Anne-Lindroos_20201022_125554_artikel

Lucia-mamma Anne Lindroos auttaa tyttöjä Kemiössä.

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on Ruotsista, Länsi-Götanmaalta vuodelta 1746. Turun seudulla perinne alkoi 1950-luvun alussa Paraisilla. Kemiönsaarella valitaan kaksi Luciaa ja kulkuetta, yksi Kemiössä ja yksi Dragsfjärdissä. Folkhälsanin paikallisyhdistykset järjestävät äänestykset.

 

LUCIAN taustavoimana häärii ”Lucia-mamma”. Hän auttaa tyttöjä löytämään sopivat asut, huolehtii ehdokkaiden kuvauksista, opastaa tyttöjä esiintymisessä, sopii Lucia-kulkueen vierailuaikataulut ja toimii yhteyshenkilönä kouluun. Kemiössä Lucia-mamman tehtävästä huolehtii kolmatta vuotta peräkkäin Anne Lindroos. Eläkkeelle siirtyminen mahdollisti vapaaehtoistyön tekemisen ja perinne on hänelle tärkeä. Lindroos on kasvanut Hangossa ja kertoo osallistuneensa Lucia-juhlan viettoon pienestä tytöstä asti. Hän on käynyt omien lastensa kanssa Lucia-juhlissa Wrethallassa monena vuonna. Lucia kulkueineen on hänelle valon lähettiläs, joka tuo toivoa Pohjolan pimeään talveen. Lindroosin mielestä Lucia-kulkueen vierailu on tärkeä erityisesti vanhemmille ihmisille, etenkin niille, joiden luona ei käy usein vieraita. Hän  opastaa tyttöjä suhtautumaan tehtävään kunnioituksella ja asiaan kuuluvalla vakavuudella. Esiintymiset hoidetaan arvokkaasti ja kuulijoita arvostavalla tavalla. Lindroos kuvailee parin vuoden takaista vierailua Almakodissa, jossa Almakodissa asuva kissa innostui tyttöjen laulusta ja halusi osallistua. Kissan tempaus oli tytöistä hupaisaa eivätkä he pystyneet pidättelemään naurua. 

KEMIÖSSÄ ehdokkaita on tänä vuonna seitsemän ja Luciaa voi äänestää sunnuntaista lähtien. Jokainen saa äänestää kerran. Äänestyspisteet löytyvät S-marketista ja K-supermarketista. Kemiön Lucia kruunataan tänäkin vuonna kirkossa ja Lucia-kulkue suuntaa kirkosta Kemiön torille, jossa on kylätoimikunnan järjestämää ohjelmaa. Mathias Lönnström on kuvannut ehdokkaat ja musiikista vastaa Lina Källberg. 

Tänä vuonna korona aiheuttaa hieman päänvaivaa ja Folkhälsanissa mietitäänkin kuumeisesti miten Lucia-kulkueen vierailut voitaisiin toteuttaa turvallisesti erilaisia teknisiä ratkaisuja hyödyntäen. 

DRAGSFJÄRDISSÄ Lucia-kulkueen järjestämisessä vuorottelevat Taalintehtaan ja Dragsfjärdin paikallisyhdistykset. Tänä vuonna vuorossa on Dragsfjärd. Paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Nina Sjöblom kertoo, että hallitus huolehtii Lucia-mamman tehtävistä yhteisvastuullisesti. Lauluista vastaa Dragsfjärdissäkin Lina Källberg, Taalintehtaalla niistä on huolehtinut Jenni Engblom. Ehdokkaita on tänä vuonna kaksi ja heitä voi äänestää Salessa, Kompiksessa, Kärran ja Genbölen (avaa 12.11) K-marketissa ja Kasnäsin Kylpylässä. Äänestyslipukkeen lisäksi lippaaseen saa pudottaa vapaaehtoisen lahjoituksen. Dragsfjärdin Lucia kruunataan Dragsfjärdin kirkossa.

Teksti ja kuva: Jonna Lappalainen & Arkisto/Arkiiv, Översättning: Ingrid Sandman

KajNordgren_artikel

Kaj Nordgren.

Vuoden 2009 keväällä lääkäri suositteli ensimmäistä kertaa lihavuusleikkausta Kaj Nordgrenille. Silloin Nordgren painoi 175 kiloa. Jotta leikkaus olisi voitu suorittaa, hänet määrättiin pudottamaan painonsa 160 kiloon. Leikkausta ei voitu suorittaa suunnitellun mukaan koska hän painoi kolme kiloa liikaa. Seuraavan lähetteen hän sai vuoden 2014 keväällä. Hän ei silloin tuntenut olevansa valmis leikkaukseen ja peruutti syksyllä leikkauksen. Sen jälkeen hän uskoi, ettei lääkäri enää antaisi hänelle mahdollisuutta päästä leikkaukseen. 

Nordgren sanoo, että hän saa kiittää Turunmaan sairaalan lääkäriä, Anna-Kaarina Ounaslehtoa uudesta kevyemmästä elämästään. Vuoden 2018 helmikuussa lääkäri sai Nordgrenin ymmärtämään, että aika on häneltä loppumassa. Nordgrenin oli päätettävä elintapamuutoksesta ja käytävä leikkauksessa. Tähän hän itsekin oli nyt valmis ja hänet hyväksyttiinkin heti leikattavaksi. Samalla hän luopui kokonaan alkoholista. Paino oli tuolloin 163 kiloa. Leikkaus suoritettiin viime vuoden syyskuussa ja sitä ennen hänen oli noudatettava vähäkalorista ruokavaliota kuuden viikon ajan. Sinä aikana hän nautti vain viisi purkkia proteiiniruokaa päivittäin. Leikkauspäivänä hän painoi 140 kiloa.

 

GASTRIC BYPASS -leikkaus, jossa poistetaan suuri osa vatsalaukusta ja osa ohutsuolesta onnistui. Hän vietti sairaalassa kaksi vuorokautta. Kotiutuessaan hänen vointinsa oli paljon parempi kuin mitä hän oli odottanut. Särkyä ei juuri ollut eikä hän tarvinnut vuodelepoa joskin ei saanut rasittaa itseään millään raskaalla toiminnalla.

Kiinteää ruokaa hän ei saanut syödä vaan nautti enimmäkseen keittoja. Leikkauksen jälkeen hänen painonsa on hitaasti, mutta varmasti pudonnut. Nyt, runsaan vuoden jälkeen, hän painaa n. 100 kiloa ja voi paljon paremmin. Hän syö pieniä annoksia usein ja kokeilee, mitä ruokaa hänen vatsansa kestää.

- Vaa’asta on tullut paras ystäväni, painostaan tarkkaa huoltoa pitävä Nordgren sanoo.

 

MATKA ei ole ollut helppo. Hän kertoo psyykkisesti raskaasta ajasta ennen leikkausta. Hän ei olisi pärjännyt ilman vaimonsa, perheensä, ystäviensä ja työkavereittensa tukea. Hän sanoo, että itseensä on uskottava. Päämäärästä on pidettävä kiinni. On oltava avoin, jotta onnistuisi. Painon pudottaminen ei olisi onnistunut ilman leikkausta, mutta leikkaus on silti vain apukeino. On oltava motivoitunut. Suurin työ jää itselle. Vaikeimpia asioita ennen leikkausta oli ymmärtää, että ei todellakaan tarvitse valtavasti ruokaa; vähemmälläkin tulee toimeen.

Nordgren on potenut kakkostyypin diabetesta vuodesta 2000. Ennen leikkausta hän sai päivittäin 100 yksikköä insuliinia sekä muitakin tabletteja. Nyt hän on voinut jättää diabeteslääkkeet. Verenpaine on laskenut ja hän syö verenpainelääkettä vain korkean pulssinsa takia. Vitamiineja hän joutuu nauttimaan elämänsä loppuun asti. Joka kolmantena kuukautena hän saa B-viitamiiniruiskeen. Lisäksi hän syö multivitamiineja sekä kalsiumia.

 

AIEMMIN HÄN teki töitä melkein koko ajan. Nyt hän on oppinut myös kieltäytymään ja kuuntelemaan omaa kehoaan. Leikkauksen jälkeisenä vuotena hän on korjaillut taloaan. Aiemmin hän ei olisi jaksanut tehdä niin raskasta työtä, mutta nyt hänellä riittää energiaa.

Cami Moberg-Nordgren on hyvin ylpeä aviomiehestään. Hänelläkin on ollut raskasta ja hän on ollut huolissaan sekä leikkauksesta että siitä, miten hänen miehensä kestäisi suurta muutosta. Kaikki on sujunut odotettua paremmin. Nyt he pystyvät tekemään entistä enemmän yhdessä. Aiemmin Kaj ei jaksanut kävellä kuin sata metriä ennen kuin oli etsittävä penkki, jossa levähtää. Nyt he voivat käydä yhdessä kävelyllä.

Cami kertoo parista hauskasta tilanteesta, jolloin hän ei ole tunnistanut miestään vaan uskonut näkevänsä jonkun muun. Pariskunta on myös hankkinut asuntovaunun ja matkaa mielellään Suomessa tutustuen uusiin paikkoihin. Nykyään Kaj pystyy myös astumaan veneeseen lähteäkseen kalaan ja käymään ystäviensä kanssa metsästämässä. Lihavuusleikkauksen jälkeen hän on joutunut kahdesti uusimaan kaikki vaatteensa.

- Tuntuu epätodelliselta astua mihin tahansa vaatekauppaan josta löytyykin sopivia vaatteita, Nordgren kertoo.

Ympäristöltä on tullut pelkästään myönteistä palautetta. Nordgren kertookin mielellään kokemuksistaan. Hän suositteleekin lihavuusleikkausta sitä tarvitseville. Elämän laatu paranee valtavasti. Tuntuu, kuin olisi saanut aivan uuden elämän.

Text och foto: Maria Manelius Käännös: Ingrid Sandman

Kalkholmen_artikel

Kalkholmen ja uusi Terrassn-ravintola oli kesällä suosittu kohde.

Kemiönsaaren Venekeskus järjestää syysloman aikaan koeajotapahtuman Kalkholmen Marinassa. Tapahtuma järjestetään 16.10. kello 12-18 ja 17.10. kello 10-14. Samalla voi tutustua Marinan palveluihin.   

- Tapahtuma on kaikille avoin ja ravintola Terassn on auki. Koeajolla ei ole pakko käydä vaan voi tulla myös tutustumaan paikkoihin, Kemiönsaaren Venekeskuksen markkinoija Freja Rudels kertoo.

Rudelsin mukaan kiitettävän moni paikallisista onkin jo käynyt tutustumassa alueeseen. Koeajot toimivat drop in -periaatteella. Myyjät ovat paikalla molempina päivinä ja tapahtuman aikana ehtii koeajamaan useampaakin venettä. 

- Kannattaa varautua syysäähän, Rudels ohjeistaa vaatetuksesta.

Veneiden vertailu on helppoa, koeajettavissa on kahdeksan venettä kolmesta eri kokoluokasta. Busterin, Yamarinin ja Yamarin Crossin mallistosta on valittu uusimmat veneet. Busterin mallistosta syksyn uutuus 2021 Buster X on ensimmäistä kertaa esillä. Rudels pitää koeajoa parhaana tapana tutustua veneeseen ja veneilyyn sekä Kalkholmen Marinan koeajokeskusta selvänä etuna moniin muihin veneliikkeisiin. 

- Myös ensikertalaiset ovat tervetulleita. Koeajoilla on aina meidän henkilökunta mukana, joten aikaisempaa kokemusta veneilystä ei tarvita. Yamarin 60 DayCruiser esimerkiksi on hyvä aloittelijoiden retkivene, Rudels vinkkaa.

Huolellinen veneeseen tutustuminen ja sen koeajaminen varmistaa onnistuneen päätöksen. Rudelsin mukaan kannattaakin kokeilla eri kokoluokan veneitä, jolloin oma tarve tule parhaiten esille.

- Tämä on hyvä tilaisuus tulla kokeilemaan veneitä syksyisessä kelissä, esimerkiksi eri tuulilasiratkaisuja pääsee kokeilemaan merellä. 

KALKHOLMEN MARINAN ensimmäinen kesä on takana ja satama on ollut todella suosittu. 

- Ollaan myyty veneitä ja sesonkipaikat ovat olleet täynnä, joten vastaanotto on ollut todella hyvä. Ensi kaudeksi pitää tehdä lisää venepaikkoja. 

Venekauppa on Rudelsin mukaan muuttunut viime vuosina. Nykyään veneilijät arvostavat palvelua ja harrastamisen helppoutta, sen vuoksi syksy on hyvä aika järjestää koeajotapahtuma.

- Syksy tuntuu hassulta mutta tosiasiassa ensikesän venekiintiöt tilataan nyt. 

Tekemällä päätöksen syksyllä, asiakas voi varmistaa, että saa juuri sellaisen veneen kuin haluaa myös varusteiden osalta. Keväällä osa veneistä on jo perusvarusteltu, joten varusteiden suhteen voi joutua tekemään kompromisseja. 

- Veneen hankkiminen nyt on fiksua, sen saa veteen heti keväällä. Mahdollisen vaihtoveneen talvisäilytyksestä me tietenkin huolehdimme. 

Kemiönsaaren Venekeskuksella on talvisäilytyksessä toista sataa venettä. Se on osa palvelua, jolla veneilystä pyritään tekemään mahdollisimman helppoa.

Teksti: Jerker Jokiniemi, Översättning: Ingrid Sandman 

040920-Buster-X-ja-Lx-printti-145-(1)

Buster X on syksyn uutuus. Uutuus on koeajettavissa Kalkholmen Marinassa 16. ja 17.10.

VillaLande_biofix_IMG_4820

Bio Fix on Villa Landessa.

Tiedustelimme kulttuurisihteeri Hanna Mehtonen-Rinteeltä Bio Fixin korona -turvaohjeista. Mihin elokuvaesityksissä keskitytään?

Aiemmat toimenpiteet:

- Lippujen määriä rajoitettu (tällä hetkellä 80).

- Käsidesiä tarjolla auditoriossa, sen ulkopuolella ja muissakin paikoissa Villa Landen tiloissa.

- Auditorion ja käymälöiden siivousta tehostettu.

Yleisöä on myös kehotettu:

- Jättämään 1-2 tuolia tyhjiksi eri seurueiden väliin.

- Saapumaan ajoissa paikalle ja muistamaan turvavälit jonottaessakin. Auditorion ovet avataan puoli tuntia ennen esitystä.

- Pesemään ja desinfioimaan kädet ennen ja jälkeen esityksen.

- Käyttämään maskia mikäli mahdollista.

Ohjeet löytyvät Villa Landen auditoriolta ja osoitteessa https://www.kemionsaari.fi/fi/nae_koe/elokuvat

Mehtonen-Rinne kertoo, että elokuvaesityksiin on saavuttu hyvissä ajoin. Koska ovet ovat olleet auki, jonoja ei ole syntynyt. Jonoja voi toki syntyä yleisön poistuessa salista. Tähän puututaan kehottamalla ihmisiä jäämään saliin hetkeksi välttääkseen jonoja. Ulkovaatteensa voi ottaa saliin mukaan, jotta ihmisiä ei kokoontuisi vaatteripustimille. (MN/IS)

 

Elisa-Forsman-med-sina-2-hundar-Loppan_Nemo_artikel

Elisa Forsman kahden koiransa Loppan & Nemon kanssa.

Koska monet ihmiset koronan takia viettävät entistä enemmän aikaa kotonaan, he pitävät aikaa sopivana koiran hankkimiseen. Koirahan pidetään ihmisen parhaimpana ystävänä ja perheenjäsenenä. Joillekin koira on myös työ- ja liikuntakaveri, vahti tai assistentti.

Elisa Forsman työskentelee koiravalmentajana. Hänen mukaansa koiranhankintaa harkittaessa on tärkeää miettiä tulevaisuutta. Hankintaa kannataa pohtia tarkasti. Hän huomauttaa, että rodusta pitää hankkia tietoja jotta pystytään täyttämään koiran perustarpeet. Lisäksi on mietittävä, onko itsellä aikaa ja kapasiteettia tarjota koiralle hyvinvointia.

Rotuja löytyy lukuisia ja kaikilla on erilaiset perustarpeet mitä liikuntaan, virikkeisiin ja koiran terveyteen tulee. Kouluttamalla koira estetään käyttäytymishäiriöitä. Forsman suosittaa myös, että koira hankitaan vakaalta kasvattajalta koiran sukutauluun ja terveydentilaan tutustuen. Näin vältytään ostamasta sairaita koiranpentuja. Kauppakirjakin kuuluisi tehdä.

Vaikka nyt elämme korona-aikaa on hyvä muistaa, että palaamme normaaliin arkeen ennemmin tai myöhemmin. Ihmiset palaavat työpaikoilleen eivätkä vietä yhtä paljon aikaa kotonaan. Tämä vaikuttaa koirankin arkeen. 

Forsman huomauttaa, että nyt voi olla hyvä ajankohta kaikessa rauhassa totuttaa pentu olemaan yksin. Näin vähennetään riskiä, että pentu hätääntyy jäädessään yksin.

Vuonna 2014 Forsman perusti Scent Alert Dogs -yrityksensä. Sitä ennen hän työskenteli Brusabyssä eläinten valmentajana ja ammattiopettajana. Enimmäkseen hän kouluttaa hypokoiria eli diabeetikkojen assistenttikoiria. Koirat oppivat varoittamaan diabeetikon korkeasta ja alhaisesta verensokerista, verensokerin nopeista muutoksista sekä ketoneista. Tämän ohella hän antaa myös koirille peruskoulutusta.

Forsmanin mukaan ihmiset joskus häpeävät hakea apua koiraongelmiin. Hän kannustaa ihmisiä tarpeen vaatiessa rohkeasti ottamaan yhteyttä ja kysymään neuvoja..

 

Teksti & kuvat: Heidi Lindberg / IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram