Cathina Wretdal-Lindström
Kunnan markkinointisuunnittelijana 13 vuotta toiminut Cathina Wretdal-Lindström siirtyy Kemiön Puhelimen palkkalistoille asiakaspalvelutehtäviin työpaikkana yrityksen liike Kemiön keskustassa. Työt alkavat syyskuun 15. päivänä.
Hän kertoo jo jonkin aikaa kokeneensa, että aika olisi kypsä uusiin haasteisiin. Kun tilaisuus tuli, päätös oli helppo.
- Olen kiinnostunut teknologiasta ja asiakaspalvelusta ja markkinointikokemukseni ovat hyödyksi uudessa tehtävässäni, hän sanoo.
Hieman haikealta tuntuu jättää työyhteisö kunnan kehittämisosastolla. Vuosien varrella hän on verkostoitunut ja oppinut sekä kokenut siellä paljon, josta on hyötyä uudessa työpaikassa. Wretdal-Lindström näkee yhtäläisyyksiä kehittämisosaston ja Kemiön Puhelimen välillä: tavoitteena on elinvoimainen kunta, jossa hyvä palvelu.
Kemiönsaarta hän kehuu varsinaiseksi helmeksi. Puhelinyhtiö on tärkeä tekijä kunnassa koska se tarjoaa saaristolle teknisiä ratkaisuja ja nopeita nettiyhteyksiä, jotka mahdollistavat etätyötä ja yrittämistä saaristossa.
Kemiön Puhelimen toimitusjohtaja Christian Lindroos iloitsee yrityksen uudesta työntekijästä. Hän kertoo yhtiössä pohdittaneen, mitä osaamista yritykseen juuri nyt kaivattaisiin. Todettiin, että teknistä osaamista riittää, mutta markkinointiin tarvittiin lisäresursseja.
- Kaupassa toimiessa tarvitsee hyviä sosiaalisia taitoja sekä myynti- ja asiakaspalveluosaamista, Lindroos sanoo.
Hän haluaa uuden työntekijän myötä myös vahvistaa yrityksen paikallisuutta ja toivoo yrityksen yhteistyön kunnan kanssa hyötyvän Wretdal-Lindströmin mukanaan tuomasta verkostosta.
Text & foto: Rebecca Börman/IS
Sabina Magnusson keittää rapuja.
Sabina Magnusson on vuodesta 2007 toiminut oman F:ma Sabina Magnusson -nimisen cateringyrityksensä puitteissa. Palveluihin kuuluvat myös tarjoilu ja siivous. Nyt toimintaan kuuluu myös kotimaisten täplärapujen keittäminen ja myynti. Toiminnan nimi on Skärgårdskräftan (saaristorapu).
Kun Ilmoituslehti vierailee, hän on kotonaan toimintaan täydellisesti varustetussa autotallirakennuksessa täyttämässä vettä suuriin patoihin, jossa vastapyydetyt ravut keitetään. Kiirettä riittää. Onhan rapukausi täydessä vauhdissa. Hän kertoo uurastavansa aamusta iltaan.
Syy, miksi hän aloitti raputoimintansa, liittyy koronaan. Oli pakko kehittää yrittämistä, kun virus vähensi liikevaihtoa. Hän kertoo myös, että hänellä on pitkä kokemus rapujen keittämisestä.
- Kun aiemmin asuin Dragsfjärdenjärven lähellä ravustimme omaan tarpeeseen.
Kaupan olevat ravut eivät kuitenkaan ole itsepyydettyjä vaan Säkylästä.
Magnussonin mukaan yksinyrittäjällä kuuluu olla monta rautaa tulessa selviytyäkseen. Skärgårdskräftan täydentää catering- ja muita toimintoja. Hänen tietääkseen Kemiönsaarella ei ole kuin yksi toinen rapuyrittäjä joten hän uskoo toisellekin riittävän markkinarakoa. Hän toteaa ilosena, että kysyntää näyttää riittävän.
Text & foto: Rebecca Börman/IS
Terveyskeskus Kemiössä. Coronatestit tehdään täällä.
THL:n ohjeiden mukaan kaikki ilmateiden oireista kärsivien kuuluu käydä koronatestissä. Oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Usein kuume, yskä, kurkkukipu, hengityksen ahdistus, lihassärky, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli voivat olla koronan oireita. Nyt sekä aikuisia että lapsia testataan matalalla kynnyksellä. Jos yllä olevista oireista on, ei pidä mennä töihin, kouluun tai päivähoitoon vaan suoraan testattavaksi. Yhteyttä toisiin ihmisiin pitää välttää. Mikäli testi on negatiivinen, töihin voi palata oireiden helpottua.
Kemiönsaarella terveyskeskus testaa sekä drive in- että vastaanottotoimintana. Ylilääkäri Sami Salmisen mukaan nykyinen kapasiteetti on n. 20 testiä päivässä. Kapasiteettia ollaan luultavasti lisäämässä tarpeen mukaan. Salminen ja kunnan v.t. terveyshuoltopäällikkö Carmela Färm-Kaaja uskovat, että palaaminen töihin, kouluun ja päivähoitoon lisäävät testien tarvetta. Jo nyt monet vapaa-ajan ja vakituiset asukkaat ottavat yhteyttä terveysasemaan kysellen testeistä.
- On vaikea erottaa erilaiset virusinfektiot; oireet ovat samankaltaisia. Sen saa selville vain testien avulla, Färm-Kaaja sanoo.
Salmisen mukaan toimitaan ripeästi, jotta testejä voitaisiin tarpeen vaatiessa tehdä nopeasti. Sairastuneelle on tärkeää saada tietää, onko kyseessä korona. Näin selviää, miten hänen kuuluisi toimia. Salminen kertoo, että testiin pääsee samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Vastaus tapaa tulla 24 tunnin sisällä. Viime aikana se on saattanut kestää hieman pidempään johtuen TYKs:in laboratorion kapasiteetista, jota nyt ollaan nopeasti lisäämässä.
Drive in -vastaanotossa potilaan ei tarvitse tulla sisälle vaan hän odottaa autossa testin ottavaa sairaanhoitajaa. Testin yhteydessä potilas saa ohjeet karanteenista ja muuta asianmukaista tietoa. Färm-Kaaja kertoo, että henkilöstöresursseja ollaan lisäämässä jotta niitä kulloinkin riittäisi tarpeen täyttämiseksi.
Teksti: Rebecca Börman/IS
Silva päiväkoti Kemiössä.
Koronan vuoksi koulujen ja päiväkotien arki tuottaa päänvaivaa henkilökunnalle, vanhemmille ja lapsillekin. Miten parhaiten järjestää mahdollisimman normaali arki samalla estäen tartuntoja?
Isot lapset pystyvät kantamaan vastuunsa ja huomioimaan käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä. Nuorimmat kaipaavat lohduttavaa syliä, kättä pidelläkseen ja aikuista avustamassa esimerkiksi käsien pesussa.
Kemiön Silva -päiväkodin pedagoginen johtaja Malin Joki kertoo, miten päiväkodissa pyritään vähentämään lähikosketuksia ja huomioimaan hygienia. Käsiä pestään ahkeraan, lapset aterioivat pienryhminä ruokasalin sijasta. He eivät pääse itse ottamaan annoksiaan. Vältetään lapsiryhmien sekoittamista.
- Panostamme myös ulkoiluun. Se ei ole ongelma, lähiluonnosta löytyy paljon mukavia paikkoja.
Etenkin pikkulapsia vaivaavat toistuvat virusinfektiot flunssaoireineen. Niitä kannattaa seurata erityisesti koska oireet muistuttavat covid 19-infektion oireita. Kunnan ylilääkäri Sami Salminen kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeista. Niiden mukaan vähänkään oireilevia lapsia ei pidä viedä päivähoitoon. Lapset kuuluu vähäistenkin hengitystieoireiden vuoksi testata. Mikäli koronatesti on negatiivinen he pääsevät palaamaan päivähoitoon.
Tekst & kuva: Rebecca Börman/IS
Vt. sivistystoimen johtaja Kim Bredenberg
Kemiönsaaren koululaisten lukukausi alkaa ensi viikon keskiviikkona, elokuun 12. päivänä. Kunnassa on runsaat 560 peruskoulun oppilasta. Heistä 58 aloittavat koulunkäyntinsä ensimmäisellä luokalla. Koulujen tehtävä on tärkeä niin oppilaille kuin yhteiskunnallekin. Opetuksen ohella koulu toimii myös sosiaalisena tilana. Kaikilla Suomen lapsilla on lain mukaan oikeus käydä koulua.
Kun korona alkoi levitä maassamme maaliskuussa, koulujen arki ja lähiopetus äkkiä muuttuivat poikkeukseksi. Vain muutamassa päivässä oppilaat, vanhemmat, opettajat ja muu henkilökunta joutuivat muuttamaan opetuksen etäopetukseksi. Lähiopetusta päästiin kuitenkin antamaan lukuvuoden kahtena viimeisenä viikkona.
Vt. sivistystoimen päällikkö Kim Bredenberg kertoo, että kunnassamme on tarkoitus tänä lukuvuonna mahdollisimman pitkälle antaa lähiopetusta. Pyritään välttämään etäopetusta. Opetushallitus ohjeisti heinäkuun alussa, miten opetus järjestetään koronavirusta huomioiden. Kunta noudattaa ohjeita.
Bredenbergin mukaan etäopetus toki onnistui. Niin opettajat kuin oppilaatkin mukautuivat uuteen tilanteeseen ja opetus sujui hyvin. Kahden viimeisen viikon aikana opettajat saattoivat kartoittaa oppilaiden tiedot ja havaita mahdollisia puutteita. Alkavan lukuvuoden aikana voidaan korjata mahdollisesti syntyneitä puutteita.
Lähiopetus on kuitenkin tehokkaampaa useistakin syistä. Bredenbergin mukaan jotkut aineet soveltuvat toisia paremmin etäopetukseen.
- Käytännön aineet kuten esimerkiksi veisto ja muut aineet, joissa vaikkapa tehdään kokeita, ovat hankalia opiskella etänä. Osa luovaa prosessiakin menetetään, ellei oppilas ole paikalla. Ei päästä keskustelemaan ideoista tai samaan palautetta muilta oppilailta. Etätyö vaatii myös oppilaalta itsekuria sekä vanhempien tukea ja sitoutumista.
LUKUVUODEN alku ei silti ole ihan tavanomainen. Samanlaisia ohjeita kuin kevätlukukauden kahtena viimeisenä viikkona noudatetaan joskin hieman lievennettyinä.
Oppilasryhmät pidetään mahdollisuuksien mukaan toisistaan erillään eivätkä kaikki lounasta samaan aikaan. Käsi- ja yskimishygienian sääntöjä noudatetaan. Mikäli uusi korona-aalto tulisi, ollaan tällä kertaa paremmin varustautuneita kuin viimeksi. Rehtorien kanssa laaditaan toimintasuunnitelma. Ollaan varustauduttu karanteenin varalle ja voidaan käyttää hybridimalleja, joiden mukaan oppilaat ovat osittain koulussa, osittain kotonaan.
- Aloitamme lukuvuoden mahdollisimman normaalisti, mutta pandemia mielessä, Bredenberg sanoo.
Teksti & kuva: Rebecca Börman/IS