Vuoden yrittäjä ”Patte” tarjoaa monenlaista hoivaa

23.11.2023 - annonsbladet
Patrik ”Patte” Sjöblom.

Kemiönsaaren kunnan Vuoden yrittäjä Patrik ”Patte” Sjöblom toteaa, että hänen on kiitettävä Märta -äitiään niin arvomaailmastaan kuin käytännön tuesta ja avusta läpi elämänsä. Märta Sjöblom on Kemiönsaaren legendaarinen kätilö, johon voi tutustua mm Turunmaan museoiden saariston naisista kertovassa elokuvassa, joka löytyy netistä.

Patrik Sjöblomin toiminta hoiva -alalla käynnistyi jo 2008, jolloin hän avasi yhteisasuntolan, eli tukiasuntolan Lammalan entiseen pankkitaloon. Vastaavanlainen asuntola löytyy Kemiön Vretasta. Yhteensä ne tarjoavat kymmenkunta paikkaa.

Parhaiten tunnettu yksikkö on Kemiön vanhan keskustan kupeella oleva Pasendo. Se on n.s. hybridilaitos, jossa osa paikoista on tehostetun palvelun paikkoja, muut yhteisasumisen paikkoja. Yhteensä potilaspaikkoja on runsaat parikymmentä.

Pasendo vastaa myös yöpäivystyksestä. Ruokapalveluun sisältyvät myös Pasendon keittiöstä asiakkaille kotiin toimitettavat annokset, n. 35 annosta päivittäin. Pasendon lounaalla pääsee kuka tahansa, mikä vähentää paikan laitosmaisuutta. Kokin tutkinnon suorittanut Sjöblom ehtii muitten kiireittensä ohella avustaa keittiön henkilökuntaakin. Pasendossa panostetaan lähituotteista valmistettavaan perinteiseen kotiruokaan.

Laitospaikoista on kysyntää. Kunnan kanssa valmistellaan asemakaavan muutosta, mikä mahdollistaisi 600 neliön rivitalosiiven rakentamisen. Tarkoituksena olisi lisätä yhteisasumisen paikkoja.

Pattes bostäder Ab työllistää runsaat 20 vakiotyöntekijää ja suuren joukon tuuraajia. Mutta kuluneena kesänä koettiin vaikeuksia saada tarpeeksi työvoimaa. Sjöblom iloitsee sitä, että Ukrainan pakolaisten palkkaaminen alun perin hyväntekeväisyysmielessä osoittautuikin muullakin tavoin järkeväksi teoksi. Kielivaikeudet eivät olleetkaan suuria ja yritysessä työskentelee edelleen pakolaisia.

 

SJÖBLOM myöntää avoimesti, ettei hänen tapaisten hoivayritysten kautta rikastu. Mutta hän kokee arvokkaaksi sen, että pystyy auttamaan ihmisiä ja pitää heidän kiitollisuutta palkkana uurastuksestaan. Tapa ajatella on peräisin äidiltä; lapsena hän pääsi äitinsä kanssa kotikäynneille ja havaitsemaan tämän tapaa kohdella ihmisiä.

Ihmiset kokevat Sjöblomin hyvin sosiaalisena ja iloisena henkilönä, mutta hän kertoo koko elämänsä opetelleensa kanssakäymistä. Lapsena hän taisi olla yliherkkä eikä pärjännyt äänekkäässä porukassa.

Arvoistaan hän korostaa oikeudenmukaisuutta; kaikkien pitäisi saada äänensä kuuluviin. Pasendossa kuunnellaan omaisia ja pyritään kohtelemaan asiakkaita henkilöinä.

Mutta byrokratiaa Sjöblom inhoaa. Kokemusta on viranomaisten ylimielisestä tavasta valvoa hoivayrityksiä ja hyvin palkattujen byrokraattien omahyväisestä toiminnasta. Heille ruohonjuuritason käytännön tekemiset taitavat olla yhdentekeviä.

 

ELÄMÄNSÄ aikana Sjöblom on ehtinyt toimia monella saralla. Hän perusti baarin ja grillin Västanfjärdiin. Siitä tuli kuntalaisten tapaamispaikka ja kiitos Sjöblomin suhteiden siellä vieraili esiintymässä tunnetutkin julkkikset.

Hänellä oli myös hevosyritys, joka tarjosi luontoystävällistä metsänhoitoa. Eikä kukaan Kemiössä paikalla ollut unohda Sjöblomin esitystä Rohan tallien turnauksissa, jossa hän ratsasti keskiaikaisen ritarin varusteissa torin viereisellä nurmikentällä. Yhteistyötä Rohan tallien kanssa hän teki vuosia.

Sjöblom on myös taiteellinen ja on jopa pitänyt näyttelyitä. Harrastukset oavt kuitenkin viime vuosina jääneet ajanpuutteen vuoksi. Mutta kuntoilu on edelleen tärkeää kuten käden taidotkin. Hän kertoo valmistelevansa puusepänpajaa Pasendon alapuolella olevaan liiterirakennukseen. Sitä pääsevät halukkaat asiakkaatkin käyttämään.

Miltä hoivayrityksen tulevaisuus näyttää? Tällä hetkellä mistään ei voi olla varma, mutta Sjöblom toivoo ainakin, että hoivansa voisi valita ja että lähipalveluihin panostettaisiin. Kaikkihan kannattavat laaadukasta lähiruokaa. Miksi ei sitten panostettaisi empaattiseen lähihoivaan?

TEKSTI & KUVA: INGRID SANDMAN

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram