
Kahvilayrittäjä Hanna Lehtola pyörittää Café Kompassia Kompass-tavaratalossa Kemiön keskustassa jo kolmatta kesää. Uutta tänä vuonna on se, että Lehtola tarjoaa lounasta joka arkipäivä.
Lehtola tarjoilee perinteistä kotiruokaa. Lounasta on tarjolla kello 11–13. Café Kompassin aukioloajat ovat maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 9–18.
Heinäkuu on täällä. Lehtolan mukaan kesä on taloudellisesti ollut tähän asti "aika ok".
– Mutta saisihan täällä olla lämpimämpää ja aurinkoisempaa säätä. Parempi sää tuo lisää kesävieraita, ja niitä Kemiönsaari tarvitsee.
Lehtolalla on vakiokävijöitä, sekä vanhempia että nuorempia. Asiakasmäärä vaihtelee arkipäivittäin, mikä käy ilmi myös haastatteluhetkellä. Haastattelun alkaessa kahvila on lähes tyhjä, mutta keskustelun lopussa sali on noin puolillaan. Café Kompassissa on 24 asiakaspaikkaa.
Toinen uutuus tänä vuonna on se, että Lehtola sai anniskeluoikeudet. Oikeudet alkoholin tarjoiluun tulivat toukokuussa.
– Koska minulla on pieni terassi, halusin hyödyntää mahdollisuuden hankkia anniskeluoikeudet.
Juomapuolella suosituin on kuitenkin – ei kovin yllättäen – kahvi. Suomalaiset kuluttavat eniten kahvia maailmassa, seuraavina tulevat ruotsalaiset.
Lehtolan mielestä Kemiössä on tietynlainen kahvilakulttuuri.
– Koen, että monet paikalliset nykyään ottavat aikaa istuutuakseen alas, juodakseen kahvia ja seurustellakseen – enemmän kuin ennen.
Monet Lehtolan asiakkaista ottavat ensin kupin kahvia kahvilassa ja hoitavat sitten muita asioita tavaratalossa. Lehtola kokee sijaintinsa tavaratalossa olevan selvä etu.
Huonot sadot ja maailmanlaajuinen pula kahvipavuista ovat viime vuosina nostaneet kahvin hintaa. Lehtola on tietoinen tilanteesta, mutta ei ole silti nostanut kahvikupin hintaa. Kahvin ja kotiruoan lisäksi katkarapuleivät, salaatit ja patongit ovat asiakkaiden suosiossa.
Lehtolalle ei ole ollut vaikeaa löytää kesätyöntekijöitä. Aina Tulonen auttaa häntä kahvilassa kouluvuoden alkuun elokuussa asti.
TEKSTI & KUVA: John Illman

