Sommargästerna ger beröm åt Carina Eriksson-Lundell och Bo Lundell för god kundbetjäning.
K-Kärra är en av Kimitoöns mindre matbutiker. Köpmännen säger att sommargästerna uppskattar dem. Men gör även ortsborna det?
Carina Eriksson-Lundell och hennes man Bo Lundell är köpmän i K-Kärra. Paret har varit köpmän sedan maj 2001, i 22 år. Tidigare hade Eriksson-Lundells pappa ansvar för butiken. Som en del av Kesko blev matbutiken år 1987.
I butiken finns de flesta basvaror och livsmedel som man behöver. Grönsaker, frukter, bröd, drycker, tidningar, hygienprodukter, godis, glass och färdigmat med mera syns i butikshyllorna.
– Vi har ändå inte ett lika brett utbud som de större livsmedelsbutikerna i Kimito och Dalsbruk har, säger Eriksson-Lundell.
Man har även livsmedelsprodukter från ortens livsmedelsproducenter, påpekar Bo Lundell.
– Vi strävar alltid efter att ha tomat, gurka, sallad och potatis från lokala producenter. Fisk fångad i Kimitoöns vatten önskas också av våra kunder. Men då det finns endast några fiskare idag har det varit svårare att uppfylla önskemålet, säger Lundell.
Under sommarmånaderna ökar befolkningsmängden på Kimitoön. Det samma gäller för antalet kunder per dag i K-Kärra. Vintertid handlar dagligen runt 100 personer i butiken, sommartid är antalet dubbelt upp eller mera.
– Vi är alltså till stor del beroende av våra sommargäster. Sommarsäsongen är kort men intensiv, säger Carina Eriksson-Lundell.
Sommarboende tar aktivt kontakt om det är en specifik produkt som de önskar till hyllorna i K-butiken. Eriksson-Lundell säger också att hon och hennes man är lyhörda för vad kunderna vill ha.
– Om någon önskar till exempel en vegansk eller vegetariansk produkt tar vi absolut in den i vårt sortiment, men om inte tillräckligt många vill köpa den måste vi ta bort produkten från hyllan.
Nytt för i sommar är att man säljer bensin i små kanistrar, ämnade för mindre maskiner.
Bo Lundell tillägger att de sommarboende som handlar i matbutiken berömmer kundbetjäningen som de får av honom och hans fru samt butikens deltidsanställda i kassan.
Utan sommargästerna försämras lönsamhet för butikens verksamhet. Många dragsfjärdsbor uppges handla på andra orter än i Kärra.
Lågstadieskola i Kärra, Ytterkulla skola, stängdes år 2009. Längre tillbaka i tiden fanns ett postkontor och en bank i byn. Dylika samhällsinstitutioner gjorde att fler personer bodde i Kärra och handlade i butiken.
– Många väljer att handla i Dalsbruk eller Kimito, eftersom vissa varor kan vara något billigare där. Men med tanke på att köra med bil härifrån till endera orten och tillbaka blir besparingen liten. De små bybutikerna minskar snabbt. Ett sätt att hålla kvar dem är att aktivt använda deras tjänster, säger köpmännen Bo Lundell och Carina Eriksson-Lundell.
Viktigt att värna om närservice
K-Kärra har de nödvändiga basvarorna och livsmedlen. Det säger Torbjörn Kevin, deltidsboende vid Ölmosviken i Dragsfjärd.
Kevin tillägger att han handlar nästan dagligen i butiken. Även andra Dragsfjärdsbor anser att butiken har blivit bättre med åren.
– Om K-Kärra inte skulle finnas skulle avstånden till närmaste matbutik för oss som bor i Kärra med omnejd vara onödigt lång. Det är viktigt att det finns närservice. Det är även ett mer miljövänligt val att handla i en närbutik i stället för att köra en längre sträcka till en större matbutik.
TEXT & FOTO: JOHN ILLMAN
K-Kärra har de flesta basvaror som kunderna behöver.