Temadag lärde ut nyttiga färdigheter

Alla gymnasie eleverna fick under temadagen pröva på att släcka med handsläckare och släckningsfilt.

Alla årskurser i gymnasiet deltog i en temadag där man tillsammans med Kimitobrandkåren övade sig i att använda brandsläckare och släckningsfiltar samt återupplivning under ledning av Röda Korset. Temadagen ordnades i samarbete med Lionsklubben i Kimito. Enligt Lars Fuchs från klubben arrangeras temadagen med tre års mellanrum. Han påpekar att man på så sätt får alla eleverna med. Själv är han av den åsikten att förstahjälpen borde ingå i läroplanen.

Röda Korset informerade om var på ön det finns defibrillatorer, alltså hjärtstartare. Med effektiv tryckåterupplivning kan man delvis upprätthålla blodomloppet men att åtgärda en rytmstörning som kan orsaka hjärtstopp förutsätter elströmmen från en defibrillator. Fuchs berättar att klubben har donerat två av öns defibrillatorer.

Gymnasiets rektor Bob Karlsson tycker att temadagen passar bra för gymnasiet. Den ger ju färdigheter som alla borde ha. Man kan foga olika temadagar eller temaavsnitt till gymnasiestudierna och för dem får man studiepoäng. Karlsson berättar att gymnasiet har blivit mer populärt; över hälften av de svenskspråkiga eleverna har valt gymnasiet.Han säger att de närmaste tio åren ser synnerligen bra ut; elevantalet förblir i praktiken vid det nuvarande.

Alla eleverna klarade av att släcka med handsläckare. Men släckningsfilten fordrade ibland flera försök. Hasse Korsström från Kimito FBK påminner att man ska handla lugnt för med filten slocknar elden inte genast. Man övade också att släcka eld på en människa och även där ska man handla lugnt. Korsström säger att man ska släcka med att släta. En och annan modig prövar att släcka eld hos en människa med släckningsfilt. 

  Förstahjälpen gör en andfådd. När man trycker är den rätta takten 120 tryck i minuten, två gånger i sekunden. Theo Koivisto konstaterar efter övningen att det är tungt men att adrenalinet säkert hjälper i en verklig situation. Enligt eleverna var det absolut intressantaste att släcka eldsvådor. Förstahjälpen gav nya kunskaper, bl.a. att man inte i Kimito har tillgång till defibrillator efter kl. 22. Ungdomarna tror att de kan handla rätt då något händer på riktigt.

Tindra Eggert och Freja Storgård-Taipale påminner om att man vid behov får råd av 112.

TEXT & FOTO: Jerker Jokiniemi, ÖVERSÄTTNING: Ingrid Sandman

Albert Lindström, Tindra Eggert, Theo Koivisto, Ellen Holmström, Freja Storgård-Taipale och Zacharias Ek deltog i temadagen. Nytt var att släcka eld med handsläckare och släckningsfilt. Förstahjälpen lärde ut hur man använder en defibrillator och hur snabbt man ger konstgjord andning, man trycker 120 gånger minuten.
Det är viktigt att lägga den som har andningsstopp på sidan så luftvägarna hålls öppna.
Den första släckningen är lätt att göra med en handsläckare.
När man släcker med släckningsfilt ska man ta det lugnt, särskilt om man släcker på en människa.
Hasse Korsström lär ut att man ska släcka genom att släta. Då fastnar inte de brinnande kläderna i huden.
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram