Sabina Ekholm_artikel

Sabina Ekholm valmistaa joulukoriin karpalohyytelöä.

Joulu – mikä ihana tekosyy herkutella. Ja nyt se on helpompaa kuin koskaan, tilaa makoisat jouluherkut etukäteen ja nouda Lähipuodista. Näin et jää mistään paitsi. Herkkukori on arvostettu myös lahjana.

Tavoitan Lähipuodin Sabina Ekholmin keittämästä karpalohyytelöä. Ihana tuoksu tulvahtaa kattiloista, joulutunnelma on käsinkosketeltavissa.

- Nyt on kiireistä aikaa, toteaa Ekholm. Valmistamme joulun herkkukoreja yhdessä Kieloniemen Luomutilan Labbnäs Semesterhem, Laxtomten, Söderlångvikin kartanon, Björknäsin puutarhna, Kullas Gårdin kanssa. Keksin idean viime vuonna, kun emme päässeet joulumarkkinoille koronan takia.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

ABN25112021_01

Tänä vuonna onneksi saa tapahtumia taas pitää. Mutta näitä joulun herkkukoreja saa vain tilaamalla ja maksamalla ennakkoon. Iso herkkukori maksaa 70€ ja Pieni herkkukori on 45€.

Molemmista koreista löytyy hunajaa, tyrnilimppua, omenamehua, mansikkaglögiä, omenasinappia ja Paholaisen hilloa. Pienessä herkkukorissa on lisäksi pikkuleipiä.

Isoon koriin mahtuu myös gluteenitonta näkkileipää, omenahilloa, vadelmaglögiä, kurkkusalaattia, vadelmaonni-hilloa ja karpalohilloa.

Korit voi tilata: Jouluherkkukori

Teksti ja kuva: Jaana Aartomaa

Black-and-red-black-friday-2021_Web

Tarjous koskee uusia Digi-tilauksia ja vaihtaessa paperilehden Digi-lehteen. Tarjouksen päätyttyä tilaus jatkuu automaattisesti normaalihintaisena kestotilauksena (55€ vuosi).

1 Taalintehtaan Venehuolto_artikel

Taalintehtaan Venehuollon Jan Heinosen mukaan henkilökunnasta halutaan pitää kiinni. Tarkalla suunnitellulla töitä riittää koko vuodeksi, vaikka ruuhkat osuvatkin syksyyn ja kevääseen.

Taalintehtaan Venehuolto tarjoaa kaikki venealan palvelut. Merkkiedustuksina on Volvo Penta, Yanmarin ja Evinrude. Töitä riittää, veneitä nostetaan koko ajan. 

- Vielä näin myöhään tosiaan nostetaan veneitä, veneilykausi on selvästi pidentynyt, Jan Heinonen kertoo. 

Nostot, huollot ja korjaukset työllistävät syksyisin, korjaamolla on kiire. Veneet pitää noston jälkeen pestä ja vähintään tarkastaa. Veneitä tuodaan paljon huoltoon myös trailereilla, ne huolletaan ja korjataan ensimmäisinä.

- Huoltoon tuodut veneet hoidetaan tietysti ensin, meillä talvisäilytyksessä olevien veneiden huollot ja korjaukset voidaan tehdä myöhemmin talvella, kun syksyn kiire on helpottanut, Heinonen taustoittaa.

Veneiden talvisäilytystilat on suunniteltu niin, että veneet saadaan talven aikana helposti siirrettyä huoltohalliin. Uusi neljänsadan neliön säilytyshalli on rakenteilla, sinne mahtuu kaksitoista suurta venettä. Kaikkiaan veneitä on säilytyksessä yli kaksisataa. Syksyn ja talven aikana pyritään tekemään mahdollisimman paljon huoltoja ja korjauksia. Pidempi veneilykausi tarkoittaa, että syksyisin vene on vedessä pidempään ja keväisin se halutaan aikaisemmin veteen.

- Moni veneistä on yhdeksän kuukautta vesillä, yhteysveneinä.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen)

kompass_254x140_abl_202146

Talven aikana pitäisi ehtiä tehdä kaikki huollot, korjaukset ja varustelut. 

- Siinä alkaa käydä talvi vähän lyhyeksi, Heinonen nauraa. 

Keväisin ei enää ehditä tekemään huoltoja. Heinosen mukaan keväällä, kun aurinko paistaa vene pitää saada heti veteen. Veneily on muuttunut viime vuosina, matkaveneiden sijaan DayCruiser -tyyppiset veneet yleistyvät. Niillä on helppo lähteä vielä syysauringossa ajelemaan, kun sattuu kaunis päivä, kevään veneilykelit halutaan myös hyödyntää kokonaisuudessaan. 

- Se harmittaa, jos vene ei ole silloin vedessä.

Huoltojen ja korjausten lisäksi Taalintehtaan Venehuolto tarjoaa laituripaikkoja. Paikat soveltuvat 6-15 metrisille veneille ja ne on varustettu puomeilla tai poijulla. Jokaiselle löytyy autopaikka sekä rajoitettu määrä sähköauton latauspisteitä. Vesipiste ja jäte-astiat löytyvät satamasta ja alue on kamera-valvottu.

Teksti & kuva: Jerker Jokiniemi

Black-and-red-black-friday-2021_Web

Tarjous koskee uusia Digi-tilauksia ja vaihtaessa paperilehden Digi-lehteen. Tarjouksen päätyttyä tilaus jatkuu automaattisesti normaalihintaisena kestotilauksena (55€ vuosi).

Yttis personal_artikel

Yttiksen henkilökunta: Turo Tamminen, Susanna Nyman, Sabina Magnusson och Markku Jelekäinen.

Road Café Yttiksen toiminta on täydessä vauhdissa henkilökunnan ansaitun loman jälkeen. Ravintolapäällikkö Sabina Magnusson toteaa tyytyväisenä, että Yttiksen kevät- ja kesäkausi olivat tosi hyviä. Hampurilaiset, ribsit, lohikeitto ja pizzat menivät kokki Markku Jelekäisen mukaan hyvin kaupaksi.

Yksityisten ja yritysten tilauksien ja cateringin ohella henkilökunta uurastaa marras- ja joulukuun tapahtumien eteen. Yttiksessä tarjottiin Isänpäivän buffet, tulossa on pizzapäiviä ja viisi joulupöytää. Ryhmät tilaavat joulupöydän etukäteen, muut ovat tervetulleita Yttiksen ollessa auki. Yleisön pyynnöstä Spanish Buffé toistetaan marraskuun 20. ja 21. päivinä. Lisäksi Yttiksestä saa noutoruokaa.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202146

Joulun jälkeen on yksityistilauksia. Yttikseen mahtuu 40-50 vierasta. Maaliskuun lopussa keittiö sisustetaan uudestaan, jotta siitä tulisi entistä käytännöllisempi. Tarkoituksena on lisätä työn joustavuutta ja monipuolistaa ruokalista. Jelekäisen mukaan muutostyöt valmistuvat pääsiäiseen mennessä.

Aukioloajat ja ajankohtaiset tapahtumat löytyvät Yttiksen Facebooksivulta ja Instagramista.

Teksti & kuva: Mona Fernelius

Käännös: IS

1_KSF_artikel_laajakuva

Jalkapallokauden päättäjäiset vietettiin viime torstaina Villa Landessa. Koronataukojen jälkeen tänä kesänä päästin oikeasti pelaamaan. 

- Olihan tämä vuosi paluu normaaliin, ihan täyttä sarjaa ei pelattu, mutta päästiin kuitenkin kentälle, KSF:n jalkapallojaoksen puheenjohtaja Markus Dahlbom kertoo. 

Jalkapallo on edelleen suosittua Kemiönsaarella. Korona-aikana suosio on pysynyt lähes samana, vanhemmissa ikäluokissa koronarajoitukset ovat vähentäneet kiinnostusta, kun taas nuorempien keskuudessa into on lisääntynyt. Dahlbomin mukaan se on hyvä harrastus. Joukkuepeli opettaa toimimaan ryhmässä. 

- Liikunta ja urheilu tietenkin, fyysinen hyvinvointi, Dahlbom listaa jalkapallon hyviä puolia.

Turnauksia ja matseja pelataan myös kotisaaren ulkopuolella. 

- Jalkapallo on oikeasti todella sosiaalinen laji, pelireissuilla pääsee näkemään eri paikkoja ja muita joukkueita. 

Ensi vuonna on suunnitelmissa Dahlbomin mukaan tietenkin täysi kausi. Uusia rajoituksia. ei toivota.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202146

Valmentajakoulutukset käynnistyvät kevään puolella. Tarkoitus on saada tietotaito ja osaaminen paremmalle tasolle. 

- Pyritään antamaan enemmän työkaluja kaikille vapaaehtoisille. 

Päättäjäisissä oli mukana kaikki piirisarjoissa pelaavat, Villa Lande oli käytännössä täynnä. Turvavälit otettiin tietenkin huomioon. Viime vuonna päättäjäiset jouduttiin pitämään videon välityksellä. 

- Nyt oli kunnon päättäjäiset, kaikki pelaajat olivat ne ansainneet. 

Päättäjäisissä palkittiin parhaat maalintekijät ja esimerkiksi eniten kauden aikana edistyneet pelaajat. Fiilis oli Dahlbomin mukaan erittäin hyvä vuoden tauon jälkeen.

Teksti & kuva: Jerker Jokiniemi

3_KSF_artikel

Groning_Andreas_artikel

Andreas ja Dewin Gröning.

Millainen on poikasi Dewin?

- Hän on hyvän ikäinen, 2-vuotias, juttelee jo kaikenlaista. Hän ihmettelee ja matkii kaikkea.

Miltä isyys tuntuu, mikä on parasta, mikä ei ole niin kivaa?

- On hauskaa, että olen saanut lapsen, kaikki eivät saa. Ajelen hänen kanssaan avolavalla, mopolla ja mönkkärillä. Kun olen pari päivää poissa, tulee minulle ikävä Dewiniä. Hän on hauskaa seuraa.

Ikävää on, ettei kavereillani ole vielä lapsia, ollaan vähän yksinäisiä sen takia.

Ohjeita uusille isille?

-Yritä olla läsnäoleva! Aika menee niin nopeasti ja jäät todella paljosta vaille muuten. Ota rennosti ja chillaa.

Kuinka sujuu vaipanvaihto? 

- Nyt sujuu jo hyvin. Avopuoliso Nikita Korsström vaihtoi aluksi.

Piditkö isyyslomaa?

- Isyysloma meni töissä. Yritin pitää kyllä joitain etäpäiviä kotona.

Mitä odotat isänpäivältä? 

- En oikein odota mitään. Ei se ole yhtä iso juhla kuin äitienpäivä. Ehkä Dewin askartelee jotain tarhassa.

Mikä tekee isänpäivästä erityisen juuri sinulle?

- Ruoka ja rento yhdessäolo.

Mietteitä omasta isästä?

- Minulla on hyvät välit omaan isääni. Toivon, että Dewinille ja minulle tulee yhtä hyvä suhde.

Teksti.: Jaana Aartomaa

kompass_254x140_abl_202145

2_hannahemmet_tv_artikel

Ryhmä asukkaita testasi television YouTubesta tuolijumppaa. 

Lions Club Dragsfjärd lahjoitti viime viikolla Hannakodille 65 tuuman Smart television. Ennen lahjoitusseremoniaa Helena Magnusson ohjasi pohjanmaalaisen tuolijumpan YouTube:n kautta. Kymmenkunta Hannakodin asukasta osallistui.

Lions Clubia edustivat Risto Pönni, Tryggve Röblom ja Olof Isberg. Lahjoituksen ottivat vastaan Carita Pomrén, Helena Magnusson ja Petra Karlsson. Hannakodissa iloitaan uudesta suuresta televisiosta; se tarjoaa useita kanavia ja internetiä. Periaatteessa voi katsella melkein mitä tahansa.

Samana päivänä tutustuttiin seurakunnan YouTube -kanavaan josta seurattiin musiikkia ja hartaushetkiä. Näistä ohjelmista asukkaat näyttivät pitävän.

Teksti: Maria Manelius, Käännös: Ingrid Sandman

kompass_254x140_abl_202145

1_vu_kimito_artikel

Partiossa liikutaan paljon luonnossa. 

Taalintehtaan meripartiolaiset aloittavat suomenkielisen sudenpentulauman Kemiössä. Lauman tuleva johtaja, Marjut Kytölä, sanoo että Kemiössä on ollut kiinnostusta suomenkieliseen partiotoimintaan. Taalintehtaan meripartiolaiset ovat seurakunnan lippukunta ja kuuluu Kemiönsaaren seurakuntaan. Sudenpentulauma aloittaa Kemiön seurakuntakodissa tiistaina 9. marraskuuta klo 16.30, ryhmä on tarkoitettu luokille 1-3. Sudenpennuissa opetellaan uusia valmiuksia leikin varjolla. Luonnossa liikutaan paljon. Viikottaisten tapaamisten lisäksi järjestetään retkiä, purjehduksia, sekä leiri. Taalintehtaalla lippukunnalla on sudenpentujen lisäksi ryhmiä myös vanhemmille lapsille, seikkailijat luokille 4-6 ja tarpojat luokille 7-9.

Teksti & kuva: Maria Manelius, Käännös: Jonna Lappalainen

kompass_254x140_abl_202144

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram