Fortumilla kehitteillä kolme aurinkovoimahanketta Kemiönsaareen 

Fortum on käynnistämässä Kemiönsaaressa kolmen aurinkovoimahankkeen kehittämistä solmittuaan maanvuokrasopimuksia alueiden yksityisten maanomistajien kanssa. Fortum hakee Kemiönsaaren Bomossenin, Påvalsbyn ja Makilan alueille aurinkovoimahankkeiden suunnittelutarveratkaisuja. Suunnittelutarveratkaisujen aikana hankealueet arvioidaan huolellisesti niin luonto-, maisema- kuin rakentamisen näkökulmasta. Hankesuunnitelmat tarkentuvat selvitysten ja vaikutusarvioiden perusteella hankkeen edetessä. 

- Maanomistajilta saatu palaute on ollut pääosin hyvää ja innostunutta. Asukkaat, naapurit ja maanomistajat pääsevät kuulemaan yleisötilaisuudessa syksyn 2024 aikana lisää hankkeista sekä siitä, miten ja millaisin periaattein me kehitämme aurinkovoimaa, kertoo hankekehityspäällikkö Ville Ahvikko Fortumilta. 

- Kemiönsaaren aurinkovoimahankealueet koostuvat pääosin peltomaasta ja olemme alustavasti pohtineet sinne myös agriaurinkovoimamahdollisuutta, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi lampaiden laiduntamista paneeleiden väleissä. Tästä on ollut Euroopassa hyviä kokemuksia ja agriaurinkovoiman yleistyminen on varmasti Suomessakin edessä, jatkaa Ahvikko. 

Aurinkovoimahankkeen kehitykseen eli lupaprosessiin, suunnittelutarveratkaisuun tai mahdolliseen kaavoitukseen ja vaikutusten arviointiin kuluu tyypillisesti noin yhdestä kahteen vuotta. Tämän jälkeen hankkeelle haetaan rakennuslupa ja päätetään, investoidaanko hankkeeseen, eli täyttyvätkö hankkeen kaupalliset edellytykset. Rakennusvaihe kestää puolestaan noin vuoden. Aurinkoenergian tuotanto perustuu lämmön sijaan valon määrään ja paneelit tuottavat sähköä paremmin viileämmällä kuin helteisellä säällä. Suomessa onkin maaliskuusta lokakuuhun varsin otolliset olosuhteet aurinkoenergian suhteen. 

Kehitteillä olevat aurinkovoimahankkeet lyhyesti 

Bomossenin hankealue Hankealue: Noin 1,3 km Kemiön taajaman länsipuolella. Pinta-ala: Noin 69 hehtaaria, pääosin peltomaata. 

Teho: Alustavasti on arvioitu, että hankkeen liityntäteho olisi noin 50 MW. Aurinkopaneelit voisivat tällöin tuottaa sähköä noin 60 gigawattituntia vuodessa. 

Makilan aurinkovoimahanke 

Hankealue: Noin 1 km Kemiön taajaman luoteispuolella. Pinta-ala: Noin 27 hehtaaria, pääosin peltomaata. Teho: Alustavasti liityntäteho 20 MW. Aurinkopaneelit voisivat tällöin tuottaa sähköä noin 27 gigawattituntia vuodessa. 

Påvalsbyn aurinkovoimahanke 

Hankelalue: Noin 2,5 km Kemiön taajaman lounaispuolella. Pinta-ala: Noin 35 hehtaaria, pääosin peltomaata. Teho: Alustavasti liityntäteho noin 23 MW. Aurinkopaneelit voisivat tällöin tuottaa sähköä 30 gigawattituntia vuodessa. 

Helmikuussa 2024 Fortum täsmensi liiketoimintaportfoliotaan, jonka mukaan uusiutuvaa energiantuotantoa, maatuulivoimaa ja aurinkovoimaa, kehitetään kaupallisesti kannattavasti ja kysyntävetoisesti. Fortum kehittää rakennusvalmiita hankkeita, jotta kysynnän jälleen elpyessä yhtiö voi vastata asiakkaidensa energian tarpeeseen. Fortumilla on merkittävä määrä eri vaiheissa olevia aurinko- ja maatuulivoimahankkeita, mutta tällä hetkellä ei vielä rakennusvalmiita hankkeita. 

TEKSTI & KUVA: ABL

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram