FC_Boda_artikel

Torbjörn Kevin arvelee, että hän pelaisi keskikentällä pelinrakentajana, jos olisi mukana joukkueessa pelaajana. Hän aikoo kuitenkin pysyä hallituksessa vaikka istuukin haastattelun ajan vaihtopenkillä.

Nyt kaikki sankoin joukoin kannustamaan FC Boda voittoon 30-vuotis juhlaottelussa! Vastustajana on sarjaa johtava Piikkiön Palloseura, joka on pahin mahdollinen vastus. FC Bodan puheenjohtaja Torbjörn Kevin toivoo, että kaikki entiset puheenjohtajat, hallituksen jäsenet ja pelaajat ystävineen tulisivat Björkbodaan kannustamaan ja julistamaan, että seniorijalkapallolla on tulevaisuutta Kemiönsaarella.

Tällä hetkellä seura pelaa vitosdivisioonassa, mutta kaikki pelaajat ovat saarelaisia. Se on sopiva taso, silloin kun halutaan käyttää omia pelaajia. Ensimmäisinä vuosina seura kävi jopa kakkosdivisioonassa, mutta silloin oli paljon vieraspelaajia.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

28.7_kompass_254x140_HighRes

- Siinä ei ole mitään ideaa, että olisi tuntemattomia, ulkopuolisia pelaajia, sanoo Kevin.

Sen vuoksi on tärkeää, että tullaan kannustamaaan omia poikia voittoon, vaikka tämän vuoden pelit eivät ehkä olekaan kulkeneet ihan toivotun mukaisesti. Sen suurempi tarve kannustukseen.

- Se olisi valtava inspiraation lähde nykyiselle johdolle ja joukkueelle. Nyt tarvitaan tsemppiä, huomauttaa Kevin.

Tauolla pelataan rangaistuspotkukilpailua, johon tykittämään tulee vanhoja FC Bodan pelaajia, kuten Thomas ´Tumppi´ Lagerroos, legendaarinen kaveri. Hän on tehnyt toiseksi eniten maaleja FC Bodan historiassa. Muita osallistujia ovat Fredrik Lauren, Kristian Ginman, Robert Broman ja Tommy Björkqvist. Maalissa Bodan nykyinen mv-valmentaja Erald Gjondedaj.

Torbjörn Kevin_artikel

FC Boda Stiftelseurkund 15101992

Pelin jälkeen yleisö on tervetullut Kubuun tutustumaan FC Bodan 30-vuotisjuhlanäyttelyyn. Esillä on seuran toimintaan liittyviä pelipaitoja, verkkareita ja seuran toimintaan liittyviä tavaroita, tekstejä ja kuvia. Näyttelyyn voi tutustua 30.7. pelin jälkeen. Näyttelyn on kuratoinut Lisa Roberts.

Varsinaista 30-vuotisjuhlaa vietetään 12.11.-22 Brukshallenissa, Taalintehtaalla. Sinne ovat kaikki FC Bodan ystävät tervetulleita, maksua vastaan tietenkin. Luvassa on juhlaruokailua, bändeinä Showdown ja Kake & Co sekä arpajaiset, jossa voittona on mm. Tim Sparvin pelipaita. Kannattaa laittaa päivämäärä ylös.

Paikalliset yritykset tukevat FC Bodaa. He kokevat tärkeäksi, että saarella on oma fudisjoukkue. Seuran talous on kunnossa, sponsoreita riittää. Pelaajien ikärakenne koostuu junnuista senioreihin, Paras maalintekijä Sven Ivars taitaa olla vanhin pelaaja. Old boyseja on ilahdutavan paljon mukana.

 

FC Bodan hallitus:

Torbjörn Kevin, pj

Johan Fredriksson, varapj / rahastonhoitaja

Satu Zwerver, sihteeri

Leif Byman

Markus Dahlbom

Peter Eriksson

Esko Antikainen, varajäsen

Kauko Pietikäinen, varajäsen

Patrik Boman, varajäsen

 

Teksti & kuva: Jaana Aartomaa

Bodaexpo

Jaana & Saara_artikel

Meidän toimittajat: Jaana Artomaa & Saara Laaninen

Ilmoituslehden uusimmat toimittajat raottavat verhoja hieman omaankin elämäänsä! Jaana Aartomaa liittyi joukkoon viime syksynä ja Saara Laaninen toimii lehdessä kesätoimittajana. Keitä he oikein ovat ja mitä mieltä he ovat Kemiönsaaresta?

 

Miten olet päätynyt Kemiönsaarelle asumaan?

Jaana: Olen viettänyt lapsuudesta asti kesäni Kemiönsaarella, ja jo 10-vuotiaana haaveilin muutosta tänne. Minulla on täällä myös sukulaisia, joten Kemiönsaarelle on vetänyt veri, ei meri. Nykyään minulla on täällä koti ja mökki.

 

Saara: Perheelläni on jo 10 vuotta ollut vanha, talviasuttava talo Kemiössä. Olen viettänyt täällä kaikki kesät, mutta viime joulukuussa muutin tänne vähän pitemmäksi aikaa. Olen tehnyt etätöitä siitä lähtien. Kesätoimittajana Ilmoituslehdessä aloitin kesäkuussa.

 

Mitä olet tehnyt ennen tuloasi Ilmoituslehteen?

Jaana: Olen aiemmin työskennellyt Art Directorina, graafisena suunnittelijana ja toimittajana. Otavamedialla työskentelin yli 20 vuotta. Minulla on ollut myös oma firma.

Saara: Olen toiminut mm. kustannustoimittajana ja matkamyyjänä. Viimeksi olin Pietarissa Suomen konsulaatissa viisumivirkailijana. Siellä minulla oli toisinaan ikävä Kemiöön, kontrasti Pietarin ja Kemiön välillä on suuri.

 

Mikä on parasta Kemiönsaaressa?

Jaana: Parasta Kemiönsaaressa on luonto, mukavat ihmiset ja se, että saan opetella ruotsia!

Saara: Parasta Kemiönsaaressa on rauha, puhdas ilma ja luonto.

 

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

21.7_kompass_254x140_HighRes

Mikä on parasta toimittajan työssä?

Jaana: Olen utelias ihminen, ja tykkään ottaa asioista selvää. Toimittajana tapaa myös paljon erilaisia ihmisiä. Se on aina mielenkiintoista.

Saara: Kirjoittaminen on parasta toimittajan työssä, mutta on myös kivaa tavata erilaisia ihmisiä ja saada haastateltavan tarina paperille.

 

Mitä harrastuksia sinulla on?

Jaana: Harrastan paljon kädentaitoja. Teen kirjontatöitä, maalaan, ompelen, tuftaan ja virkkaan. Osallistun myös erilaisille online-kursseille ja pidän uusien asioiden opettelusta.

Saara: Harrastan pianonsoittoa ja laulua. Pianon pitää ehdottomasti olla oikea piano, ei mikään sähköpiano. Muita harrastuksiani ovat koiran kanssa ulkoilu ja muodostelmaluistelu höntsäjengissä.

 

Mitä aiot tehdä kesällä?

Jaana: Kesällä aion tehdä töitä. Ostin hiljattain myös sup-laudan, ja sitä pitäisi päästä kokeilemaan.

Saara: Kesällä teen töitä ja matkustin jo Italiaan häihin. Häissä soitin ja lauloin morsiusparille.

 

Mikä on rohkeinta, mitä olet tehnyt?

Jaana: Ajoin vuonna 1984 veljeni Timon Pro Comp Funny Car -kiihdytysautolla Seinäjoella kisoissa. Aika oli 8,9 sekuntia varttimaililla, loppunopeus oli noin 270 km/h. Mekaanisesti ahdetusta metanolimoottorista löytyi potkua, hevosvoimia oli jopa 1300. Auton pysähtymiseen vaadittiin jarruvarjot. Oli kivaa!

Saara: Rohkeinta on ollut muutto Venäjälle. Olin ensin vaihdossa Pietarissa ja sitten menin vielä takaisin töihin sinne.

 

Text: Jaana Artomaa & Saara Laaninen, Foto: Michael Nurmi

Barn på Kalkholmsdagen_artikel

Pienimmät löysivät heti leikkipaikan.

Epävakaasta säästä huolimatta Västanfjärdin Kalkholmenille kerääntyi aika paljon kävijöitä lauantaina, kun siellä järjestettiin ohjelmaa koko perheelle. Perinteinen tapahtuma tarjosi tekemistä kaikenikäisille, padelia, nuolenheittoa, ulkoshakkia tai – sopivan kokoisille - laskettelua leikkipaikan radalla tai hiekan lapiointia leikkikuorma-autoon. Kalkholmenilla ostetaan arpoja ja tavataan tuttavia kahvikupin äärellä.

Myyjiä oli paikalla tarjoamassa niin syötävää kuin kukkia ja sisustustarvikkeita. Mielenkiintoista on panna merkille, miten Kalkholmen on kehittynyt viime vuosien aikana kiitos vierasvenesataman ja marinan. Nyt paikan potentiaali on käytössä ja eri toiminnot saavat synergiaa aikaan. 

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

21.7_kompass_254x140_HighRes

Kiireinen Eugenia -jahti oli paikallaan kotisatamassaan ja vieraat pääsivät tutustumaan alukseen. Vanhoja perämoottoreita oli esillä ja lisäksi käynnissä oleva oikea kuulamoottori. Ne muistuttivat entisaikojen liikkumisesta merellä; voi verrata nykypäivän polttoainetta ahmiviin meluhirviöihin!

Västanfjärdin kylätoimikunta on aloittamassa sisäänmuuttoprojektia, josta nyt jo oli jonkun verran tietoja saatavilla. Sopivasti viereisessä teltassa Kemiön Puhelin informoi palveluistaan. Hyvät datayhteydethän ovat edellytyksenä sille, että ihmiset voisivat vapaasti valita mieleisensä asuinpaikan haja-asutuseudelta.

 

Illan päätti jatkot ravintolassa.

 

Teksti & Kuva: Ingrid Sandman

artikel

Anders Lindholm_artikel

Ruoka, terassi ja hyvä seura houkuttelevat väkeä vuosi toisensa jälkeen Possujuhliin.

Kahden piinaavan koronavuoden jälkeen järjestetään taas Possujuhlat Wrethallassa. 

- Olemme odottaneet tätä kuin kuuta nousevaa, huokaa Anders Lindholm. - Kahtena viime vuonna olemme joutuneet perumaan Possujuhlat, silti laskuja on tullut muun muassa AVI:lta, vaikka mitään juhlia ei voitu järjestää. Onneksi saimme sentään pienen korona-avustuksen ja kunnalta olemme saaneet tukea nuorisojärjestön toimintaan. Muuten olisimme olleet pulassa.

Tänä vuonna juhlat järjestetään hieman aikaisemmin kuin yleensä (30.7.22), jotta kesälomalaiset voisivat myös osallistua juhliin. Kapasiteettia riittää jopa 340 ruokailijalle, osa sisällä ja osa ulkona teltoissa. Perniön Saunapalvi toimittaa possun juhliin. Lisäkkeinä tarjotaan perunasalaattia ja vihanneksia. Juhlissa käytetään oikeita astioita ja aterimia. Baaritiskit tulevat sekä sisälle että pihalle. Baareista voi ostaa puna- ja valkoviinejä, olutta, siideriä ja lonkeroa. Rahakukkarot mukaan!

(artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen)

kompass14

Pelastuslaitos on tarkastanut ja hyväksynyt tilat, ensihoitajat ja järjestysmiehet on varattu ja tanssibändikin on valittu.

- Jonzons-bändi tulee Pohjanmaalta, mutta solistilla, Johanna Envall-Storsvedillä, on kytköksiä Kemiönsaareen. Hän on viettänyt nuoruudessaan aikaa Labbölen kylässä sukulaistensa luona. Hyvää, letkeää tanssimusiikkia on siis luvassa, toteaa Lindholm.

Parkkitilaa Wrethallan pihalla on noin sadalle autolle ja loput voinevat käyttää Sagalundin parkkipaikkaa.

- Tervetuloa sankoin joukoin mukaan, toivottaa Lindholm. - Lippuja saa ostaa Paperipuodista. 

Liput ennakkoon 30 € ja ovelta 35 €.

 

Teksti: Jaana Aartomaa

daniel_zilliacus_artikel

Daniel Zilliacuksen mielestä Bio Ponya voitaisiin käyttää nykyistä enemmän, vaikkapa stand up:iin.

Taalintehtaan Bio Ponyssa komediaillat alkavat torstaina heinäkuun 14. päivänä. Kolmena torstaina vanhassa elokuvateatterissa tarjotaan stand up -komiikkaa. Saariston komediatehdas on Stall’s Bar & Foodin, Rosmoteatterin ja Kumpulan Nostatus -komediayhdistyksen yhteistyötä. Viime kesänä Rosmoteatteri järjesti onnistuneen komediaillan, josta tämä idea syntyi. Daniel Zilliacus Stall’s Bar & Foodista on innoissaan ja toivoo paikalle niin paikallisia kuin kylässä kesällä liikkuvia.

Komediailtojen aikana peräti 17 koomikkoa astuu näyttämölle viihdyttämään yleisöä. Joka iltaan saapuu uusien seurassa pari tunnettuakin koomikkoa. 14 heinäkuuta esiityvät mm. Anders Helenius ja Saana Peltola, heinäkuun 21. Aurora Vasama ja Aatu Raitala ja 28. Anna Rimpelä ja Ida Grönlund. Esitykset ovat suomenkielisiä.

Zilliacus kertoo ajatuksena olevan, että mikäli illat onnistuvat, jatkoa seuraisi syksyllä, ja stand up ruotsiksikin. Hänen mielestään hienoa vanhaa elokuvateatteria mielellään voitaisiin käyttää nykyistä enemmän.

Ovet avautuvat klo 19 ja esitykset taukoineen alkavat klo 20. Tauolla vieraat voivat vaikka hyödyntää naapurissa olevaa Stall’s Baria. Esitykset päättyvät klo 23. Liput netistä tai ovelta.

 

Teksti: Maria Manelius, Käännös: Ingrid Sandman

1Showdown_artikel

40 vuotta kemiönsaarelaisten sydämiä hallinnut bändi Showdown aikoo lopettaa.

MITÄ IHMETTÄ, Showdown lopettaa! Miksi?

- Kollegani Pohjanmaalta sanoi kerran, että bändin on hyvä lopettaa silloin, kun ihmiset kysyvät vielä miksi eikä milloin, toteaa pilke silmäkulmassaan Johan Lindberg, Showdownin rumpuja soittava solisti ja jatkaa. - Showdown perustettiin vuonna 1982 kokoonpanolla Lasse Fors (basisti ja laulaja), Peter Lindberg (lauluntekijä, pianisti), Juha Hakala (kitaristi), Jari Kiiveri (kitaristi) ja Maria Holmberg (solisti) ja minä. Osa meistä on soittanut yhtä soittoa jo 40 vuotta. Henrik Lindholm (kitaristi, syntikka ja stemmalaulaja) tuli bändiin myöhemmin mukaan. Juha, Jari ja Maria jäivät pois bändistä noin vuonna 1987. Peter jätti bändin 2003. Jatkoimme sen jälkeen triona.

Tällä hetkellä Lasse ja Henrik ovat eläkkeellä varsinaisista työpaikoistaan. Lasse työskenteli maalarina ja Henrik oli Taalintehtaan tehtaalla töissä. Johan on vielä aktiivisesti työelämässä, kuulemma maailman parhaassa työpaikassa.

- Olen aina saanut sovittua hyvin vapaata bändin menojen mukaan, kiittelee Lindberg esimiehiään.

Henrikillä oli vaikeampaa Taalintehtaalla.

- Jouduin aina etsimään itselleni sijaisen, teimme tehtaalla kolmivuorotyötä, muistelee Henrik. - Kerran työnjohtaja kysyi minulta: - Kumpi on tärkempää, työ vai musiikki? Vastasin siihen, että 50%-50%.

Pomo tokaisi: - Ilmoita, kun jompikumpi on 51%.

Onneksi Lasse sai vapaata helpommin maalarin töistään. Peter sai myös Abloyn lukkotehtaalta tarvittaessa vapaata. Mutta raskasta pojilla varmasti oli. Normaalityön lisäksi keikoilla käytiin aina kun pyydettiin.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

7.7_kompass_254x140_HighRes

PARAS MUISTO Showdownin historiassa kemiönsaaren pojille on tietenkin Syksyn Sävelen voitto vuonna 1987. Edellisenä vuonna he olivat tulleet kakkosiksi suomenkielisellä laululla, Voittovuonna ruotsinkielinen, iloinen ralli sai suomalaisten sydämet sulamaan. Peter on kirjoittanut melkein kaikki Showdownin kappaleet, toki Henrik myös muutaman, samoin Lasse ja Johan.

- Kun lähdimme keikkabussillamme ajamaan kotia kohti, fanien vilkutukset Helsingin kaduilla ilahduttivat meitä, muistelee Lasse. - Parasta oli kuitenkin kotiinpaluu Kemiönsaareen. Strömman kanavalla oli vastassa poliisit. Menimme äkkiä istumaan bussin takaosaan paikoillemme. Kuljettaja sitten huomasi, että tässä taitaa olla jotain muuta kuin ratsia kyseessä, paikalla on myös palokunta ja kymmenittäin muita autoja. 

- Meillä oli upea vastaanottokomitea, muistelee Johan ja pyyhkäisee vaivihkaa silmäkulmaansa. - Pääsimme myös Huvudstadsbladetin pilapiirrokseen bändinä, jonka kaikilla jäsenillä oli komeat viikset. Meidät mainittiin myös jossain kesärevyyssä.

- Kaksi viikkoa voiton jälkeen oli yhtä haipakkaa. Jouduimme pitämään lomaa töistä, meillä oli haastatteluja ja kuvauksia, keikkoja, neuvotteluja ja vaikka sun mitä, kertoo Johan.

3_showdown_artikel

Lehtijuttuja piisasi voiton jälkeen.

SYKSYN SÄVELEN voitto oli aikamoinen paukku koko bändille. Levykin myi melkein 20 000 kappaletta. Keikkapyyntöjä sateli ja taiteilu perhe-elämän, työpaikan ja keikkojen kesken oli melkoista nuorallakävelyä.

- Emme kuitenkaan halunneet tai uskaltaneet jättää vakituisia työpaikkojamme, kertoo Lasse. - Ei se leipä niin helposti tule.

- Koti ja perhe olivat niin rakkaita, ettemme halunneet olla keikoilla 50 viikonloppua vuodessa, komppaa Johan.

Vuosien varrella tuli levytettyä neljä pitkäsoitto LP:tä ja yksi CD. Muutamia sinkkuja myös. Ruotsinkieliselle duurivoittoiselle bändille olisi ollut markkinarakoa, mutta pojat pitivät päänsä, ei suurille kiertueille. Manageri Rauno Lepistö olisi varmaan toivonut muuta.

Musiikin suhteen bändi on perfektionisti. Kaiken pitää olla just eikä melkein. He harjoittelevat ahkerasti ja valmistautuvat keikkoihin tosissaan. Mutta korona veti maton alta, into alkoi lopahtaa. Keikkojen perumiset harmittivat ja veivät ilon harjoittelustakin.

Johan jatkaa soolourallaan ja Henrik soittaa Kake ja Komp -bändissään sekä Gospel-kuorossa.

5 Showdown_artikel

Ihana kotiinpaluukomitea Strömman kanavalla.

SHOWDOWN-JÄÄHYVÄISKEIKKA pidetään Wrethallassa 5.11.22. Iltapäivällä on ensin parin tunnin jamit, jonka jälkeen yleisö voi hengailla bändin jäsenten kanssa ja muistella yhteisiä aikoja, kiittää niistä ja kertoa vielä viimeiset musiikkitoiveensa. Bändi jatkaa soittoa vielä myöhemmin illalla. Lippuja tilaisuuteen on jo myyty.

Vihoviimeinen keikka näillä näkymin on Kasnäsissa uuden vuoden aattona.

HAUSKOJA MUISTOJA on jäänyt mieleen matkan varrelta. Syksyn Sävel voiton jälkeen Johan ja Peter olivat Turussa ostamassa uusia pukuja bändille. Kesken kaiken pari tyttöä tuli pyytämään nimmareita. - Onpa hauskaa, että meidät tunnetaan täällä Turussakin, tuumasi Peter.

- Me ollaan Västanfjärdistä, vastasivat tytöt iloisina.

 

Teksti: Jaana Aartomaa, Kuva: Privat

4_Showdown_artikel

Mikä onnnenpäivä! Syksyn Sävelestä voitto!

2_Showdown_artikel

Showdown vuonna 1986. Ylärivissä vasemmalta: Pepe, Juha ja Henrik. Alarivissä vasemmalta: Lasse, Maria ja Jussi.

Bröllopet_artikel

Teater Fjerdenin alle tunnin pituinen näytelmä Häät saa Kalkholmenin yleisön nauramaan. Anton Tsehovin näytelmässä vuodelta 1889 pilaillaan hahmojen falskiudella; heidän oikeat motiivinsa paljastuvat, olkoon sitten rahanhimo, valehtelu tai pyrkimykset vaikuttaa todellisuutta jalommalta ja sivistyneemmältä. Huumori ja satiiri ovat tehokkaita keinoja näyttämölläkin.

Veronika Mattsson-Korpak on muokannut käsikijoitusta ja ohjannut innokkaan harrastelijaporukkansa, johon kuuluvat sekä kokeneet aikuiset että ensikertalaisia nuoria. Annalena Röblom toimii kapellimestarina. Laulut on valittu ohjaamaan ajatukset Venäjälle – paitsi hauskan kontrastin päätöskappale: What shall we do with the drunken sailor? Venäläiset juomatavat ja ajanmukainen puvustus lisäävät tunnelmaa.

Ja – yleisökin kutsutaan mukaan häihin! Ainakin nauttimaan lipun hintaan sisältyvästä herkullisesta hääkakusta. Enää on jäljellä kaksi esitystä: keskiviikkona ja torstaina.

 

Teksti & Kuva: Ingrid Sandman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram