Söderlångvikin tilalla uusia varastohalleja

Tolfsnäs gård2_art

Omenalaatikot pinotaan kuljetusta varten.

Alansa edelläkävijä. Näin kävijät kuvailevat Söderlångvik gårdin toimintaa. Tolfsnäs gårdin tilalla yritys on satsannut uusiin investointeihin, joita yleisö ihailee. 

Söderlångvik gårdin tilalla oli avoimet ovet Tolfsnäs gårdin tilalla Mjösundissa, joka linnuntietä on alle kymmenen kilometrin päässä Paraisilta, perjantaina 12. toukokuuta. Yli 50 henkilöä oli kokoontunut suurelle varastolle, jossa omenoita varastoidaan ja lajitellaan, kun Ilmoituslehti saapuu paikalle. Rakennuksessa yritys on hiljattain aloittanut omenamehu-liiketoiminnan. Söderlångvik gårdin tila on kutsunut yleisön esittelemään tilan toimintaa ja uusia investointeja. 

Kierrosta johtavat tilan pehtoori Kaj Eriksson ja puutarhuri Karin Arfman. Ensin he näyttävät erilaisia kärryjä, joihin omenat ajetaan omenatarhasta saliin.

– Tämä halli on ollut suunnitelmissa noin 15 vuotta siitä lähtien, kun aloimme uudistaa puutarhoja, Arfman kertoo.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_17052023

Söderlångvikin kartano on yksi Suomen suurimmista omenantuottajista noin 50 000 omenapuullaan. Tolfsnäsin puutarha on kooltaan 15 hehtaaria. Omenat poimitaan vasta syksyllä.

– Omenapuutarhassa meillä on 15–20 poimijaa, Arfman kertoo. 

Eriksson ja Arfman esittelevät yrityksen hallitilat. Siellä on suuria varastoalueita, joissa omenat jäähdytetään. Omenat asetetaan vihreisiin laatikoihin.

– Yhteen laatikkoon mahtuu 300 kiloa omenoita, Eriksson kertoo. 

Vihreät laatikot on sijoitettu säilytyslokeroihin päällekkäin. Samaan tilaan mahtuu yli 150 laatikkoa. Kun varastotilan ovi sulkeutuu, lämpötila jäähdytetään neljään plusasteeseen. Omenat tulee säilyttää kylminä ja ilmavina, koska silloin makeus ja aromit paranevat. 

Kaj Eriksson och Karin Arfman

Pehtoori Kaj Eriksson ja puutarhuri Karin Arfman johtivat kierrosta Tolfsnäs gårdin tilalla perjantaina 12. toukokuuta.

Tolfsnäs gord_art

Tolfsnäs gårds varastohalli.

Kone, joka taittaa laatikot ja ilmasto

Vaikka Söderlångvik gårdin tilalla on investoitu voimakkaasti Tolfsnäs gårdin tilan halleihin ja koneisiin, Kaj Erikssonilla on ehdotuksia uusista hankinnoista. 

– Laatikoita taittava kone olisi hyvä. Kun ei ole sesonkiaika, meillä on itse aikaa tehdä se, mutta sesonkiaikana ei. Milloin hankkisimme sellaisen, en voi sanoa tällä hetkellä. 

Kysymme myös Karin Arfmanilta Söderlångvikin tilan haasteista omenanviljelyn suhteen. Arfman ei epäröi mainita ilmastoa.

– Lämpenevä ilmasto voi tuoda mukanaan kasvitauteja ja nopeita sään vaihteluita. Ilmastonmuutos on otettava huomioon tulevaisuutta suunniteltaessa.

Tolfsnäs gård1_art

Säilytystilat.

Margot Wikström_art

Margot Wikström oli yksi Tolfnäs gårdin tilan vierailijoista. Hänen mielestään Söderlångvik gård on alansa edelläkävijä.

Alan edelläkävijät 

Margot Wikström on yksi niistä, jotka vierailevat Tolfsnäs gårdin tilalla perjantaina. Hän kertoo lukeneensa tilan ja hallirakennusten piirustukset, mutta tämä on silti ensimmäinen kerta, kun hän vierailee itse tilalla. Wikströmin mielestä opastettu kierros on ollut fantastinen. 

– Koko prosessi omenoiden poiminnasta mehun valmistukseen on mielenkiintoinen. Söderlångvik gårdilla on hyvät sato-olosuhteet ja he ovat todella onnistuneet tavoitteissaan. Mielestäni Söderlångvik on alan edelläkävijä.  

Margot Wikström pohtii, investoiko Söderlångvikin tila uuteen konseptiin. Raakojen omenoiden lisäksi yritys myy muun muassa omenahilloa ja hunajaa. Kaikki liiketoiminnassa pyörii omenoiden ympärillä. Uusin tulokas on Glasspalatset (Jäätelöpalatsi) Helsingin keskustassa.

– Vain mielikuvitus voi asettaa rajat sille, mitä Söderlångvik gårdin tila keksii seuraavaksi, Margot Wikström sanoo.

 

Teksti & kuva: John Illman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram