Astu viikinkiaikaan Rosalassa

viikinkilyyra_art

Vikinkilyyra.

Rosalan ja Hiittisten välinen Kyrkosundet-salmi oli viikingeille tärkeä kauppapaikka. Kaupan lisäksi viikingit pitivät myös musiikista. Rosalan Viikinkikeskuksessa vierailijat voivat osallistua useisiin uutuuksiin.

Niille jotka ovat kiinnostuneita Viikingeistä, joita kuvataan usein vihaisiksi merenkulkijoiksi ja luostareita ryöstäviksi merisotureiksi, Rosalan Viikinkikeskus on vierailun arvoinen. Paul Wilson tapaa Ilmoituslehden toimittajan täydessä vikinkipuvussa puhuakseen keskuksen uusista ominaisuuksista. 

– Viikingit olivat hyvin kiinnostuneita laulamisesta ja musiikista. Siksi olemme luoneet useita uusia soittimia, hän sanoo ja esittelee viikinkilyyraa.

Vikinkilyyra on puusta valmistettu soitin, jossa on kuusi kieltä. Lyyrojen lisäksi viikingeillä oli rummut, torvet ja huilut. Wilson lisää, että viikingeillä oli omat kappelinsa, joissa he lauloivat.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

15.6_kompass_254x140_HighRes

Kemiönsaari ja viikinkiaika

Viikinkiaika ajoittuu 700–1100-luvuille, johon kuuluu rautakauden loppu. Sillä hetkellä Suomen ja Ruotsin kaltaisia maita ei vielä ollut olemassa. Ajatus kansallisvaltioista, joilla on selkeät rajat, ei ollut vielä saanut jalansijaa. Paul Wilson selittää, että viikinkien läsnäolo Kemiönsaarella oli vahva. 

– Tärkeä kauppareitti lännen ja idän välillä kulki Kyrkosundet-salmen kautta, joka erottaa Hiittisen Rosalasta, Wilson sanoo.

Viikinkiaikana kehitettiin laivanrakennusosaamista, joka loi pohjan pidemmille merimatkoille. Viikinkien katsotaan valinneen Kyrkosundet, koska se oli suojainen reitti. He matkustivat Skandinaviasta itään Suomen saariston kautta ja sitten jokia pitkin nykyiseen Ukrainaan ja edelleen Välimerelle, monta kertaa kaupankäyntitarkoituksessa. 

Vikingacentret_Nora Wilson_art

Vikinkikeskus Rosalassa.

Päällikön sali

Paul Wilson ja Ilmoituslehden toimittaja vierailevat päällikön salissa sisäpihalla. Kun ollaan suuren rakennuksen sisällä, pääset nauttimaan viikinkiajan tunnelmasta. Sali on iso ja valaistus on himmeä. Pöydät ja penkit on peitetty eläinten nahoilla. Pienissä lampuissa on valon määrä, joka on verrattavissa palaviin kynttilöihin. Kuten hyvin tiedetään, sähkö keksittiin vasta myöhemmin historiassa.

Salissa voi yöpyä tai järjestää tapahtumia. Jo tänä vuonna sekä vanhemmat että nuoremmat ovat käyneet Viikinkikeskuksessa näissä tarkoituksissa. 

– Meillä on ollut kevään aikana oppilaita mm. leirikouluissa. Senioriryhmät ovat myös löytäneet tiensä takaisin koronapandemian jälkeen, Wilson sanoo. 

Hän suhtautuu tulevaan kesään positiivisesti ja uskoo, että moni valitsee tänä vuonna Viikinkikeskuksessa käymisen. Kesälle on tullut jo yöpymisvarauksia. Koululaisten ja senioreiden lisäksi Viikinkikeskuksessa vierailee perheitä ja yritysryhmiä. 

– Tarjoamme aktiviteetteja, joita et välttämättä muualta löydä, kuten jousiammuntaa ja köydenvetoa, mutta ennen kaikkea kirveenheittoa. Jälkimmäinen oli erittäin suosittu viikinkien keskuudessa. Suomen historiasta ja viikinkiajasta kiinnostuneille Rosalan Viikinkikeskus on ehdottomasti vierailun arvoinen, sanoo Paul Wilson.

 

Teksti & kuva: John Illman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram