Tavaratalo Wahlsten on Vuoden Yritys

Eva-Sjosten-_artikel

Eva Sjösten.

Tavaratalo Wahlsten löytyy Taalintehtaan torin laidalta. Tilavasta liikkeestä löytyvät melkein kaikki taloudessa tarvittavat tuotteet. Hyllyissä on leluja, sisustustarvikkeita, kankaita, vaatteita ja paljon muuta. Omistaja Eva Sjösten on hyvin yllättynyt ja iloinen saadessaan Vuoden Yrittäjä Kemiönsaarella 2020 -palkinnon.

Sjöstenin vanhemmat perustivat liikkeen vuonna 1987. Sjösten osti sen vuonna 2004. Siihen aikaan liike sijaitsi Liiketalossa pari sataa metriä torilta. Valikoimissa oli eniten muovituotteita, leluja ja mattoja. Sjösten laajensi valikoimia. Kun isompi liiketila torin laidalla viisi vuotta myöhemmin vapautui, hän muutti sinne ja pääsi laajentamaan valikoimia entistä enemmän. Nyt yritys työllistää kaksi palkattua henkilöä.

WAHLSTENIN asiakkaita ovat niin paikkakuntalaiset, vapaa-ajan asukkaat kuin matkailijatkin. Etenkin kesällä liikkeessä on paljon asiakkaita, jotka etsivät uusia sisustustarvikkeita mökkeihinsä. Talvisaikaan asiakkaina ovat etenkin paikkakuntalaiset.

Valikoimat vaihtelevat kausien mukaan ja ovat aika erilaisia eri vuodenaikoina. Sjösten kertoo ostavansa sisään tuotteita riippuen omasta mielentilasta ja elämäntilanteesta. Kun hän sai lapsia hän alkoi ostaa sisään enemmän vauvojen tarvikkeita ja lastenvaatteita. Ennen hän hankki eniten tuotteita ulkomailta. Nyt hän pyrkii hankkimaaan enemmän kotimaisia tuotteita.

– Saarella ei ole toista samanlaista kauppaa. Pyrimme tarjoamaan hieman erilaisia tuotteita, hän sanoo.

Liikkeessä on suuri valikoima tekstiilejä. Asiakkaille tarjotaan myös ompelupalveluita. Evan äiti Anja Wahlsten on pätevä ompelija. Hän ompelee verhoja, venetyynyjä, vaihtaa asiakkaille vetoketjut ja suorittaa muitakin tilaustöitä. Kotikäyntejäkin tehdään mittausten ja suunnittelun merkeissä. Mikä ei Wahlstenin perheen voimin onnistu, toimitetaan muille yrittäjille suoritettavaksi.

– Saaren yrittäjien välinen yhteistyö on tärkeää, Sjösten sanoo.

HÄN KERTOO koko ajan suunnittelevansa toimintaa tulevaisuuden varalle ja pyrkivänsä pitämään varaston vaihtelevana. Palvelujakin lisätään. Uusia ideoita syntyy; kaikkia ei silti toteuteta. Parhaillaan hän pohtii nettikaupan perustamista.

Korona on tuntunut kaupassa siten, että kesäkausi käynnistyi tavallista aikaisemmin; monethan tekivät etätöitä vapaa-ajan asunnoissaan. Kun ihmiset viettävät enemmän aikaa kotonaan ja mökeissään, he haluavat mielellään uusia sisustustaan. Silloin he saapuvat ostamaan sisustustarvikkeita. Koska Wahlstenilta löytyy hieman erilaisia tavaroita kuin suurten ketjujen liikkeistä, monet vapaa-ajan asukkaat ostavat uutta myöskin kaupunkiasuntoonsa.

– On mukavaa, kun ihmiset hyödyntävät paikallisia palveluita, Sjösten toteaa.

 

Text och foto: Maria Manelius/IS