Nya studerande trivs bra i Brusaby

Sonntag, Lahtinen & Lönnroth
Leevi Lönnroth, Zacharias Lahtinen och Saga Sonntag är alla första årets studerande vid Axxell Brusaby.

Studierna har inletts vid Axxell Brusaby. 

Cirka 30 ungdomsstuderande inledde sina studier vid Axxell Brusaby i Kimito det här läsåret. Några av dem är Saga Sonntag från Borgå, Zacharias Lahtinen från Ekenäs och Leevi Lönnroth från Sibbo. Av dessa är det enbart Lönnroth som var bekant med Kimito och Kimitoön sedan tidigare. 

Vid intervjutillfället i början av september har det gått ungefär fyra veckor sedan skolstarten. Alla tre studerande har bara positivt att säga om studierna. Lönnroth som studerar till landsbygdsföretagare tycker Brusaby lämpar sig för dem som vill studera något med en betoning på praktiskt utförande. På samma utbildningslinje som han började tre andra den här hösten. 

– Vi lär oss för tillfället att köra traktor. Det gäller att se sig för exempelvis då man backar. 

Zacharias Lahtinen har för sin del länge vetat att han vill studera till skogsarbetare-skogsserviceproducent. På den utbildningen har totalt nio studerande inlett sina studier i höst. 

– Jag har så gott som hela livet hjälpt min morfar med skogsarbete. Det har till stor del påverkat mitt val att söka hit.

Lahtinen och hans studiekompisar lär sig för tillfället om olika skogstyper och trädslag. De har även röjning på schemat. 

– Det tycker jag bäst om. Vi utför röjningen på olika platser. 

Saga Sonntag studerar till djurskötare. I sina studier har hon fått ta del av bland annat lamningar. Också hon lär sig för tillfället köra traktor. Brusabys produktionsdjur – det vill säga djur som föds upp eller hålls för livsmedel, ull, skinn eller päls – finns på skolans gård Norrgård, som ligger 1,5 kilometer öster om skolområdet.

– I tillägg till produktionsdjur fokuserar vi i undervisningen även på smådjur som till exempel katter och sköldpaddor, säger Sonntag.

Ida Fredriksson
Ida Fredriksson är t.f. enhetschef vid Axxell Brusaby.

Brusabys utbildningar är viktiga för samhället

Det finns ett klart behov av olika utbildningsstigar i samhället. Yrkes- och gymnasiestudierna kompletterar varandra väl genom att erbjuda utbildningar med olika inlärningsfokus.

Ida Fredriksson är t.f. enhetschef vid Axxell Brusaby i Kimito. I höst har cirka 30 ungdomar inlett sina studier på de olika grundexamensutbildningarna i Brusaby. Det här är enligt Fredriksson ungefär i linje med antalet nya studerande under tidigare läsår. 

– För det här läsåret har vi kunnat se en ökning bland studerande inom skogsbruksbranschen, vilket gläder mig. Vi har haft en bra start på läsåret.

Fredriksson har arbetat vid Brusaby sedan år 2012. Hon tog nyligen över som t.f. enhetschef efter att den tidigare enhetschefen Tomas Björkroth lämnat Brusaby för att bli stadsdirektör i Lovisa.

– Jag ser Brusaby som en intressant och givande arbetsplats där jag fått goda möjligheter att utvecklas och pröva på olika saker sedan början, säger Fredriksson.

När Brusaby kommer att ha en ordinarie enhetschef är än så länge oklart.

De flesta av Brusabys studerande är från andra orter än Kimitoön. I själva verket är det endast en bråkdel som kommer från ön. Det här är i stor kontrast till Kimitoöns gymnasium där så gott som alla studerande kommer från Kimitoön.

Alla ungdomar är inte intresserade av de mer teoretiska studier som erbjuds inom gymnasieutbildningen. Den utbildning som ges vid yrkesskolor är viktig och samhället behöver kunniga arbetare inom alla olika yrkesbranscher. 

– Ta landsbygdsföretagare som exempel. Alla behöver vi äta varje dag. Att vi har kunniga landsbygdsföretagare är otroligt viktigt, säger Fredriksson. 

VVS-montörer, husbyggare och elmontör är exempel på andra yrken som är av stor betydelse för samhället som intresserade kan studera vid yrkesskolor. 

TEXT& FOTO: John Illman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram