Sjoholm_Tommy_artikel

Tommy Sjöholm asentamassa ilmalämpöpumppua autotalliin (Foto/ Kuva: Liam Sjöholm)

Lämpöpumpun valinta. Markkinoilta löytyy paljon valinnanvaraa. Miten valita oikea lämpöpumppu oikeaan kohteeseen? Kannattaa miettiä omia tarpeita, tuleeko lämpöpumpun lämmittää, jäähdyttää ja/ tai tuottaa kuumaa käyttövettä. Lämpöpumppu toimii myös ilmastointilaitteena ja kosteuden poistajana, mikäli näille olisi tarvetta. Käyttökohde ja paikkakunnan ilmasto vaikuttavat myös osaltansa valintaan, jotta saadaan paras tehokkuus ja suurimmat säästöt. Talon energiatehokkuudella on myös merkitystä. Talon ominaisuudet määrittävät lämmön tarpeen ja tarvittavan lämpöpumpun kapasiteetin eli monenko kilowatin pumppu kannattaa hankkia.

Huomattava tekniikan kehitys. Vanha lämpöpumppu sammuu -18 asteen pakkasessa, kun taas uudet ja nykyaikaiset lämpöpumput antavat vielä lämpöä -30 asteessa, jolloin COP-arvo laskee yhteen. Lämpöpumpun COP-arvolla on suuri merkitys. COP-arvon ollessa yksi ilmalämpöpumppu antaa yhtä paljon lämpöä kuin se ottaa sähköä, kuten tavallinen sähköpatteri.

Lämpökertoimen merkitys. Teknistentietojen COP-arvo kertoo lämpöpumpun tehokkuuden. Lämpöpumpun COP-arvon eli kerroinarvon ollessa 5 niin tämä antaa 5 kertaa enemmän lämpöä kuin vie sähköä. Lämpöpumpun ottaessa 1 kW sähköä, niin se samalla antaa jopa 5 kW lämpöä. COP-arvoa ei tule sekoittaa teknistentietojen SCOP-arvoon, joka puolestaan kertoo koko vuoden tehokkuuden keskiarvon.

Vinkit valintaan. Laadukas lämpöpumppu on energiatehokas ja Pohjolan olosuhteisiin suunniteltu. Kannattaa huomioida ympäristöystävällisyys ja energiamerkintä. Lisäksi R-32-kylmäaine on aiempaa R410A vaihtoehtoja tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi. Tasokas lämpöpumppu on hiljainen, poikkeuksena sulattaessa hieman äänekkäämpi. Kiinnitä myös huomiota lämpöpumpun käyttöliittymän ja ohjaimen helppokäyttöisyyteen. Kännykällä etäohjaaminen WiFi yhteyden kautta tuo myös joustavuutta käytettävyyteen. Huomioi myös asennuksen helppous, sillä tämä tuo säästöä laitetta asennettaessa.

Kotiin sopiva lämpöpumppu. Ilma-ilmalämpöpumpulla voidaan korvata suoraan vain sähkölämmitteiset ratkaisut. Kun taas ilma-vesilämpöpumppu on sopiva valinta vanhan vesikiertoisen sähkö- tai öljylämmityksen tilalle. Maalämpöpumput soveltuvat uuteen taloon tai vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202213

Kysyntä on kova

Tommy Sjöholm El-Sähkö Sjöholm Oy Ab:ltä on tyytyväinen lämpöpumppujen kysynnän kasvuun.

- Viime vuonna 2021 asensimme noin kaksi kertaa enemmän pumppuja kuin edellisenä vuonna. Yrityksen päätoimialaa on uusien rakennusten sähköasennukset ja saneeraushankkeet. On vaikea arvioida, mistä lämpöpumppujen lisääntynyt kysyntä johtuu, ehkä asiakkaat ovat havainneet, että yritys toimii myös tällä alalla. Palveluihin kuuluu myös pienet vianetsinnät ja huoltopalvelut. Isompien ongelma toimeksiantojen yhteydessä palkkaamme ulkopuolisia asiantuntijoita.

Yrityksen kautta on periaatteessa mahdollista saada lähes minkä tahansa toivomansa lämpöpumppu merkin. Mitsubishi on ollut yksi myydyimmistä merkeistä. Valitettavasti toimitusajat ovat tällä hetkellä pitkiä valmistajien osien vaikean saatavuuden vuoksi, mutta toivottavasti tämä helpottuu pian, toteaa Sjöholm.

Yrityksen valikoimasta löytyy vain ilmalämpöpumppuja, mutta yhteistyössä LVI alan yritysten kanssa meillä on mahdollisuus tarjota myös ilma-vesilämpöpumppuja, kertoo Sjöholm.

Luftvärmepump_artikel

Sisustuselementin tuoma luksus

Aikamoinen sisustuselementti. Joten kannattaa kiinnittää huomiota myös ulkonäköön. Tyylitietoisille sisustajille löytyy elegantteja ja solakoita sisäyksiköitä. Valikoimasta löytyy myös useita eri värivaihtoehtoja.

Tommy Sjöholmin mukaan useimmille asiakkaille kuitenkin riittää, että lämpöpumppu on uusi ja toimii. Tietysti on myös asiakkaita, jotka haluavat erikoisvärin tai valitsevat ulkonäönperusteella olemassa olevasta valikoimasta, vaikka toiminnot voivat silloin hieman vaihdella, toteaa Sjöholm.

Luksusta elämään. Omien toiveiden ja vaatimusten kasvaessa niin valikoimasta löytyy myös lämpöpumppu premium toiminnoilla. Älykäs takkatoiminto jakaa tulisijan lämpöä tasaisesti huoneistoon, kun taas ilmanpuhdistin poistaa sisäilmasta mm. pölyä, allergeeneja, epäpuhtauksia, siitepölyä ja hajuja. Tästä vielä astetta parempi versio Nano ilmanpuhdistin tappaa myös bakteereja.

Asumismukavuuden kasvu. Lämpöpumpun avulla on helppo säätää kotisi lämpötilaa. Talvella pumppu lämmittää ja kesällä voit käyttää sitä viilennykseen. Lämpöpumppu poistaa myös turhan kosteuden ja toimii ilmanvaihtolaitteena.

Lämpöpumppu säästöpossuna

Säästä lämmityskuluissa 20-30%. Lämpöpumpun avulla alennat lämmityskustannuksia nopeasti vanhasta lämmitysjärjestelmästä riippumatta. Lämpöpumpun hankinta näkyy välittömästi sähkölaskussa huomattavana säästönä. Lämpöpumpun elinikä on noin 15-20 vuotta, jolloin investointi on takaisin maksettu 4-7 vuodessa riippuen aiemmasta lämmitysjärjestelmästä.

Kotitalousvähennystä 40%. Lämpöpumpun asennustyöstä voi ja kannattaakin hakea kotitalousvähennystä, tästä ovat useat asiakkaatkin tietoisia, kertoo Tommy Sjöholm. Tarvittaessa kerromme myös tästä ja mitä tämä tarkoittaa. Vähennystä voi hakea työosasta 40% omavastuu vähennyksellä, sanoo Sjöholm. Vähennys ei ole kovin suuri, mutta kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi vinkkaa Sjöholm.

Sijoita lämpöpumppu oikein

Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa paikkaan, josta puhallusilma ohjautuu kiertämään laajalle alueelle ja useaan huoneeseen. Ulkoyksikkö tulee sijoittaa huoneiston ulkoseinälle tarpeeksi korkealle maanpinnasta, jotta yksikkö ei jää lumen alle. Ulkoyksikön asentaminen jalustalle vähentää tärinä- ja käyntiäänen kantautumista sisälle.

Teksti & kuva: Raisa Sjöholm

Panasonic_artikel

Launokorpi_artikel

Ryhmille tiedustellaan päiväretki- ja kiertoretkikohteita. 

Miltä näyttää kesä 2022? kysyin Stella Törnrothilta ( Kemiönsaaren kunnan Matkailu- ja destinaatiokehittäjä),  Kaisa Launokorvelta (J&M Launokorpi) sekä Kemiönsaaren oppaat että Salon oppaat/Kemiönsaari opasyhdistyksiltä.

Kaikki odottavat positiivisella mielellä sesongin alkua. Maailman tilanne näkyy vielä epävarmuutena. Kansainvälinen matkailu on vähäisempää ja muun muassa Visit Finland on lopettamassa markkinointi-toimenpiteet Venäjälle. Kotimaisista matkailijoista käydään kovempaa kilpailua, joiden toivotaan valitsevan lähimatkailun tänäkin vuonna. Tämä on ainoa keino matkailuelinkeinon elvyttämiseen tästä kriisistä. Epävarmuudesta johtuen useat matkailijat varaavat matkansa lähempänä matkan ajankohtaa, joka luo haasteita niin matkanjärjestäjille, ryhmien oppaille kuin palvelujen tarjoajille. Varsinais-Suomi ja saaristo ovat hyvässä asemassa, koska alue on maisemallisesti ja kulttuuris-historiallisesti rikasta sekä saavutettavissa vuoden ympäri.

KEMIÖNSAARELLE matkaa suunnittelevat ovat kysyneet yritysten aukioloaikoja, työhyvinvointipäivien ja leirikoulujen järjestämismahdollisuuksista, vesiliikenteen aikatauluista, tapahtumista, majoituksista sekä erityisesti aktiviteeteista. Ryhmille tiedustellaan päiväretki- ja kiertoretkikohteita.  Kesän ja syksyn suurtapahtumat ostomahdollisuuksineen kiinnostavat iäkkäämpiä matkailijaryhmiä, joille upeaa saariston syksyä tuodaan esille. Yhä matkailijoita yllättää läheinen sijainti Turkuun ja Helsinkiin ja toisaalta Kemiönsaaren sisäiset välimatkat. Paikallisyhdistysten oppaat ovat tehneet reittiehdotuksia ja matkanjärjestäjänä J&M Launokorpi on suunnitellut erilaisia matkapaketteja. Heidän valmismatkansa mm. Ahvenanmaan, Saksan, Lofootien, Öölannin ja Gotlannin matka ja useat saaristomatkat ovat suosittuja. Tilausajoille on myös positiivisia odotuksia. Söderlångvikin kartanossa vieraili 15.572 viime vuonna ja samaa odotetaan.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202213

UUSIA elämyksiä haetaan ja niihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksia mukaan. Eri teemamatkat kuten ruoka-, pyörä-ja ratsastusmatkat herättävät kiinnostusta. Teemamatkoista mainittakoon Storfinnhovan savusaunamatka ja huhtikuussa Helene Schjerfbeck- teemainen retki. Tulevana kesänä tulemme ajamaan linjavuoroa Kemiönsaaren ja Helsingin välillä. Torstaisin pääsee aamuvarhain Kemiöstä Helsinkiin ja perjantaisin illalla Helsingistä aina Taalintehtaalle asti. Suunnitelmissa on saada valmismatkapuoli online-alustaan, jolloin varaukset ja maksut tehdään pääsääntöisesti online, kertoi Kaisa Launokorpi.

Saaristoristeilyt 2021 oli ennätyskesä. Nyt on varauksia täksi kesäksi. Risteilyt keskiviikko, perjantai, lauantai viikoilla 26 – 31, kertoi Calle Storm.

skärgården_artikel

ENTRAL BALTICIN rahoittaman Arc Gate-hankkeen ja muiden matkailuliikkumisen kehittämishankkeiden avulla saadaan kesällä uudet digitaaliset infonäytöt Taalintehtaan ja Kasnäsin satamiin. Hankkeiden avulla pyritään mm. parantamaan matkaketjujen löydettävyyttä kokoamalla alueen vesi- ja linja-autoliikenteen aikataulut Matkahuollon avoimeen rajapintaan, josta tuotavaa digitaalista matkustajainformaatiota hyödynnetään taas satamien infonäytöissä, kertoi Törnroth.

Infonäytöissä voi selata alueen tapahtumia, jotka tuodaan suoraan Visit Kemiönsaaren tapahtumakalenterista. Kemiönsaaren kunnan yhteinen työkalu kaikille tapahtuma-järjestäjille, jota toivotaan käytettävän aktiivisemmin, jotta Kemiönsaaren asukkaat, vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat löytäisivät kiinnostavia tapahtumia ympäri vuoden! Siellä on jo hyvin erilaisia tapahtumia, kuten Sagalundin elävät lauantait, elokuvanäytökset, Örön merimatkat, Bengtskärin Haahkaretket ja Rosala Viikinkikeskuksen sesongin avajaiset.  Jatkossa tapahtumia julkaistaan kuukausittain Ilmoituslehdessä, jolla taataan tapahtumien näkyvyys kaikille.

NORDIC GRAVEL SERIES soratiepyöräilytapahtuma järjestetään Kemiönsaarella 17.-19.6.2022 panostaen kansainvälisyyteen. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa mm. Söderlångvik ja Storfinnhova.  Kuka vaan saa osallistua ja tulla nauttimaan maisemista pyörän satulassa. Lue lisää Nordicgravel

TAALINTEHTAAN kyläyhdistys järjestää 11.6 Taalintehtaan kesäkauden avajaiset, jossa monipuolista ohjelmaa 10-vuotis juhlapäivänsä kunniaksi ja tutustua voi kyläyhdistyksen facebook-sivulla. Myös Norpas Festivalilla 10. juhlavuosi. Baltic Jazz ja Kemiönsaaren musiikkijuhlat heinäkuussa odottavat vieraita kuten lukuisat muut tapahtumat.

Kemiönsaaren oppaiden yleinen kävely Taalintehtaalla torstaisin v 26-31 lähtö torilta ja tehtaan läpi ihan niemen päähän.Uusi kotisivu avataan näinä päivinä. Yhdistys järjestää Dragsfjärds pensionärerin kanssa 4 eri retkeä yksinäisille kotona oleville eläkeläisille. Yksi retki yhdessä kunnan kotihoidon kanssa niin, että he ehdottavat ketkä kotona asuvat liikuntarajoitteiset potilaat osallistuvat. Heidän retkensä on lyhyempi johtuen ruoka- ja lääkeajoista, muut retket kokopäiväisiä. Calle Storm opastaa vanhalla Dragsfjärdin alueella ja avustajina on 6 tervettä eläkeläistä. Calle Storm on ehdottanut, että Kemiön ja Västanfjärdin eläkeläisyhdistykset järjestäisivät saman. Taalintehtaan Ruukinmuseon perinteiset ruukkikävelyt jatkuvat.

SALON OPPAAT/Kemiönsaari yhdistys jatkaa perinteisiä, kaikille avoimia kirkko- opastuksia suomeksi ja ruotsiksi yhteistyössä seurakunnan kanssa, joista tiedotetaan tapahtumakalenterin, seurakunnan kotisivun sekä yhdistyksen päivittyvän kotisivun kautta. Yksi Salon Oppaiden perinteisistä torstairetkistä Salosta tulee Björkbodaan ja heinäkuussa on suunniteltu lauantaikävely Strömmassa.

KEMIÖNSAAREN ja Paraisten yhteinen matkailulehti ”Saaristo 2022” on jälleen noudettavissa ruokakaupoista, kirjastoista ja Kasnäsin satamaninforakennuksesta.  6.4. klo 17.30 matkailuyrittäjien yhteistyöpajaan Kasnäsissä voi ilmoittautua 25.3.mennessä ja siellä voi tiedottaa kesän tulevista tapahtumista. Pajassa käydään läpi mm. matkailuelinkeinon strategiset tavoitteet, kerrotaan Visit Kemiönsaaren roolista, päätetään matkailuelinkeinon sisäisen viestinnän kanavat, pohditaan yhteismarkkinointia ja matkailun markkinointipanostuksia jatkossa jne. Kasnäs kertoo STF-polusta ja kestävän matkailun panostuksista. Kaisa Launokorpi kertoo paikallisen yhteistyön tärkeydestä ja tarkoituksena selventää matkanjärjestämiseen liittyviä termejä ja mitä ne käytännössä tarkoittavat. Hyvä yhteistyö ja eritoten hinnoittelu ovat pohjana silloin, kun puhutaan matkojen paketoinnista.

 

Teksti: Mirja Penna

saaristo_artikel

1_muminmuggar_artikel

Suuri kokoelma muumimukeja. Etusivun "Roosa" muki vuodelta 1990 oli ensimmäisiä mukeja. Sen hinta on nykyään n. 500 euroa.

Ensimmäiset muumimukit valmistettiin 1990-luvun alussa. Tove Janssonin kertomuksista Muumilaakson hahmoista vuosikymmenten ajan innostuneet suomalaiset ihastuivat välittömästi muumimukeihin. Arabian mukit ovat Kaj Franckin muotoilema Teemaa. Suurin osa muumikuvioista on Tove Slotten Janssonin alkuperäiskuvituksen mukaan muotoiltuja. Vuosien varrella mukien arvo on noussut. Etenkin 1990-luvun mukit ja rajoitetun määrän erikoismukit ovat arvossaan.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202212

Alussa mukeja julkaistiin vuodessa vain muutamia. Vuodesta 2006 alettiin valmistaa kausimukeja kesämökille ja talvikäyttöön. Keräilijät arvostavat ennen kaikkea käyttämättömiä mukeja, joissa alkuperäinen liimamerkki tallella. Mitä enemmän mukeja valmistettiin, sitä enemmän keräilijöitä tuli. Mukit ovat suosittuja koko maailmassa. Keräilijöitä löytyy Aasiasta, USA:sta ja Euroopasta. 

Tällä hetkellä on julkistettu yli sata erilaista muumimukia. Tavallisimpia saa n. kympillä; harvinaisimmista joutuu maksamaan useita tuhansia euroja. Keräilijät myyvät ja ostelevat mukinsa huutokaupoissa ja internetistä. Kun uusia erikoismukeja julkistetaan liikkeiden eteen usein syntyy satojen metrien mittaisia jonoja. Pieni muumipeikko ja hänen ystävänsä ihastuttavat kaikenikäisiä ihmisiä koko maailmassa.

Teksti & kuva: Maria Manelius, Käännös Ingrid Sandman

4_muminmuggar_artikel

Viimeiset, helmikuussa markkinoille tulleet muumimukit ovat ”Pikku Myy niityllä” ja Haisuli vauhdissa”. 

3_muminmuggar_artikel

Muumipäivämukit vuodelta 2018 ja -21 loppuivat pian ja niiden hinta nousi.

1_Juniorerna_IMG_2244_artikel

Melvin Dahlbom, Abbe Lindström, Linus Forsman & Adam Ahlfors.

FC Boda kohtasi HIK:n Paimiossa perjantai-iltana. Se oli joukkueen ensimmäinen harjoitusottelu ennen tulevaa jalkapallokautta. FC Boda pelaa tällä kaudella viidennessä divisioonassa kuten viime vuonnakin. Sarjan avauksessa FC Boda kohtaa FC Global joukkueen viikolla 15, paikkaa ja aikaa ei ole vielä päätetty.

Harjoitusottelussa pelasi useita junioreita, kolme junioria debytoi; Abbe Lindström (syntynyt -06), Linus Forsman (-05) ja Adam Ahlfors (-05). Melvin Dahlbom (-07) pelasi jo viime vuonna muutamassa otteluissa FC Bodan kanssa.

Pelaajista tuntui hyvältä ennen debyyttiä. He kertoivat harjoitelleensa tänä talvena vähintään kolme kertaa viikossa.

FC Boda on harjoitellut Sven Ivarsin ja Markus Dahlbomin johdolla tänä talvena. Sven Ivars pelaa myös tänä vuonna ja hoitaa sen lisäksi jatkossa joukkueenjohtajan tehtäviä.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202211

Positiivista, että juniorit suoriutuivat hienosti ja että useat aiemmat pelaajat osallistuivat ja ottivat jälleen tuntumaa jalkapalloon. Uudet juniorit ovat todennäköisesti heti tärkeitä joukkueelle. Abbe Lindström onnistui maalivahtina, useita hienoja torjuntoja. Ensimmäinen harjoitusottelu - se näkyi tietysti kaikkien otteissa, Sven Ivars sanoo.

Lopputulokseksi kirjattiin 2-7 tappio HIK:ta vastaan, joukkueella, jonka kokoonpano vielä elää ennen sarjan alkua.

- Tulos ei ollut tärkein. Vaan se, että saimme aikaan harjoitusottelun, jossa pystyisimme tarkistamaan tilanteen ja miettimään mihin meidän pitäisi keskittyä sekä ennen kaikkea tutustuaksemme joukkueena toisiimme. HIK:lla oli korkeampi tempo ja he pelasivat paremmin yhteen. Tämä pähkinänkuoressa on se mihin meidän on myös päästävä, mutta siihen menee vielä aikaa. Sarjan alkuun on vielä kuukausi aikaa ja yritämme valmistautua siihen parhaamme mukaan, Sven Ivars sanoo.

Seuraavat harjoitusottelut FC Boda pelaa 25.3 ja 2.4.

Teksti & Kuva: Michael Nurmi

2_FC Boda mot HIK_IMG_2266_artikel

FC Bodan joukkue HIK:iä vastaan.

1_alexander_kruglov_galina_leonova_ilya_kruglov_artikel copy

Kruglovin perhe haluaa auttaa Ukrainan kansaa järjestämällä pianokonsertin. Alexander Kruglov, Galina Leonova ja Ilya Kruglov. 

Kun Ilya Kruglov heräsi torstaina helmikuun 4. päivänä ja näki uutisista, että Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan, se tuntui täysin käsittämättömältä. Hän melkein uskoi nukkuvansa ja sen olevan kauhu-uni eikä todellista. Hän tuomitsee hyökkäyksen sanoen, että Venäjän hyökkäykselle ei ole mitään aihetta. Oikeastaan mikään ei ole syy aloittaa sotaa. Melko välittömästi kovan shokin jälkeen hän päätti tehdä voitavansa. Koska hän on muusikko, luonnollinen valinta oli järjestää pianokonsertti Ukrainan kärsivän kansan auttamiseksi. Hän otti yhteyttä seurakunnan musiikkijohtaja Peter Södergårdiin, joka heti innostui ideasta ja järjesti käytännön asiat. Konsertti järjestetään Kemiön Villa Landessa lauantaina maaliskuun 19. päivänä klo 16. Konsertin yhteydessä yleisö voi antaa vapaaehtoisen avustuksen, joka toimitetaan lyhentämättömänä Kirkon Ulkomaanapukeräykseen Unkarin hyväksi.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202210

KRUGLOVIN perhe on kotoisin Venäjältä ja on asunut monta vuotta Dragsfjärdissä. Lapset Alexander ja Maria ovat varttuneet Kemiönsaarella. Koko perhe voi sodan vuoksi huonosti ja on hyvin surullinen Ukrainan kärsivän siviiliväestön  vuoksi. Kärsimykset johtuvat yhden miehen valtapyrkimyksistä.

Perhe iloitsee, kun asuu Suomessa, joka on kunnioitettu maa ja jossa kaikilla on samat oikeudet. Kruglov kertoo perheen panneen merkille, että Suomella on hyvä maine ulkomailla. Kun perhe kertoo olevansa Suomessa asuvia venäläisiä ihmiset ovat suhtautuneet heti heihin myönteisesti kertoen, mitä he tietävät Suomesta. Kruglovin mukaan Venäjälle on traagista, että presidentti Putin on hallintoaikanaan huonontanut Venäjän mainetta ulkomailla.

- On kamalaa, että yksi henkilö voi pilata niin monien ihmisten tulevaisuuden.

Alexander  on vastikään suorittanut varusmiespalvelunsa Uudenmaan prikaatissa. Suomesta on tullut hänen kotimaansa ja hän kertoo olevansa valmis suojelemaan Suomea missä hyvänsä tilanteessa. Koko perhe haluaa ja toivoo järjen ja hyvyyden voittavan hulluuden ja että sota loppuisi. Vaikka vuosia venäläisille syötetty propaganda on vaikuttanut moniin venäläisiin, sotaa kuitenkin vastustetaan Venäjälläkin. Kruglov kertoo monien, etenkin korkeammin koulutettujen, kuten tiedemiesten, lääkäreiden ja muusikkojen kirjoittavan nimensä sotaa vastustaviin listoihin.

- Jos tahtoa löytyy, rauhan voi saada.

Konsertissa Kruglov soittaa Chopinin, Brahmsin, Lisztin, Bachin, Rachmaninoffin ja Debussyn teoksia. Kemiönsaarelaisilla on tilaisuus kuunnella kaunista musiikkia ja samalla yhdessä Kruglovin perheen kanssa auttaa Ukrainan kansaa.

 

Teksti & kuva: Maria Manelius, Käännös Ingrid Sandman

1_LiggandeBW - Photo by Mathias Lönnström_artikel

Sanna Järf ja Alexandra Lönnström kutsuvat iloiselle 20-luvulle. (Kuva: Mathias Lönnström)

Baltic Jazzin porukka uskoo, että kesän festivaali, kahden vuoden pandemian ja vuoden 2020 festivaalin peruuntumisen jälkeen, toteutuisi suunnitelmien mukaan. Ensimmäiset liput festivaalisarja Archipelago Sea Jazziin olivat jo myynnissä kaksi viikkoa sitten; Baltic Jazz on neljästä festivaalista ensimmäinen. Baltic Jazz järjestetään heinäkuun 8.-10. päivien välisenä aikana.

YHDISTYKSEN puheenjohtaja Sanna Järf sanoo, ettei iloinen perinnejazz oikein sovellu  maailmassa vallitsevaan tilanteeseen. Mutta musiikki on terapeuttista ja antaa ihmisille toivoa. Yhteiskunta avautuu. Nyt halutaan korvata pandemian aikana syntynyttä puutetta. 

Viime kesän festivaali jouduttiin järjestämään hieman tavallisesta poiketen. Jotkut järjestelyt toimivat niin hyvin että ne toistetaan tänä kesänä. Järf mainitsee mm lauantain perinteisen pitkän puistokonsertin, joka nyt jaetaan kolmeen konserttiin. Jotkut ehkä haluavat kuunnella kaikki, toiset ehkä valitsevat vain yhden.

Tänäkin kesänä konsertit keskitetään vehreään ruukinpuistoon. Uutta on, että torin lava toimii pienten ilmaiskonserttien esityspaikkana. Vanhassa verstaassa ei järjestetä yhtään konserttia. 

Festivaaliviikon maanantaina musiikkia esitetään Taalintehtaan kylätoimikunnan kanssa yhteistyössä otsikolla ”Musiikkia Torilla”. Keskiviikkotorilla järjestetään paraati sekä Maarian VPK:n soittokunnan konsertti. Varaslähtö entiseen tapaan torstaina Kasnäsissa Archipelago Sea Jazz All Starsin kanssa.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202209

TOIMINNANJOHTAJA Alexandra Lönnström odottaa kaikkein eniten lauantain iltaa festivaalin salakapakassa. Se on teemailta täynnä elämyksiä, show:ta ja elävää musiikkia. Paikkoja on rajallisesti ja varaukset voi tehdä vain sähköpostitse. Teema on 20-luku ja osallistujat saavat mielellään pukeutua ajanmukaisiin vaatteisiin. Paras puku palkitaan.

Puistossa esitetään perjantaina Beatles-coverseja Paraisten She’s Leaving Home -yhtyeen voimin. Lisää bluesmusiikkia lauantai-iltana. Arne Alligator esiintyy lapsille ja lastenmielisille lauantaina. Konsertin jälkeen järjestetään soitinpajoja. Sunnuntaina jumalanpalvelus puistossa Kemiön seurakunnan toimesta ja Baltic Gospel Singersin konsertti iltapäivällä Taalintehtaan satavuotiaassa kirkossa. Perinteisen puistokonsertin tilalla Charlie Chaplien mykkäelokuvia festivaalin taiteellisen johtajan Antti Sarpilan säestyksellä sunnuntaina. Päätöskonsertti tavaliseen tapaan Söderlångvikissa.

VAPAAEHTOISET, jotka vuodesta toiseen huolehtivat festivaalin käytännön järjestelyistä, ovat järjestäjien mielestä kullanarvoisia. Vapaaehtoisia on yli sata. Lippukonttori on Bio Ponyssa. Mihin infopiste asetetaan on vielä epävarmaa.

Yhdistys ei enää vastaa jazzkadun järjestelyistä. Toiveena on, että joku yrittäjä tai yhdistys ottaisi asian hoitaakseen. Jazzkatu on tärkeä osa festivaalitunnelmaa. Järfin mukaan on silti aika antaa tehtävän jollekin toiselle. Yhdistyksellä on kädet täynnä ja uutta, tuoretta otetta kaivattaisiin jazzkadun järjestelyyn.

Festivaali on jo kolmaskymmenesneljäs. Päämääränä on, että lippujenmyynti olisi  pandemian edeltävien aikojen suuruista; toiveena on 2 500 lippua. Tietenkin toivotaan hienoja ilmoja; suurin osa ohjelmaa toteutetaan ulkosalla. Eniten järjestäjät toivovat, että festivaali voitaisiin toteuttaa suunnitelmien mukaan ja Taalintehdas taas täyttyisi iloisesta jazzmusiikista ja iloisista ihmisistä. 

Teksti: Maria Manelius, Käännös: Ingrid Sandman, Kuva: Mathias Lönnström

IMG_1367_artikel

Monica Hellberg ja Leena Fabiansson mukana auttamassa lipaskeräyksessä. Ihmiset ovat osallistuneet keräykseen todella hyvin ja kiitämme jo tässä vaiheessa kaikkia, kertoo Hellberg.

Punaisella Ristillä on tällä hetkellä käynnissä lipaskeräys. Se on paras tapa auttaa, rahalla pystytään auttamaan juuri siellä missä tarvitaan, Susanne Piekkala Kemiön Punaisesta Rististä kertoo. 

Keräys jatkuu 31.3 saakka. Piekkalan mukaan huomaa, että Ukrainan tilanne koskettaa kaikkia. Ihmiset osallistuvat mielellään ja haluavat auttaa, se näkyy selvästi. Kemiönsaarella keräys näkyy parhaiten viikonloppuisin.

Turunmaan piirin toiminnanjohtaja Punaisen Ristin Annalena Sjöblom mukaan materiaaliapu ei tällä hetkellä tavoita ukrainalaisia. Tilanne on se, että maat ottavat vasta pakolaisia vastaan eikä tavaralle ole tarvetta. 

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202209

Sotaa pakenevat ihmiset eivät saa kuljetettua tavaraa mukanaan. Punaisen Ristin tietojen mukaan yksityiset tavaralahjoitukset valitettavasti vain sekoittavat tilannetta. Sjöblomin mukaan Puolasta saadaan helposti kaikki tarvittava tällä hetkellä ja materiaalilahjoituksille ei ole tarvetta. Paras tapa auttaa on lahjoittaa rahaa, joko Punaisen Ristin tai muiden avustusjärjestöjen kautta. Rahallinen apu on helppo kohdistaa.  Ruokaa ja vaatteita odottaa valmiiksi pakattuna Puolassa, ne toimitetaan heti Ukrainaan tai Ukrainan rajalle, kun Ukrainan ilmoittaa avun tarpeesta. 

Nyt jäitä hattuun keräysten kanssa. Valitettavasti suurin osa tavaroista jää toimittamatta eikä säilytystiloja ole. Valitettavasti avustuskuormat jäävät pahimmassa tapauksessa kirjaimellisesti tien varteen.

Sjöblomin mukaan Suomen Punaisella Ristillä on valmiiksi pakattuja vaatteita kahdellesadalle tuhannelle ihmiselle varastossa Tampereella. Ne voidaan tarvittaessa toimittaa nopeasti alueelle, jos tarvetta on. Punaisen Ristin kautta pystyy myös ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi, kun apua tarvitaan Suomessa Ukrainasta pakenevien ihmisten saapuessa. 

Teksti & kuva: Jerker Jokiniemi

kuva 1 - Rosala_artikel

Rosalaan ja Hiittiseen kulkee lautta monta kertaa päivässä. Matka kestää puolisen tuntia.

Viikinkikylä avasi ovensa hiihtolomalaisille. Kävijöillä oli mahdollisuus osallistua turnajaisiin, joissa lajeina oli mm. kirveenheittoa, jousiammuntaa ja tietokilpailu. Lounaaksi oli tarjolla liha- ja kasviskeittoa, sekä talon omaa leipää. Tietokilpailussa piti arvata juomasarven tilavuus. Oikea vastaus oli 3.42 litraa ja jousipyssyn voitti Ronnie Gustafsson, joka veikkasi tilavuudeksi 3.45 litraa. 

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202209

Aurinko helli kävijöitä ja Rosala näytti keväiset kasvonsa. Kevätlinnut lauloivat ja turnajaisten tuoksinassa yli lensi merikotka. Helsinkiläinen Otto-Mikael Tompuri ja porvoolainen Henna Terna osallistuivat kirveenheittoon. Molemmat ovat ihastuneita Rosalaan. Tompuri on ammatiltaan kirvesmies, mutta valmistaa tällä hetkellä tuohivalaisimia. Terna on puolestaan yläkoulun opettaja, joka tuli vuosi sitten tekemään etätöitä Rosalaan. Molemmat haaveilevat saaristoon muuttamisesta. 

Viikinkylä avaa pikku hiljaa ovensa kevään leirikoululaisille. Sesonki alkaa kesäkuussa. 

 

Teksti: Jonna Lappalainen, Kuvat: Jonna Lappalainen ja Maria Salmi

Kuva 2 - Rosala_artikel

Maija Salmi harrastaa jousiammuntaa Turussa.

Kuva 3 - Rosala_artikel

Otto-Mikael Tompuri heittää kirvestä.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram