berättar att det inte var enkelt de första gångerna. Men tids nog vänjer sig kroppen med det kalla vattnet och så småningom börjar huden utveckla det bruna fettet som bebisar också har när de föds, – vilket gör att vattnet inte längre upplevs som lika kallt. Nu för tiden kan Mia inte tänka sig ett liv utan kallbad. Det är lika naturligt för henne som det är att dricka kaffe eller borsta tänderna. Minus 20 grader är rekord för hur kall lufttemperatur hon har simmat i men - 10 är det perfekta, då upplevs vattnet som varmast, berättar Mia.
Kallbad betyder för mig frihet. I vattnet är jag helt fri som individ och kan jorda mig. När vi vinterbadar varje dag gör vi en god gärning även ur miljöperspektiv eftersom vi inte behöver duscha lika ofta och sparar på det viset både el och vatten. Saltvatten är det bästa för kroppen och huden.
(artikeln fortsätter under annonsen)
KÖR VARJE DAG till Karuna för att doppa sig. Det blir många kilometrar per dag. Kimitoön behöver få en plats på vinterbadskartan. Intresset här är stort. Nu är de ett gäng på ca 10st som badar kontinuerligt. Men allt fler börjar visar intresse.
BESLUTSFATTARNA BEHÖVER FÖRSTÅ behovet av vinterbad för de som är vinterbadare eftersom många i dag till och med väljer sin bostadsort efter möjligheten att kunna simma på vintern. Mia har badat på fler än 24 olika platser. Ett bra ställe för ett vinterbad behöver inte ha så mycket mer än en pump som håller vattenytan öppen. Det behöver inte bli så dyrt, det är bara vilja och kraft att ta tag i saken som behövs.
I JANUARI påbörjade Mia en vinterbadsinstruktörs utbildning i Suomen Latus regi. Med ett slutarbete som ska innehålla en redogörelse för hur hon instruerar minst en person som första gången testar på att vinter bada. Säkerheten är den väsentligaste delen.
Wim Hof metoden är något som Mia drömmer om att testa i framtiden. Han ordnar kurser och seminarier i extrema former där andningen är i fokus. SM i vinterbad är också på hennes bucketlist. På tävlingar är det inte tillåtet att använda sig av vare sig handskar eller strumpor. Endast simkläder och mössa är tillåtet.
-Jag tror ordet MOD är nyckeln till allting, startmotorn. Vi måste möte våra rädslor och förverkliga våra drömmar. Då växer vi som människor. Med det sagt, sätter vi punkt på detta givande samtal.
HÄLSOFÖRDELAR MED KALLBAD
Dopaminnivån stiger till 200 när vi utsätter kroppen för kyla.
Dessa fördelar kan vi åtnjuta som vinterbadare:
- Blod och kärlsystemet får styrketräning
- Blodtrycket och pulsen stiger
- Minskar inflammationer i kroppen
- Ökad mängd brunt fett (BAT) Det vita fettet (WAT) lagrar energi, bruna fettet (BAT) omvandlar den lagrade energin till värme, som hjälper oss hålla kroppstemperaturen.)
- Stabiliserar och sänker blodsockret
- Ökad utsöndring av Måbra hormoner
- Ökad mängd vita blodkroppar
- Stimulerar vagusnerven
VILKET I SIN TUR RESULTERAR I;
- Ökat blodflöde, hjärtat stärks och lägre blodtryck
- Minskar stressen
- Minskar värk och bidrar till en bättre allmän hälsa
- Ökar fettförbränningen
- Bättrar hungersregleringen, vilket i sin tur minskar sötsug.
- Dämpar ångest, oro och depressioner
- Förbättrar immunförsvaret
- Parasympatiska nervsystemet aktiveras
Text: Susanna Larsson Foto: Mia Maria Sten