Tunnetko Hedvig Nyströmin

saastopankki_artikel

Säästöpankin Kemiön konttori täyttää kaksi vuotta. Se avattiin juuri kun Koronasulut alkoivat. Heidi Pönni ja Carina Horttana kertovat että moni on aloittanut säästämisen nyt Korona-aikana. 

Säästöpankin ensimmäinen asiakas oli 200 vuotta sitten piika Hedvig Nyström, tietojen mukaan Hedvig (Hedvig Fredrika Johansdotter Nyström) syntyi 5.1.1806 Kemiössä, Pungbölen kylässä. Suomeen perustettiin keskuspankki vuonna 1811, ja ensimmäinen Säästöpankki avasi ovensa kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 1822 apteekkari John Julin perusti ensimmäisen Säästöpankin Suomen Turkuun. Hänen ensimmäinen asiakkaansa oli Hedvig Nyström.

Kyllä voi olla ylpeä, säästämisen juuret Suomessa siis juontanevat Kemiönsaarelle, Nina Vartemaa Säästöpankista sanoo.

 

(artikkeli jatkuu kuvan alla)

1806_Nystrom_artikel

Hedvig Fredrika Johansdotter Nyström syntyi 5.1.1806 Kemiössä, Pungbölen kylässä.

Säästöpankkiaatteen tavoitteena oli rahapalkkaa saavan työntekijäluokan taloudellisen tilanteen parantaminen. Ahkeruuden ja säästäväisyyden avulla oli mahdollista parantaa omaa asemaansa yhteiskunnassa. Tallettajien joukossa olikin paljon työläisiä ja palvelusväkeä.

Hedvig talletti pankkiin kokonaiset kuusi ruplaa, eli nykyrahassa noin 40 euroa.

Säästöpankki 200 -vuotta juhlavuoden kunniaksi Säästöpankki etsiikin Hedvig Nyströmin sukulaisia. Vartemaan mukaan Hedvigillä on ollut seitsemän sisarusta ja hän olisi muuttanut Sauvoon 1823. Otteet kirjonkirjoista löytyvät Annonsbladetin internetsivuilta. Sukututkijoiden ryhmässä etsitään Hedvigin sukulaisia vilkkaasti. Vartemaan mukaan sukututkijoidenryhmässä on löytynyt toinenkin tutkintalinja Inkoon suunnalta.

Ajattelisin silti, että joku Hedvigin sukulaisista olisi jäänyt Kemiönsaarelle.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202208

Säästöpankin Kemiön konttorissakin on juhlavuosi.

Konttori täyttää kaksi vuotta, se avattiin juuri ennen korona-ajan alkua. Lähikonttori on tullut tutuksi kemiönsaarelaisille näkyvällä paikallaan K-Supermarket Kompassin vieressä, Vartemaa sanoo.

Korona toi pankkimaailmaan paljon hyvääkin, monet ovat aloittaneet säästämisen. Vartemaan mukaan Julinin ja Hedvigin henki elää Säästöpankissa tänäkin päivänä.

Tulojen ei tarvitse olla suuret, että voi aloittaa säästämisen, aivan kuten Hedvig näytti. Nyt korona aikana moni onkin aloittanut järjestelmällisen säästämisen, Vartemaa taustoittaa.

Hedvigin sukulaisia etsitään tämän kuun loppuun saakka, myös ystävien tarinoita Hedvigistä tai hänen sukulaisistaan tarvitaan. Vartemaa toivookin, että kaikki asiasta tietävät ilmoittautuisivat Säästöpankin sivuilla Säästöpankki.fi

 

Teksti: Jerker Jokiniemi

1806_artikel

Kirkonkirjoista näkee Hedvig Nyströmin perheen asuneen Kemiönsaarella vuonna 1806. Nyt Säästöpankki etsii kaikkea mahdollista tietoa hänestä juhlavuoden kunniaksi.

helgeboda_artikel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram