Kemiönsaaren leivonnaiskilpailun voittaja on Lilly Thomanderin leivos ”Omena, tilli ja hunaja”. Voittoleivonnaisen rapea, mutta pehmeä suutuntuma, yllättävä sisältö, jossa eri maut pääsevät oikeuksiinsa sekä leivonnaisen silmiähivelevä ulkomuoto vakuuttivat tuomariston. Leivonnaisen maku on raikas, aavistuksen suolainen.
Leivonnaisen inspiraation Thomander sai kolmen entisen kunnan, Kemiön, Västanfjärdin ja Dragsfjärdin, sulautumisesta yhteiseksi uudeksi saaristokunnaksi. Leivonnaisen omenat tulevat Charlottan puutarhalta Västanfjärdistä ja tilli Rosendalista Dragsfjärdistä. Saariston luomuhunaja tulee Pekka Salmiselta ja Lea Räisäseltä Kemiöstä.
Halusin luoda leivonnaisen, joka on hieman erilainen ja jossa on uutta ajatusmaailmaa, leivonnaisen, jota ei osata odottaa, kertoo Thomander. Mielestäni Kemiönsaarella pystyy olemaan oma itsensä ja toteuttamaan unelmia. Raaka-aineet ovat perinteisiä saaren tuotteita, mutta niiden yhdistämisessä on jotain uutta.
Tuomariston jäsenet Hans Ginlund ja Tony Holtegaard kehuvat leivosta ja toteavat, että voittajaleivoksen tekeminen onnistuu sekä ammattilaisilta että kotileipureilta.
- Resepti ei näytä ihan yksinkertaiselta, mutta kun sitä uskaltaa kokeilla, huomaa, että valmistus sujuu kuin tanssi, toteaa Holtegaard.
Leivos on pyöreä ja pisaramainen, ja siinä on kaunis vaalea kiille.
- Halusin pitää ulkomuodon yksinkertaisena ja tyylipuhtaana, sellaisena kuin koen Kemiönsaaren saariston. Leivos on sinivalkoinen Suomen 100 v. itsenäisyyden kunniaksi, selittää Thomander.
- Pallon muodossa on oma charminsa, toteaa Hans Ginlund. Tuomaristo toteaa, että kiiltävä leivonnainen pysyy myös hyvin koossa, mikä on hyvä asia.
Leivonnainen tullaan todennäköisesti näkemään useissa kahvipöydissä joulukuussa, kun kansallista sinivalkoista kahvihetkeä vietetään 5.12. klo 14. Kahvihetken ajatuksena on yhteisöllisyys, ja tuleva kahvihetki inspiroi Kemiönsaaren oman leivonnaisen etsintään.
- Nyt meillä on oma leivonnainen, huudahtaa Wretdal-Lindström kunnasta iloisena ja toivoo, että monet uskaltaisivat kokeilla reseptiä, joka on nyt julkinen.
Tuomaristo haluaa jakaa myös kunniamaininnan leivontakilpailussa. Se menee kilpailun nuorimmalle osallistujalle Veronika Laurénille, joka on luonut ”Veronikan leivoksen”.
- Veronikan leivoksen luomisessa on ollut mukana koko perhe, ja siinä on hauska ja hieno takaa-ajatus, sanoo Hanna Mehtonen-Rinne. Kakkua, jossa maistuu kinuski, karpalo ja manteli, kuvattiin valmistajan omin sanoin seuraavasti: ”Tämän uniikin luomuksen luonne kuvaa tyypillistä Kemiönsaaren asukasta: hyvä, tyylikäs, hieman hapan kerrosten välissä purutuntumaa unohtamatta. Karpaloliköörillä saa aikaan hyvän terästyksen aikuiseen makuun.
Kemiönsaaren kakkukilpailuun tuli seitsemän ehdotusta kilpailuajan sisällä. Nuorin osallistuja oli 11-vuotias ja vanhin 85-vuotias. Kilpailuleivonnaisten joukossa oli muffinsseja, kakkuja, leivoksia sekä uuninpellillä valmistettuja ehdotuksia.
- Olemme todella iloisia, että saimme niin monta uskomattoman hienoa ja hyvää ehdotusta, toteaa Wretdal-Lindström.
Kaikissa teoksissa oli mukana tarina leivonnaisen sidoksesta Kemiönsaareen. Useimmat olivat käyttäneet paikallisia raaka-aineita leipoessaan. Omena raaka-aineena toistui useissa leivonnaisissa .
- Vaikuttaa siltä, että Kemiönsaarella on ymmärretty lähiruoan ja paikallisten raaka-aineiden arvo, sanoo Wretdal-Lindström.