Dalsbruks Fabrik näkee uusia mahdollisuuksia

Dalsbruksfabrik_artikel2

Timo Kiviaho Seaport Logisticsista, Pekka Hyssy Avena Nordic Grainista ja Göran Eriksson Dalsbruks Fabrikista ovat yhteistyöhön tyytyväisiä.

Dalsbruks Fabrikin tiloissa ollut valssaamolinja on kuluneen vuoden aikana purettu pois. Yhteensä 5 100 tonnia materiaalia on kertynyt. 4 000 tonnia romua on kelvannut  uusiokäyttöön. 1 100 tonnia koneiston osia on pakattu kontteihin ja laivattu uudelleen koottavaksi Välimeren maassa. Purkutöistä ovat enimmäkseen vastanneet englantilaisen ostajan kreikkalaiset ja englantilaiset työntekijät. Dalsbruks Fabrikin toimitusjohtaja Göran Eriksson kertoo purkutöihin osallistuneen 25-30 henkilöä. He ovat majoittuneet saarelle n. 3 000 vuorokaudeksi. Kymmenkunta paikallista urakoitsijaa on myös osallistunut ja sen lisäksi tietenkin yhtiön omaa henkilökuntaa, kymmenkunta henkeä.

TOIMINTA on nyt muutosvaiheessa. Hallit on tyhjennetty ja siivottu. Ne ovat valmiit uusille toiminnoille. Tiloja on yhteensä n. 25 000 neliötä. Yli 5 500 neliötä on tällä hetkellä jo vuokrattuna. Pienyrittäjille, ehkä etenkin Kemiönsaarelta, on vapaina viisi pienehköä tilaa. Parhaillaan neuvotellaan vanhan valssaamohallin vuokraamisesta. Tilaa kutsutaan megahalliksi. Eriksson kertoo neuvottelujen noudattavan kahta eri uraa. Hän toivoo tuloksia talven aikana.

- Nyt varsinainen työ alkaa, hän sanoo.

Yhtiö on myös työstänyt uutta brandia ja logoa hallinnoimalleen alueelle. Toivotaan näiden entistä paremmin viestivän yhtiön ja alueen toiminnasta.

SATAMALLA on erityisen suuri merkitys tulevaisuuden vuokralaisten kanssa neuvotellessa. Satama on saaren ja oikeastaan Saaristomeren ainoa satama virallisen väylän päässä. Väylä on kahdeksan metrin syvyinen ja sitä voivat liikennöidä suuretkin alukset. Satamassa on suuri nosturi, joka on varustettu siten, että sillä voi käsitellä erilaisia rahteja, esimerkiksi metsä - ja bulkkituotteita. Dalsbruks Fabrik -yhtiö on tyytyväinen satamaoperaattori Seaport Logisticsiin. Yhteistyö on toiminut erinomaisesti. Seaport Logisticsin Timo Kiviaho on myös yhteistyöhön tyytyväinen. Taalintehtaalta matka Euroopan vientimaihin on lyhyempi kuin monista muista satamista.

- Ei voi liikaa korostaa sataman tärkeyttä, Eriksson sanoo.

Kunnan kanssa neuvotellaan lastauspaikan kunnostamisesta sataman läheisyydessä. Sitä käytettäisiin etenkin saariston raskaisiin kuljetuksiin. Taalintehtaan sataman asemakaavassa on uusi paikka yhteysaluslaiturille, mutta ei lastauspaikkaa yleisön käyttöön. Lastaukset on järjestettävä järjestelmällisesti satamaoperaattorin kautta, paikka kun tulisi suljetulle alueelle sataman yhteyteen.

Dalsbruksfabrik_artikel1

M/S Taliin lastataan 10 000 tonnia vientikauraa.

SUURIN vuokraaja on tällä hetkellä elintarvikeyhtiö Avena Nordic Grain Oy. Se varastoi kauraa Dalsbruks Fabrikin tiloihin. Avena kuuluu Apetit -konserniin ja vie vuosittain n. 300 000 tonnia kauraa. Viikko sitten Taalintehtaalle saapui 137,15 metrin pituisen ja 21,60 metrin levyinen M/S Tali lastaamaan kauraa. Kaura viedään Espanjaan. Alus on luultavasti suurin koskaan Taalintehtaan satamassa vieraillut. Siihen lastataan n. 10 500 tonnia kauraa. Viikonlopun aikana alus on puhdistettu ja desinfioitu. Viikon alussa paikalle saapuu satakunta kaurarekkaa. Samalla myös varastossa ollut kaura kuljetetaan Espanjaan. Kaiken kaikkiaan kauralasti vastaa n. 230 rekkakuormaa. Ympäri vuorokauden käynnissä olevan lastauksen arvioidaan kestävän kolme päivää. Avenan sisäänostopäällikkö Pekka Hyssy kertoo yrityksen olevan hyvin tyytyväinen Taalintehtaan varastotiloihin ja paikkakuntaan kauran vientisatamana. Varsinais-Suomessa viljellään paljon kauraa. Taalintehdas sijaitsee lähellä ja sopivasti viljelijöidenkin kannalta. He voivat tuoda kauraa joko varastoon tai suoraan alukselle. Näin viljelijöitä voidaan palvella monipuolisesti.

DALSBRUKS FABRIKIN tiloihin kuuluu myös keittiötilat. Niitä voitaisiin hyödyntää elintarvikkeiden käsittelyyn ja paikallisten viljelijöiden tuotteiden jatkojalostukseen. Dalsbruks Fabrik tarjoaa rajattomasti talousvettä, edullista sähköä sekä lisätiloja, jotka soveltuisivat jopa sisätilaviljelyyn. Eriksson sanoo, että Dalsbruks Fabrik ihan yleisestikin voi tarjota puitteet monille toiminnoille. Yhtiö etsiikin yrittäjiä, joilla on ideoita ja kehittämissuunnitelmia.

Text och foto: Maria Manelius Käännös: Ingrid Sandman

DF-annons-Annonsbl-1119

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram