Gullkronan ulapalla.
Kajakkimelonta syksyllä ja talvella voi olla varsinainen luontoelämys. Sanna-Mari Kunttu kuvaa sitä aikaa saaristossa erämaiseksi. Veneliikenne on vähentynyt. Useimmat ovat lähteneet mökeiltään ja saaristo on rauhallinen. Tilaa on hetkeksi luopua arjen vaatimuksista ja nauttia luonnosta. Melonta on myös ympäristöystävällistä: liikutaan oman lihasvoiman avulla. Pääsee kokemaan uusia paikkoja.
Kunttu asuu Kemiönsaarella. Vuonna 2008 hän suoritti melonnan peruskurssin. Sen jälkeen hän on kehittänyt osaamistaan. Viimeisin pitkä seikkailu kesti seitsemän viikkoa ja matkaa taittui peräti 1 100 kilometriä. Yhdessä aviopuolisonsa kanssa hän meloi Pentti Linkolan perheen jäljissä; Linkolat soutivat soutuveneellä meriretkensä vuonna 1974. Matka alkoi Salosta ja kulki Saaristomeren kautta Ahvenanmaan ympäri ja päättyi Poriin. Matkan tarkoituksena oli saaristolintujen laskenta.
MERIKAJAKISSA ON KANSI ja siinä on yksi tai useampi istuinaukko. Useimmiten kajakissa on vesitiiviit osastot, missä tavarat pysyvät kuivina. Kaatumisessa kajakkiin ei pääse vettä kuin istuinaukkoon. Merikajakki on erilaisista kanoottimalleista monipuolisin. Se soveltuu pitkille matkoille ja toimii hyvin niin tyynillä kuin myöskin myrskyisillä vesillä.
Sanna-Mari Kunttu meloo grönlantilaistyylistä kajakkia. Se on ketterä ja tottelee herkästi. Melakin on grönlantilaismallia. Hänen mukaansa mela sallii ergonomisen melontatyylin. Melan on kuusipuusta valmistanut hänen pohjanmaalainen ystävänsä Johan Tonberg.
Vuokrattaessa kajakkeja tai melontakurssilla käytössä on yleensä euromela. Se on tavallisin ja soveltuu niin kokeneille kuin vasta-alkajille.
Ennen kuin ostaa kajakin on tärkeä testata eri malleja jotta löytyisi itselle parhaiten soveltuva. Ennen kuin lähtee talvella melomaan on tärkeää, että melontaa on harjoitellut kesällä ja oppinut navigoimaan kaikissa olosuhteissa. Mieluiten pitää myös opetella itsensä ja kaverin pelastamista melonnan peruskurssilla. Kemiönsaarella Nordic Activities tarjoaa vasta-alkajien kursseja, kajakkivuokrausta ja opastettuja retkiä.
Pakkasasteilla on pidettävä mielessä, että kajakkiin muodostuu jääpeite. Se hankaloittaa kajakkiin pelastautumista, mikäli joutuu vedenvaraan. Sanna-Mari Kunttu käyttää aina kuivapukua kun vesi on kylmää. Se pitää lämpimänä ja estää kylmettymisen sekä melonnan aikana että jos sattuisi kaatumaan. Kuivapuvun alla hän pitää useita kerroksia merinovillaisia vaatteita. Ne ovat lämpimiä ja hengittävät. Tosi tärkeitä ovat varavaatteet. Hän varaa myös mukaansa kaksi tai kolme paria melontahansikkaita. Jalassa hänellä on neoprenikengät. Ne ovat vesitiiviit. Hyvä vihje on myös palanen makuualustaa jalkojen alla; se lämmittää myös. Lämmin päähine ja termos lämmintä, hieman sokeroitua juomaa otetaan myös matkaan.
TAALINTEHTAALTA on mukava lähteä melontamatkalle. Saaristo suojaa tuulelta. Taalintehtaalta pääsee myös Jungfruholmenin kautta Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvaan Sandöhön. Siellä voi jopa majoittua telttaan.
Kasnäsista voi lähteä Hiittis-Rosalan saaristoon tai Öröhön, jossa voi yhdistää vaellukset kauniilla luontopoluilla majoittumiseen. Kartan ja merikortin lukutaito ovat tärkeitä. Kesäaikaan Saaristomerellä on vilkas veneliikenne. Merivoimien veneillä on omat reittinsä.
Taukopaikkoja riittää. Kannattaa varata syötävää ja juotavaa matkalle. Sanna-Mari Kuntulla tapaa olla mukanaan kuivattua itsetehtyä ruokaa. On joustavaa, kun ei tarvitse kuin lisätä pussiin kuumaa vettä; ruoka valmistuu muutamassa minuutissa.
Text: Susanna Larsson Käännös: Ingrid Sandman Foto/kuva: Sanna-Mari Kunttu privat/yksityinen
Sanna-Mari meloo Grönlannin kajakkiaan.