Uusia veneyhteyksiä Öröhön toivotaan

2_IMG

Örö ulkosaaristossa on mielenkiintoinen paikka vierailla. Yrittäjäpariskunta Janne Tirkkonen ja Nina Liski-Tirkkonen ovat optimistisia kesän suhteen ja toivovat, että saarelle löytäisi lisää ihmisiä.
Ilmoituslehti tapaa Örön hotelli-, ravintola- ja satamatoiminnan takana olevat yrittäjät. Useita vieraita on saarella samaan aikaan, kun yrittäjäpariskunta esittelee saaren liiketoimintaa. Nuoret kesätyöntekijät ottavat vastaan vieraat, jotka saapuvat samalla veneellä lehden toimittajan kanssa.
Liski-Tirkkonen kertoo, että monta henkilöä on kesän aikana vieraillut Öröllä. Hän kuitenkin muistuttaa, että heillä on toimintaa ympäri vuoden, myös syksyllä, talvella ja keväällä – ei vain kesällä.
– Keväällä kävijöitä oli enemmän kuin koskaan aiemmin.
Hän lisää, että hotelli-, ravintola- ja satamatoiminnan lisäksi Örö tarjoaa mahdollisuuden vuokrata kajakkeja ja kanootteja sekä osallistua opastetuille kierroksille Örön rantalinnakkeella. Örö oli Suomen meripuolustuksen linnoitus, mutta siirtyi Metsähallitukselle vuonna 2015.
Saaren vieraina on ollut kaveriryhmiä, perheitä ja nuoria aikuisia. Erityisesti yhä useampi nuori pari on valinnut vierailla Öröössä.
– Meillä vierailee yhä enemmän kaupunkilaisia, joilla ei vielä ole vahvaa sidettä saaristoon.
Myös kansainväliset vieraat löytävät tiensä Öröhön. Ruotsalaisten lisäksi myös saksalaiset ja tanskalaiset ovat löytäneet tiensä Öröhön kesän aikana.
– Näen, että meillä on potentiaalia tavoittaa suurempi määrä kansainvälisiä vieraita, Tirkkonen sanoo. 

Örö sijaitsee reilut kymmenen kilometriä Kasnäsista etelään ja n. 50 kilometriä Kemiön keskustasta. Saarialue on siis melko kaukana saaristossa. Janne Tirkkonen huomauttaa, että lisäyhteydet Öröstä Kemiönsaaren lisäksi läheisiin satamakaupunkeihin toisivat saarelle lisää kävijöitä.
– Yhteydet Öröstä sekä Hankoon että Turkuun lisäisivät mahdollisuuksiamme. Se helpottaisi myös vierailua luonamme, erityisesti niille, joilla ei ole omaa venettä.
Örö sijaitsee reilun 25 kilometrin päässä Hangosta ja 85 kilometrin päässä Turusta. Suomen entisen pääkaupungin ja Örön välissä on lukemattomia luotoja ja saaria, mutta Örön ja Hangon välillä on lähes avomerta.
Tirkkonen sanoo, että reittien toteuttamisessa on haasteita. Yhteyksien kestoon ja tiheyteen vaikuttaa kysyntä ja ne toteutetaan kaupallisesti.
Janne Tirkkonen lisää, että heillä on käytössään myös taksivene. Tirkkonen ajaa taksivenettä itse.
– Tämä mahdollistaa sen, että Öröhön ja Öröstä tulee enemmän ihmisiä silloinkin, kun M/S Idun ei liikennöi.
Hän lisää, että pariskunta tekee tiivistä yhteistyötä M/S Idunin omistavan Wilson Chartersin kanssa veneiden aikataulujen suhteen.

Janne Tirkkonen kertoo, että vallitsevalla säällä on suuri vaikutus Örön kävijämääriin. Huono sää tarkoittaa vähemmän turisteja. Loppujen lopuksi hän suhtautuu myönteisesti kesän jatkoon.
Pariskunta korostaa kaunista luontoa syynä tulla saarelle. Tirkkonen lisää, että Örössä saa rauhaa ja hiljaisuutta.
– Vaikka saarella olisi tuhansia muita ihmisiä samaan aikaan, löydät aina paikan, jossa voit olla yksin, jos haluat. Örön historia, sekä yleisesti saaren historia että sotahistoria, on erittäin jännittävää ja siihen kannattaa tutustua, Janne Tirkkonen sanoo.

TEXT & FOTO/TEKSTI & KUVA: JOHN ILLMAN

1_IMG

3_IMG

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram