pokerrunrutten_artikel

Poker Runin tämänkesäinen reitti. 

Poker Run -reittiajo järjestetään elokuun toisena viikonloppuna. Poweboat reittiveneet lähtevät Hangosta. Lauantaina elokuun 8. päivänä täkäläinen yleisö pääsee katsomaan ja kuuntelemaan reittiveneitä läheltä, kun ne rantautuvat Kasnäsiin iltapäivällä. Kasnäsissa asuva Petri Järvinen kuuluu järjestäjiin Marko Tarkiaisen, Petri Ohtosen, Tero Toivosen ja Roni Sturen ohella.

Järvinen kertoo, että Kasnäsin järjestelyt on jouduttu koronan vuoksi muokkaamaan. Tänä vuonna polttoaineen tankkauslaituri on kahden tunnin ajaksi suljettu muilta kuin Poker Runin osallistujilta. Osallistujat nauttivat lounaansa omassa tilassaan vierassataman vieressä.

 

TAPAHTUMA ALKAA Hangossa jo perjantaina, jossa järjestetään hyväntekeväisyyshuutokauppa Suomen Meripelastusseuran hyväksi. Järvisen mukaan huutokauppaan on saatu hienoja lahjoituksia. Hän toivookin sen tuottavan suurenkin summan meripelastajille lahjoitettavaksi. 

Lähes 50 reittivenettä ja vesiskootteria lähtevät lauantaina klo 12, ensin Itämeren Portille nopeustestiin. Hangosta lähtö tapahtuu Kasnäsiin klo 13.15 ja uusi reitti kulkee Lövön sillan alta. 

Järvisen mukaan kaikki veneet tietenkin noudattavat reitillä vallitsevia nopeusrajoituksia ja muita sääntöjä. Parhaiten kilpailua voi seurata mereltä käsin. Toki väylä on jätettävä vapaaksi törmäyksien välttämiseksi nopeiden veneiden kanssa. Reitin varrella olevien mökkiläisten kannattaa varautua moottorien ulinaan ja niiden aiheuttamaan aallokkoon.

Kasnäsin paras paikka seurata kilpailua on aallonmurtaja ja länsiranta. Paikalla on juontaja joka kertoo milloin veneet ovat saapumassa Kasnäsiin. Salmon Farm -tehtaan piha toimii parkkipaikkana ja satamaterassille järjestetään VIP-alue, josta voi varata oma pöydän. Saaristolaistori toimii terassina ja sinne avataan Poker Run -shop tilaisuuden ajaksi.

Tietenkin järjestäjät toivovat ihmisten noudattavan koronan turvaohjeita. Kasnäsiin odotetaan suuri yleisö. Järvinen kehuu Kasnäsin kanssa tehtävää yhteistyötä, yritys kun pystyy järjestämään palvelut niin kilpailijoille kuin yleisöllekin.

 

POWERBOAT-veneitä arvostellaan usein ympäristöroistoina. Järvinen myöntää, että veneet aiheuttavat melua ja käyttävät valtavia määriä polttoainetta. Mutta nehän osallistuvat vain muutamaan tapahtumaan kesällä eivätkä näin rasita luontoa kovinkaan paljon. Powerboat- veneet ovat harrastus ja tavisin niitä rakennetaan ja kunnostetaan mutaamaa kesän tapahtumaa varten.

Poker Run on tapahtuma, jonka puitteissa yleisö pääsee katsomaan Suomen nopeimpia veneitä vesillä. Reitin varrella osallistujille jaetaan eri pisteissä viisi pelikorttia. Parhaan pokerikäden saanut voittaa neljän hengen lennon yksityiskoneella illallisineen jossakin Pohjoismaiden kaupungissa. 

Vesijeteille järjestetään oma pokerikilpailu. Vuosittain parhaat tiimiasusteet myöskin palkitaan. Järvinen kertoo, että järjestäjillä on omat valokuvaajansa, jotka kuvaavat kilpailijoita helikoptereista käsin. Reitin varrella monet yksityisetkin ottavat hienoja kuvia; niitä järjestäjät mielellään haluavat käyttöönsä. Kolme parasta kuvaa palkitaan alumiintaululla omasta aiheestaan.

Merivartijat ja meripelastajat osallistuvat tapahtumaan ja valvovat meriturvallisuutta. Kasnäsista Hankoon veneet lähtevät klo 16 ja reitti kulkee Hiittisten, Vänoxan ja Padvan kautta. Ilta päättyy illalliseen ja palkintojenjakoon Hangossa. Iltajuhlissa esiintyy Teflon Brothers.

Infoa tapahtumassa löytyy www.pokerrun.fi sivulta Facebookista ja Instagramista.

Text: Maria Manelius/IS, Foto: Maria Manelius & Sami Lujala(båtfoto/venekuva)

pokerrun_artikel2

Petri Järvinen ja Marko Tarkiainen Kasnäsin satamassa.

PokerKasnas_254x180

Sami-Salminen_IMG_8835

Virus voi äkkiä levitä elleivät ihmiset pidä turvavälejä.

Verrattuna moniin muihin maihin Suomi on tehokkaasti onnistunut kontrolloimaan koronaa. Tällä hetkellä epidemia on lakannut leviämästä. Uusia tartuntoja on päivittäin vähän. Rajoitteita on pikkuhiljaa poistettu ja meitä kehotetaan elämään ”uuden normaalin” mukaan ja kantamaan vastuuta siitä, etteivät tartunnat taas alkaisi levitä. Kunnan ylilääkäri Sami Salminen muistuttaa, että korona edelleen on läsnä maassamme vaikka tilanne tällä hetkellä on hyvä.

- Esimerkkejä löytyy niin omasta maastamme kuin muista maista, että virus voi äkkiä levitä elleivät ihmiset pidä turvavälejä, pysyttele sairaina kotonaan ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta, hän sanoo.

Salminen kertoo, että Itävallat on määrännyt kasvomaskien käytöstä kaupoissa. Hänen mielestään se ei ole huono idea toisten ihmisten suojaamiseksi etenkin, jos kärsii ilmateiden oireista. Suomessa ei vielä ole suositeltu maskeja.

Salminen korostaa, että monet tällä hetkellä matkustavat ulkomailta Suomeen ja Kemiönsaarellekin. Esimerkiksi monet saapuvat Ruotsista mökeilleen tai sukuloimaan.

- En halua millään tavalla osoitella ruotsalaisia, mutta tärkeää on noudattaa suosituksia kahden viikon karanteenista jos tänne tulee Ruotsista. Siellä on kerta kaikkiaan enemmän covid-19 -tapauksia.

Huolimatta siitä, että on tärkeä muistaa epidemian jatkuvan, Salminen katsoo, että elämä on elettävä ja meidän pitäisi tehdä haluamamme asioita.

Hänen mielestään ei nyt ole perusteita säännöstellä tapaamisia tai miten ihmiset liikkuvat ja tapaavat. Suositukset, miten toimia viruksen leviämisen estämiseksi, toimivat myös tehokkaana tapana vähentää muitakin tartuntoja. 

- Meidän kannattaa noudattaa uutta normaalia senkin jälkeen kun viruksen aika on ohi.

Text: Rebecca Börman/IS

nya-frivilliga-Eugenia

Tryggve Röblom, Tom Westerlund, Svante Stenström ja Henry Engblom toivottavat uusia vapaaehtoisia  tervetulleiksi mukaan toimintaan.

Eugenia -jahdin omistaja Pro Kimitoö-skutan -yhdistys kaipaa kovasti uusia, aktiivisia vapaaehtoisia jotta tominta jatkuisi. Eugenia on purjehtinut jo kaksikymmentä vuotta. Useimmat aktiivijäsenet ovat yli 70-vuotiaita; nuoria kaivattaisiin. Tarvitaan kippareita, kansimiehistöä, huoltoon pystyviä sekä tominnanjohtaja.

Yhdistys järjestää myös purjehtimisesta ja puualuksen huollosta kiinnostuneille nuorille ns prentis-toimintaa. Viime vuosina nuorista on harva jäänyt mukaan toimintaan.

 

YHDISTYKSEN hallitus on huolissaan. Vuosina 1997-2000 saaren kolme kuntaa osallistuivat replikajahdin rakentamiseen. Puheenjohtaja Henry Engblomin mukaan silloin syntynyt yhteishenki elää edelleen. Hän toivookin, että Eugenian toiminta jatkuisi. Talous on kunnossa, mutta lisää eri-ikäisiä vapaaehtoisia tarvitaan. Heitä ollaan nyt etsimässä, niin naisia kuin miehiäkin. Kielellä ei ole väliä.

- Olisihan sääli, jos joutuisimme luopumaan hyvästä toiminnastamme sen vuoksi, ettei vapaaehtoisia löydy.

Äskettäin Eugenian navigointitekniikka on päivitetty. Se täyttää kaikki vaatimukset. AIS-järjestelmä mahdollistaa, että muut  alukset, esimerkiksi meripelastus, pystyy identifioimaan Eugenian ja seuraamaan sen liikkeitä. Selviää myös, montako ihmistä Eugenialla on.

 

JOHTAVA kippari Tom Westerlund on eläkkeellä oleva luotsi Hangosta. Hän on purjehtinut Eugenialla vuosia, viimeiset kaksi johtavana kipparina. Hän kertoo saaristomeren kakkosvyöhykkeellä purjehtivan kipparin pätevyyteen kuuluvan kotimaan kipparin tutkinto ja kahdeksan kuukauden harjoittelujakso. Kolmosvyöhykkeellä, avomerellä, vaaditaan lisäksi 12 kuukauden päällystökokemus. Eugenia liikkuu yleensä kakkosvyöhykkeellä.

Vuodesta 2008 kansimiehistönä toimintaan osallistunut Tryggve Röblom on myös ollut mukana huoltamassa alusta. Kansimiehistön jäsenelle riittävät hygieniapassi, ensiapu- sekä palonsammutuskurssi. On myös perehdyttävä aluksen varusteisiin ja merisanastoon. Merimiehen lääkärintodistus vaaditaan myös. Yhdistys kouluttaa uusia vapaaehtoisia ja avustaa myös muissa käytännön asioissa.

- Kansimies on jokatoimihenkilö. Hän tarjoaa ruoan ja viihdyttää matkustajia, Röblom naurahtaa.

 

SVANTE STENSTRÖM kertoo huollosta, että eniten töitä tehdään syksyisin ja keväisin. Aluksen kunto tarkastetaan mukaanlukien moottori ja takilointi. Väkipyörästö, pylpyrät ja köydet tarkastetaan. Eugenian takilointiin ja purjehtimiseen tarvitaan osaamista. Tarvitaan myös mastoon uskaltautuvia, jotka pystyvät huoltamaan siellä olevia varusteita.

Tänä vuonna yhdistyksen hallitus joutui peruuttamaan kesätoiminnan johtuen kansallisesti määrätyistä rajoitteista.  Tilanne kun oli niin epävarma, ei haluttu suorittaa mittavia valmisteluja purjehduksia varten.  Ensi vuonna voidaan toivottavasti taas purjehtia.

 

EUGENIAN tehtävänä on alusta saakka ollut säilyttää 1800-luvun talonpoikaispurjehduksen osaamista sekä suoda etenkin nuorille mahdollisuuksia kokea purjeilla liikkumista. Toiminnan talouden takaamiseksi Eugenia tarjoaa myös kaupallisia saaristoristeilyjä yritys- ja yksityisasiakkaille.

Aika ajoin yhdistyksellä on ollut toiminnanjohtaja. Ajatuksena on taas löytää henkilö, joka voisi koordinoida toimintaa ja värvätä uusia vapaaehtoisia. Mikäli vapaaehtoistoiminta kiinnostaa, voi ottaa yhteyttä Eugenian hallituksen jäseneen. Yhteydet löytyvät kotisivulta www.eugenia.fi. 

Yhdistys osallistuu myös Kalkholmen-päivään lauantaina heinäkuun 18. päivänä alkaen klo 12. Uusia henkilöitä tarvitaan ylläpitämään Eugenia-henkeä.

Text & foto: Maria Manelius/IS

Jenny-Karlsson-med-familjens-tre-barn

Jenny Karlsson ja perheen kolme lasta.

Kyläseppä Martin Fagerholm perusti vuonna 1982 Martins Båthall -yrityksensä Rosalaan. Hän on tarjonnut veneiden talvisäilytystä, huoltoa ja varustusta. Vuodenvaihteessa hän siirtyi eläkkeelle ja muutti lähemmäs poikaansa ja lapsenlapsia, jotka asuvat Paraisilla. Hän on iloinen, että hänen kiinteistölleen ja yritystoiminnalleen löytyi ostaja ja toiminnan jatkamisesta kiinnostunut lapsiperhe, jossa jo kolmas lapsi tulossa. Hiittisiin ja Rosalaan kaivataan kovasti lapsia jotta koulu voisi jatkaa toimintaansa. Fagerholmkin halusi mieluiten myydä yrityksensä lapsiperheelle.

UUDER YRITTÄJÄT ovat Dan Mickelsson ja Jenny Karlsson. He muuttivat vuoden alussa Västanfjärdistä Rosalaan. Jennyn mukaan he viihtyvät todella hyvin, niin aikuiset kuin lapsetkin. Nyt hän jo pitää kolmen viikon ikäisen poikansa sylissään.

- Meille riittää entistä enemmän aikaa lapsillemme. Ennen illat tuntuivat lyhyiltä, kun päivä kului töissä ja kotona vain illat. Nyt lapset voivat olla mukana meidän työskennellessä. He avustavatkin mielellään.

Jenny ja Dan ovat jo pitkään halunneet ryhtyä yrittäjiksi. Heidän yrityksensä on nimetty ”Rosala Skärgårdsservice Öb”:ksi. He jatkavat Fagerholmin venetoimintaa mutta suorittavat myös kiinteistö- ja mökkihuoltotoimeksintoja.

- Yritykselle on hankittu vene kuljetuksia varten. Sillä voidaan kuljettaa esimerkiksi rakennustarvikkeita tai mönkijöitä saariston kiinteistöille. Rakennamme myös laitureita alueelle, Jenny kertoo.

TOISTAISEKSI uusi yritys ei tuota riittävästi tuloja jotta vanhemmat voisivat luopua kokonaan entisistä töistään. Dan ajaa kuorma-autoa ja oli haastatteluhetkellä ajohommissa. Ajan myötä tarkoituksena kuitenkin on hankkia elanto kokonaan omasta yritystoiminnasta. Ajatuksena on myös tarjota talon yläkerran asunto vuokralle.

- Näin ehkä voimme houkutella lapsiperheen kokeilemaan Rosalassa asumista. Pitkän päällä joku jopa saattaa muuttaa tänne vakituisesti.

Text och foto: Rebecca Börman/IS

Martin-Fagerholm

Martin Fagerholm siirtyi eläkkeelle vuodenvaihteessa.

SaaristonMartta_arkiv_artikel

Saariston Martta ”Piia Petäjäjärvi”. Foto: ABL Arkisto

Piia Petäjäjärvi, ”Saariston Martta” palkittiin Axel -illan puitteissa Kemiönsaaren suurlähettiläs -palkinnolla. Hän on markkinoinut Kemiösaarta rajojen ulkopuolella uusille asiakasryhmille. Saariston Martta nostaa tavaramerkissään esille lähiruoan, maaseutu- ja saaristoelämän, luonnon ja eläimet.  Näistä hän kirjoittaa blogissaan ja somessa sekä tehdessään kaupallista yhteistyötä elintarvikealan yritysten kanssa. Hän tuottaa esimerkiksi reseptejä, testaa ja markkinoi tuotteita sekä tarjoaa mainoskuvia.

Nyt Saariston Martta astuu televisioon. Hän osallistuu tänä vuonna Alfa TV:n menestysohjelmaan Mökki ja Potkuri. Ohjelma esitetään viitenä keskiviikkoiltana klo 18.30 alkaen 1.7. Ohjelmat ovat myös nähtävissä osoitteessa www.alfatv.fi. Kyseessä on makasiiniohjelma, joka tänä vuonna tutustuu suomalaisten eniten suosimiin kesäharrastuksiin. Viime vuonna ohjelma keräsi 1,65 miljoonaa katsojaa.

Saariston Martta osallistuu omalla ruokaosiollaan. Osioita on kuvattu osittain Vestlaxissa, missä hän asuu, osittain muilla paikkakunnilla Varsinais-Suomessa. Vieraillaan mm. Kolatun Juustolassa Somerolla ja Meritalon marjatilalla Perniössä.

- Unelmani on aina ollut oman televisio-ohjelman tekeminen. Nyt olen ottanut ensiaskeleen, Petäjäjärvi sanoo kertoen, että saariston elintavat kiinnostavat monia.

Teksti: Rebecca Börman/IS

Etusivulla: Piia Petäjäjärvi vieraili Kolatun juustolassa kuvaustiimin kanssa. (vas.) isäntä Janne Tolvi, kuvaaja Ari Lahti ja Saariston Martta. Kuva: Mauri Nurmi.

Saariston-Martta_arkiv_artikel2

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram