Uudet opiskelijat viihtyvät hyvin Brusabyssa

Sonntag, Lahtinen & Lönnroth
Leevi Lönnroth, Zacharias Lahtinen ja Saga Sonntag ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoita Axxell Brusabyssä.

Opinnot ovat alkaneet Axxell Brusabyssä.

Noin 30 nuorta opiskelijaa aloitti tänä lukuvuonna opintonsa Kemiössä Axxell Brusabyssä. Osa heistä ovat Saga Sonntag Porvoosta, Zacharias Lahtinen Tammisaaresta ja Leevi Lönnroth Sipoosta. Heistä vain Lönnroth tunsi Kemiön ja Kemiönsaaren ennestään.

Haastattelun aikaan syyskuun alussa koulun alkamisesta oli kulunut noin neljä viikkoa. Kaikilla kolmella opiskelijalla on vain myönteistä sanottavaa opinnoistaan. Maaseutuyrittäjäksi opiskeleva Lönnroth on sitä mieltä, että Brusaby sopii niille, jotka haluavat opiskella jotakin käytännönläheistä. Kolme muuta aloitti tänä syksynä samalla kurssilla kuin hän.

– Opettelemme parhaillaan traktorin ajamista. Pitää olla valpas esimerkiksi peruutettaessa.

Zacharias Lahtinen on tiennyt jo pitkään, että hän haluaa opiskella metsätyöntekijäksi ja metsäpalvelujen tuottajaksi. Yhteensä yhdeksän opiskelijaa on aloittanut opintonsa tänä syksynä.

– Olen melkein koko elämäni auttanut isoisääni metsätöissä. Tämä on vaikuttanut suuresti siihen, että päätin hakea tänne.

Lahtinen ja hänen opiskelutoverinsa tutustuvat parhaillaan eri metsätyyppeihin ja puulajeihin. Heillä on myös raivauksia ohjelmassa. 

– Siitä pidän eniten. Teemme raivausta eri paikoissa.

Saga Sonntag opiskelee eläintenhoitajaksi. Opiskelunsa aikana hän on ollut mukana mm. karitsoiden kasvatuksessa. Hän opettelee parhaillaan myös traktorin ajamista. Brusabyn tuotantoeläimet eli eläimet, joita kasvatetaan tai pidetään ruokaa, villaa, nahkaa tai turkista varten, sijaitsevat koulun Norrgårdin maatilalla, joka sijaitsee 1,5 kilometriä koulualueesta itään.

– Tuotantoeläinten lisäksi keskitymme opetuksessamme myös pieneläimiin, kuten kissoihin ja kilpikonniin, Sonntag sanoo.

Ida Fredriksson
Ida Fredriksson on vt. yksikön johtaja Axxell Brusabyssä.

Brusabyn koulutusohjelmat ovat tärkeitä yhteiskunnalle

Yhteiskunnassa on selkeä tarve erilaisille koulutuspoluille. Ammatillinen koulutus ja lukio-opinnot täydentävät toisiaan hyvin tarjoamalla koulutusohjelmia, joissa on erilaisia oppimisen painopisteitä.

Ida Fredriksson on vt. johtajana Axxell Brusabyn Kemiön yksikössä. Tänä syksynä noin 30 nuorta on aloittanut opintonsa Brusabyn eri perustutkinto-ohjelmissa. Fredrikssonin mukaan määrä vastaa suunnilleen aiempien lukuvuosien uusien opiskelijoiden määrää.

– Tänä lukuvuonna metsäalan opiskelijoiden määrä on kasvanut, mistä olen iloinen. Lukuvuosi on alkanut hyvin.

Fredriksson on työskennellyt Brusabyssa vuodesta 2012. Hän aloitti hiljattain yksikön jvt. ohtajana sen jälkeen, kun Thomas Björkroth jätti Brusabyn siirtyäkseen Loviisan kaupunginjohtajaksi.

– Näen Brusabyn mielenkiintoisena ja palkitsevana työpaikkana, jossa olen saanut alusta asti hyviä mahdollisuuksia kehittyä ja kokeilla erilaisia asioita, Fredriksson sanoo.

Vielä ei ole selvää, milloin Brusabylle saadaan pysyvä yksikön johtaja.

Suurin osa Brusabyn opiskelijoista tulee muualta kuin Kemiönsaarelta. Itse asiassa vain murto-osa tulee saarelta. Tämä on jyrkässä ristiriidassa Kimitoöns gymnasium -lukion kanssa, jossa lähes kaikki opiskelijat ovat kotoisin Kemiönsaaren alueelta.

On selvää, että kaikki nuoret eivät ole kiinnostuneita lukion teoreettisemmista opinnoista. Ammatillisissa oppilaitoksissa annettava koulutus on tärkeää ja yhteiskunta tarvitsee ammattitaitoisia työntekijöitä kaikilla eri ammattialoilla.

– Otetaan esimerkiksi maaseudun yrittäjät. Meidän kaikkien on syötävä joka päivä. Ammattitaitoiset maaseutuyrittäjät ovat uskomattoman tärkeitä, Ida Fredriksson sanoo.

LVI-asentajat, talonrakentajat ja sähköasentajat ovat esimerkkejä muista yhteiskunnallisesti tärkeistä ammateista, joita kiinnostuneet voivat opiskella ammattikouluissa.

TEKSTI & KUVA: John Illman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram