Piia_art

Joulupöytään ei tarvitse tänä vuonna laittaa kystä kyllä. 

- Vähemmän on enemmän, sanoo Saariston Martta Piia Petäjäjärvi. - Ei kannata laittaa joulupöytään liikaa erilaisia makuja, vaan valita juuri ne ihan parhaat maut. Silloin ei myöskään jää hävikkiruokaa niin paljon.

Petäjäjärven mielestä kannattaa suosia kotimaisien pienyrittäjien tuotteita viimeiseen asti.

- Itse saa hyvän mielen lisäksi hyvää makua ja samalla tulee antaneeksi lahjan pienyrittäjälle, kun ostaa heidän tuotteitaan, filosofoi Petäjäjärvi.

Ruoan hinta on noussut noin 16% viime vuodesta. Se panee miettimään mihin kaikkeen on varaa sijoittaa. 

- Laita uunipellille kotimaisia juureksia ja siihen kylkeen lihaa, vaikka possun etuselkää, lapaa tai kassleria, Saariston Martta vinkkaa. - Silloin saa tehtyä perheelle yhden aterian samoilla sähköillä. - Mausteiksi riittävät suola ja pippuri.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

22.12_kompass_254x140_HighRes

Suomalaiset käyttävät Petäjäjärven mukaan turhan paljon riisiä. Sen sijaan hän suosittelee kokeilemaan spelttiä tai ohraa. Maku on mitä mainioin ja saat varmasti kotimaista laatua. Laatikotkin saavat hieman erilaista suutuntumaa ja makua, kun riisi korvataan ohralla tai speltillä.

Jouluksi Saariston Martta toivoo kaikille mukavaa yhdessäoloa, terveyttä, rakkautta ja hyvää ruokaa.

Lisävinkkejä: saaristonmartta.fi

Saariston Martta Piia Petäjärvi suosittelee:

Suolaiset torttuhyrrät

Valmiista torttutaikinasta paistetaan tähtitorttusia, hyrriä ilman täytteitä, 200°C ja kaunista väriä pintaan. Paiston jälkeen kohonnut torttu painetaan keskeltä kasaan lusikalla. Jäähtyneiden hyrrien keskustaan voi laittaa mieleistään täytettä esim. graavilohta, smetanaa, mätiä ja yrttiä.

Meerin joulusukka

Petäjäjärvien newfoundlandinkoira Meeri on ihan joulukoira. Joka vuosi sille laitetaan oma joulusukka, josta se saa aamuisin hakea jonkun herkun.

- Uskomatoman hyvä muisti Meerillä. Joulukuun ensimmäisenä päivänä sanoin vain sanan: joulusukka, ja Meeri heti ryntäsi paikkaan, jossa joulusukka edellisinä vuosina on ollut, naurahtaa Petäjäjärvi.

Joka aamu Meeri on yhtä innoissaan joulusukasta.

 

Teksti & kuva: Jaana Aartomaa

Tortut_Piia_art

Meeri_art

abl_prenumerera_6x185web

Tilauslomake

 

Tilaa helposti s-postitse info@abl.sillipilvi.fi
 

vardagsrum_art

Yhteistyössä kunnan Nuorisopajan kanssa SPR suunnittelee kolmannen sektorin olohuonetta, jossa on paikkakunnan yhdistyksille ohjelma- ja kokouspaikka. Tilat toimisivat myös Nuorisopajan toimintapisteenä, jossa nuoret saisivat tukea ja apua päästäkseen järjestämään elämäänsä eteenpäin.

Kunta vastaa tilojen varustuksesta ja nuorten ohjaamisesta, SPR tukee nuoria järjestämällä mielekästä ja opettavaista ohjelmaa sekä koordinoi kolmannen sektorin toimijoita Taalintehtaalla. Turunmaan piirin toiminnanjohtaja Annalena Sjöblom kertoo SPR:n haluavan luoda Taalintehtaan keskukseen kaikille kyläläisille avoimen olohuoneen, jossa on tarjolla mielenkiintoista ohjelmaa.

Tehtaanalueen sisääntuloväylällä sijaitseviin tiloihin tulisi myös SPR:n käytettyjen tavaroiden myymälä. Sen toiminta antaa tukea kaipaaville nuorille työelämään liittyvän oppimisympäristön. Kaupasta saadut tulot käytetään paikkakunnan SPR-toimintaan. Tällä hetkellä toimintaan ollaan anomassa rahoitusta eri hankkeisiin. Olohuone on suunniteltu avattavaksi varhaisimmillaan ensi vuoden maaliskuussa.

Nuorisopajan toiminta muuttuu, kun sosiaalitoimintaa harjoittava Fyren vuodenvaihteessa siirtyy hyvinvointialueen alaisuuteen. Kuntaan jäävät Nuorisopaja ja etsivä nuorisotyö.

Nuorisopajan vastaava ohjaaja Henrika Tytärniemi sanoo järjestelyjen suovan oivallisen mahdollisuuden tarjota saaren nuorille toimintaympäristö, jossa pääsee suoraan yhteyteen elinkeinoelämään. Se antaa myös luonnollisen yhteyden lähiyhteiskuntaan, kolmanteen sektoriin ja foorumin sukupolvet ylittävään yhteistyöhön. Vastaperustettavan yhteistyön avulla panostetaan myös kokeelliseen kulttuuriin, jossa nuorilla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa ja muodostaa toiminta siten, että se hyödyttää heitä parhaalla mahdollisella tavalla.

 

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

15.12_kompass_254x140_HighRes

Työryhmä toivoo myös yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, jotka voisivat tarjota työharjoittelumahdollisuuksia nuorille ja tutustuttaa heitä eri aloihin vaikkapa kesäkaudeksi oppisopimuksen, harjoittelupaikan tms kautta. Yritykset, jotka haluavat palkata kesätyöntekijöitä, voivat ottaa yhteyttä Nuorisopajaan ja tulla keskustelemaan eri ideoista. Tytärniemi uskoo vakaasti, että varhaisessa vaiheessa saadut hyvät yhteydet ja työkokemukset johtavat nuorten jäämiseen Kemiönsaarelle tai opintojen jälkeen palaamaan tänne asumaan ja työskentelemään.

Toiminta pohjautuu siis kestävään kehitykseen, jossa sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen kestävyys toimivat peruskivinä.

Dragsfjärdin SPR-osaston puheenjohtaja Anne Majonen arvioi, että toiminta suo tervetulleen paikan, johon koota eri toimijat yhteen. Näin voidaan tehdä entistä enemmän eri kohderyhmien hyvinvoinnin lisäämiseksi. Lisätietoja hankkeen suunnittelusta ja etenemisestä kunnan ja SPR:n nettisivuilta sekä somessa. Toiveina ovat erilaiset innovatiiviset yhteistyömuodot.

 

Teksti: ABL, Käännös: Ingrid Sandman

abl_prenumerera_6x185web

Tilauslomake

 

Tilaa helposti s-postitse info@abl.sillipilvi.fi
 

martta_meretniemi_art

Martta Merteniemi odotteli innolla pääministerin lapsille järjestämää itsenäisyysjuhlaa.

Pääministeri Sanna Marin emännöi joulukuu 7. päivänä järjestettävää kansallista lasten itsenäisyysjuhlaa. Juhliin kutsutaan kaksi kymmenvuotiasta joka kunnasta. Juhlat on järjestetty jo kolme kertaa ennen tätä. Pandemiavuosina juhlaa ei järjestetty. Tämän vuoden teemana on tulevaisuuden luojat. Kuten presidentinkin juhlissa, juhla alkoi pääministeri Marinin kättelyllä. Sen jälkeen kaikki lapset pääsivät osallistumaan juhlan ohjelmaan.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

8.12_kompass_254x140_HighRes

Kunnastamme osallistuivat Martta Meretniemi ja Victor Sjösten Taalintehtaan koulusta. Martta kertoi ennen juhlaa, että hänestä tuntuu jännittävältä päästä pääministerin juhlaan. Hän oli hankkinut uuden, vanhan roosan värisen, koristeellisen mekon juhliin. Eniten hän odotteli päästä kättelemään pääministeriä. Hänhän on nähnyt Marinin vain kuvissa. Silloin Martta esittäytyy ja kertoo olevansa Kemiönsaarelta.

Victorkin odottaa pääministerin tapaamista. Hän odottaa myös tapaamista muiden lasten kanssa ja uskoo ehkä saavansa uusia kavereita. Victor mietti myös mitä makupaloja vieraat tulevat saamaan ja mitkä artistit juhlissa esiintyvät. Kummatkin lapset ovat varmoja, että juhlasta tulee ikimuistoinen!

 

Teksti Michael Nurmi, Käännös: Ingrid Sandman

abl_prenumerera_6x185web

Tilauslomake

 

Tilaa kätevästi s-postitse info@abl.sillipilvi.fi
 

2_splash_artikel

Saaristotori saa kasvojen kohotuksen ensi kaudeksi. Grafiikka: DB Marina

Nuorelle henkilölle avautuu hieno mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä ensi kesänä Taalintehtaalla. DB Marina toimii aloitteentekijänä projektissa !SPLASH! Taalintehdas. Yritys esitteli ideansa K-Market Kompiksen kauppiaalle Axel Erikssonille, elinkeinojohtaja Erik Lundille, yritysneuvoja Mats Nurmiolle ja pitkän linjan yrittäjä Maria Pickille, jotka auttavat idean toteuttamisessa. DB Marina luovuttaa maksutta yhden saaristotorin kojuista nuoren yrittäjän käyttöön. Nuorta autetaan yrityksen käynnistämisessä ja häntä tuetaan ja sparrataan koko prosessin ajan. Nuori yritys tulee myös näkymään sosiaalisessa mediassa ja paikallisissa lehdissä.  

- Haluamme antaa nuorelle henkilölle mahdollisuuden yrittää turvallisesti, ilman suurempia riskejä, toteaa Sam Forsbom DB Marinasta.

Jos olet kiinnostunut luomaan itsellesi kesätyön saaristolaistorilla, ota yhdeyttä splash@dbmarina.fi. Hakuaika päättyy 8 tammikuuta. Kiinnostuille järjestetään verkkoesittely viikon 50 aikana. Yrityssuunnitelman tekemiseen tarjotaan myös apua ja henkilökohtainen keskustelukin on mahdollinen. Hankkeesta tiedotaan myös lähialueen kouluissa.  Ulkopaikkakuntalaiset ja kesävieraat voivat myös hakea kesätyötä.  

- Meillä työskenteli viime kesänä monia kesämökkiläisten ja veneilijöiden lapsia. He viihtyvät paikkakunnalla ja viettävät mielellään kesän Taalintehtaalla ja saaristossa, kertoo Forsbom.  

Paras yritysidea valitaan 12 tammikuuta ja silloin selviää kuka nuorista saa mahdollisuuden kokeilla yrittäjän arkea.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen)

1.12_kompass_254x140_HighRes

SAARISTOLAISTORI saa kasvojen kohotuksen ennen ensi kautta. Sinne rakennetaan uusia terasseja ja pienet kojut maalataan samanvärisiksi kuin yhteysaluksen odotustila. Forsbom kertoo, että tällä halutaan lisätä alueen viihtyvyyttä ja houkutella satamaan enemmään toimintaa. Saaristolaistorista tulee pieni tori, joka tarjoaa asiakkaille erilaisia tuotteita. Nuoren yrittäjän lisäksi torille mahtuu pari muutakin yrittäjää, joilla on saaristolaistorille soveltuva yritysidea. Yritys Unna S, joka vuokrasi vanhaa satamakonttoria viime vuonna jatkaa toimintaa tulevana kesänä. Tästäkin projektista saattaa muodostua vuosittainen perinne saaristotorille.

Text: Maria Manelius, Käännös: Jonna Lappalainen Foto: Maria Manelius / Privat

seidilindroos_samforsbom_artikel

Seidi Lindroosin ja Sam Forsbomin mielestä nuoren yrittäjän tukeminen hyödyttää koko paikkakuntaa. Saaristotori taustalla.

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram