Perjantaitori_artikel

Uudella paikalla toria pidetään ainakin tämän kesän ajan.

Toripäivä valkenee huomenna perjantaina Villa Landen edessä. Kemiön keskustan kylätoimikunta Ry:n Mona Söderblom kertoo, että toripaikkaa vaihdettiin myyjien pyynnöstä.

– Moni ei edes tiennyt missä tori on, kylteistä huolimatta.

Nyt torialue on Villa Landen edessä, K-Marketin parkkipaikalta on helppo tulla torille. Söderblomin mukaan uusi alue tuntuu enemmän torilta.

- Pieni ja tunnelmallinen kesätori, hän hehkuttaa.

Uudella paikalla toria pidetään ainakin tämän kesän ajan. Torikulttuurin kehittymistä seurataan ja mikäli paikan vaihto piristää, aletaan suunnittelemaan jatkoa. Viime viikolla myyjät olivat jo kokeilumielessä uudella paikalla, kokemukset olivat positiivisia.

– Kalamyynti kerää tietysti aina asiakkaita paikasta riippumatta, mutta uudella paikalla myyjät saavat enemmän näkyvyyttä, Söderblom kertaa myyjien kommentteja.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202121

 

Torikojuissa sijaitsevat käsityöpuoti ja Kemiön kyläyhdistys. Ne ovat ensimmäistä kertaa auki huomenna, kun uusi tori avataan virallisesti. Food Hub avataan myöhemmin kesällä. Paikalle odotetaan useita torimyyjiä. Avajaispäivänä järjestetään myös takakonttikirppis sekä kasvien myynti ja vaihtotapahtuma

– Mikäli myyjiä tulee todella paljon, voidaan ottaa lisää tilaa käyttöön, Söderblom lupaa.

Tavallisina toripäivinä alue on rajatumpi. Parkkitilaa uudella torilla riittää, markettien parkkipaikat, Wahlbergin parkkipaikka ja Villa Landen pakkipaikka ovat käytössä. Kyläyhdistys toivookin pikkutorille mahdollisimman paljon myyjiä ja kävijöitä huomenna ja tulevaisuudessa. Tori on avoinna koko kesän perjantaisin kello 12-16. Juhannuksena toripäivää vietetään jo torstaina samaan aikaan. Kemiön kyläyhdistys toimii torin vastuullisena järjestäjänä.

– Me siirsimme kojut ja suljemme liikenteen perjantaisin, Söderblom vahvistaa.

Teksti & kuva: Jerker Jokiniemi, Käännös: IS 

 

Torg_artikel

Piia Petäjäjärvi_fotograf_Ari Lahti_artikel

Piia Petäjäjärvi, ”Saariston Martta”.

Kemiönsaarella Vestlaxissa vanhassa kansakoulussa asuva Piia Petäjäjärvi eli Saariston Martta ilmestyy tänäkin kesänä tv-ruutuihin, kun AlfaTV:n Mökki ja Potkuri -ohjelma starttaa ensi viikon maanantaina 24.5. Piialla on ohjelmassa oma kokkailuosio.

Viime vuonna Kemiönsaaren Vuoden lähettilääksi valittu Piia on tunnettu konstailemattomasta kotiruoastaan, jossa ei voita ja kermaa säästellä. Sarjassa vieraillaan myös paikallisissa yrityksissä, kuten Kasper Lindroosin Mellangård-tilalla Vestlaxissa ja Meritalon hillotehtaalla Perniössä.

- Kasperin tilalla tutustuimme villasikoihin, joista on tullut gourmet-kokkien mieluisa raaka-aine sen rasvapitoisuuden vuoksi. Tilalta tarttui kesäkeittiöön mukaan makkaroita, ribsejä ja kassleria, joita ohjelmassa valmistetaan eri tavoin. Lisäksi teen muun muassa hävikistä herkuksi pannukakkua ja vanhan ajan vohveleita, Piia valottaa.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x185_abl_202120

 

Viime vuonna Saariston Martalla oli AlfaTV:llä myös oma tunnin mittainen jouluohjelma. Kesä- ja jouluohjelmista saatu palaute on ollut kannustavaa.

- Alussa kaikki uusi jännitti kovastikin, mutta nythän nämä kuvaukset sujuvat jo oikeinkin hyvin, Piia naurahtaa.

Saariston Martta pitää blogiaan kotisivuillaan www.saaristonmartta.fi ja päivittää ahkerasti Instagram- ja Facebook-sivujaan. Kuvapalvelu Instagramissa hänellä on jo lähes 3500 seuraajaa.

Mökki ja Potkuri AlfaTV:llä 24.5. alkaen klo 19. Ohjelmassa on kaiken kaikkiaan viisi jaksoa ja ne on nähtävissä myös netissä tv-esityksen jälkeen osoitteessa www.permanto.fi.

Teksti: ABL, Kuva: Ari Lahti, Övers. :IS

vincent_aron_aaltonen_artikel

Vincent ja Aron Aaltonen harjoittelevat mielellään temppuja. 

Taalintehtaan keskustassa näkee usein Vincentin ja Aron Aaltosen. 12-vuotiaat kaksoisveljekset kavereineen harjoittelevat temppujen tekemistä ”skooteilla”, eli potkulaudoillaan. Eniten he liikkuvat torin ympäristössä, jossa korkeuserot mahdollistavat temppujen tekemisen. Oppiakseen temppuja he katsovat YouTube -videoita. Omasta mielestään he ovat aika taitavia. Aron uskoo olevansa veljeään taitavampi. Pojat kertovat kaatuneensa monta kertaa ja satuttaneensa itsensä joka puolelta. Suuremmilta onnettomuuksilta he ovat kuitenkin säästyneet.

POJAT UNEKSIVAT oikeasta skeittipuistosta, jossa pääsisivät harjoittelemaan kavereidensa kanssa. Heidän Bettina -äitinsä on yhdessä poikien kavereiden vanhempien kanssa käynnistäneet keskustelun skeittipuiston perustamisesta. On perustettu Facebook -ryhmä.

Kunta on kehittämässä urheilukentän ympäristöä ja on tietoinen nuorten toiveesta. Tarkoituksena on keskustella parhaimmasta paikasta nuorten kanssa.

Vincent ja Aron ovat hyvin tietoisia siitä, mitä he haluavat puistoon. Tarvitaan yksi tai kaksi quarter pipe -ramppia. Ne tehtäisiin mieluiten kestävästä betonista. Poikien mukaan niiden ei tarvitse olla kovin suuria tai korkeita. Näin vältyttäisiin onnettomuuksilta. Aronin mukaan parasta olisi, jos kaksi ramppia asetettaisiin puiston kummallekin puolelle ja lisäksi väliin muutamia laatikkoja hyppyjen harjoittelua varten.

- Mielellään lisäksi muutamia reilejä luisumiseen.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen)

kompass_254x140_abl_202119

 

Scootit ovat heidän kaveriensa suosikkeja. Niillä on skeittilautoja helpompi liikkua ja tehdä temppuja. Löytyy sekä halvempia että kalliimpia. Kalliimmat ovat tukevampia ja kestävät temppuja ja hyppyjä paremmin.

VINCENT JA ARON ovat kuulleet kahdesta skeittipuistoehdotuksesta. Toinen on urheilukentän hiekkakenttä, toinen liikuntahallin viereinen paikka. Heidän mielestään kumpikin toimisi. Ehkä lähempänä keskustaa oleva liikuntahallipaikka toimisi paremmin. Sinne pääsee asfaltoitua tietä pitkin eikä scootteja tarvitse kantaa.

- Pääasia, että saamme skeittipuiston, he sanovat.

Teksti & kuva: Maria Manelius, Käännös: IS

lohi_artikel

Koronarajoitukset alkavat poistumaan. Ravintoloissa voi taas syödä.

Koronarajoitukset alkavat poistumaan. Ravintoloissa voi taas syödä. Jani Launokorpi Björkbodan kaffepaussista kertoo, että moni tilaa silti äitienpäivän ruuat take-awayna.

– Me otettiin tilauksia vastaan eiliseen saakka, Launokorpi kertoo.

Paikanpäällä voi myös syödä, nyt kun koronarajoitukset ovat vähentyneet ja ravintolat saavat olla auki rajoitetusti.

– Rajoitusten puitteissa mennään, muutama seurue on tulossa syömään, mutta toki vielä voi kysyä vapaita pöytiä, Launokorpi jatkaa.

Strandhotellet tarjoilee perinteisen äitienpäiväbuffetin. Ikkunapöytiä on vielä vapaana.

– Varaus kannataa tehdä tänään tai viimeistään huomenna, Strandhotelletista kerrotaan.

Koronarajoitusten vuoksi Strandhotellet ottaa vain puolet normaalista varausmäärästä.

– Sillon voidaan säilyttää turvallisuus, ravintolasta kerrotaan.

Labbnäs tarjoaa Kaffepaussin tapaan Take-Away kasseja, jotka voi noutaa lauantaina. Sunnuntaina voi syödä paikan päällä.

– Tilauksia voi tehdä perjantaihin saakka, ravintolan asiakaspaikoista on käytössä puolet, Labbnäsista kerrotaan.

Kaikki ravintolat kertovat ihmisten olevan vielä varovaisia, varauksia tulee harvakseltaan.

– Hyvä toisaalta niin, silloin turvallisuus voidaan varmistaa, Labbnäsista summataan.

Teksti: Jerker Jokiniemi

golfkukka-artikel

”Golfkukka", Craspedia. 

Ihmisten mielenkiinto puutarhanviljelyyn on lisääntynyt koronan aikana. On silti hyvä muistaa, että kylmät yöt edelleen voivat vahingoittaa joitakin kasveja. On hyvä tietää, mitä jo nyt voi istuttaa puutarhaan.

Ulla Svens-Söderholm Kemiön Kasandra Garden Centerissä kertoo, että orvokit ja tarhaorvokit kestävät jopa 8 miinusastetta. Pakkasyön jälkeen ne voivat näyttää nuutuneilta, mutta elpyvät sitten. Päivänkakkarat, neilikat ja ruusutkin kestävät viileää mutta eivät pakkasasteita.

Lämpimämpää säätä odotellessa puutarhan voi haravoida. Nurmikkoa voidaan huoltaa kylvämällä ruohonsiemeniä paikkoihin, missä nurmikko näyttää huonolta. Kannattaa kastella kylvämisen jälkeen. Lehtiä, oksia ja sammalia haravoidessa on hyvä, jos maa on kuivaa. Paikkoja, jossa kasvaa sammalta voi kalkita happamuuden säätämiseksi nurmelle sopivaksi.

Svens-Söderholm kertoo, että nyt on sopiva aika kääntää kasvimaata. Näin rikkaruohot kuivuvat. Kannattaa myös lannoittaa, mielellään kanankakalla.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202118_korjattu

 

Mikael Söderholm kertoo suosivansa ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Kotitilallaan hän kasvattaa lähivihanneksia. Lämmitykseen käytetään haketta. Tuholaisiin käytetään biologisia menetelmiä (eli tuholaisia syöviä hyönteisiä). Lannoituskin on osittain ekologista.

Useita viljelykasveja voi myös kylvää ruukkuihin ja näin saada taimet hyvälle alulle sisätiloissa. Ruukkukukat voi viedä päivällä ulos kunhan muistaa siirtää ne sisälle yöksi.

Viime aikoina dahliat ovat olleet kovin suosittuja, varsinkin nuorten keskuudessa. Toinen trendikäs uutuus on hyönteishotellit. Niiden tarkoituksena on houkutella paikalle hyödyllisiä hyönteisiä talvehtimaan. Mehiläisille, kimalaisille ja perhosille ravinnon kannalta tärkeitä kukkiakin voi kasvattaa puutarhassa.

Mikäli haluaa uusia perunoita jo juhannukseksi, perunat voi pitää sisätiloissa kunnes de saavat kunnollisia ituja. Ulla Svens-Söderholm kertoo nauraen, että hänen isänsä tapasi neuvoa pitämään istutusperunat sängyn alla ja istuttaa ne perunamaahan, kun niissä oli idut.

Perunasato kypsyy n. 70 päivässä. Perunoita voi myös kasvattaa erikoisruukussa nimeltä Potatopot, joista on helppo noukkia satoa. Kasandrasta löytyy myös uutuus: ekoperunaa istutukseen. Toinen uutuus on ”golfkukka”, jonka tieteellinen nimi on Craspedia.

Teksti & kuvat: Heidi Lindberg, Käännös. :IS 

 

potatoPot_artikel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram