max_gunnevi_IMG_4254

Varsinais-Suomen Kylät ry on valinnut Västanfjärdin Vuoden Kyläksi. Perusteita riittää. Vuodesta 2010 toiminut Västanfjärds Byaråd (kylätoimikunta) perustettiin vuosi sen jälkeen, kun Kemiönsaaren kolme kuntaa liitettiin yhteen. Kylätoimikunnan tarkoituksena oli ja on vaalia kunnista pienimmän, Västanfjärdin etuja. Tänä vuonna kilpailussa korostettiin kylien kykyä tuoda esille omaleimaisuuttaan. Tässä Västanfjärd on onnistunut hyvin. Västanfjärdiä ja sen identiteettiähän ovat jo vuosisatoja muokanneet merenkulku, niin talonpoikaispurjehdus kuin kaukomaille suuntautunut laivaliikenne, sekä kalkkilouhokset ja kalkkitehdas Kalkholmenilla.

Viime vuosina paikkakunnalle on syntynyt useita kulttuuri- ja luontopolkuja, joissa on hyödynnetty paikallisia erikoisuuksia. Tapahtumia on luotu paikallisin ehdoin kuten esimerkiksi MUME, joka perustuu hiljaisuuteen ja meditaation tarpeeseen.

Palkintoa perustellaan myös sillä, että västanfjärdiläiset menestyksekkäästi ovat vastustaneet kunnallisten palvelujen lakkauttamista. Näin on pelastettu vanhainkoti ja kirjasto. Kun niin paikkakuntalaisten kun kesämökkiläisten suosimaa kirjastoa kokous- ja näyttelytiloineen keväällä uhkasi lakkauttaminen, laadittiin vapaaehtoisten lista ja pidennettiin kirjaston aukioloaikoja neljällä lauantaitunnilla. Neljässä kuukaudessa lainat lisääntyivät peräti kymmenen prosenttia!

Perusteissa mainitaan myös Västanfjärdin toimiva ala-aste, maamme vanhin K-kauppa sekä useita tunnettuja matkailun alalla toimivia yrityksiä. Myös kaksikielistä kylälehteä, Västanfjärds Bulletiniä kehuttiin mainiten, että muutkin tiedotuskanavat ovat toimikunnan ahkerassa käytössä. Perusteissa huomioidaan myös Västanfjärdin iskulause, ”Allting är lite bättre i Västanfjärd” (Kaikki on hieman paremmin Västanfjärdissä).

 

KYLÄTOIMIKUNNAN puheenjohtaja Max Andersson ja varapuheenjohtaja Gunnevi Vesterlund huomauttavat, että kylätoimikuntaan on saatu tosi hyviä avustajia, niin hallitukseen kuin jäseniksi ja talkoolaisiksi. Suuresta panostuksesta on esimerkiksi vastannut paikkakunnalle jo vuosia sitten asettunut Marjatta Karikoski. Kulttuurisihteeritaustansa ja kaksikielisyytensä takia hän on ollut korvaamaton monissa tehtävissä. 

- Kylätomikunta uurastaa pitkällä tähtäyksellä sen eteen, että Västanfjärd jatkossakin olisi elävä paikkakunta, jossa kaikki, huolimatta mistä saapuvatkin, viihtyvät ja voivat hyvin, Vesterlund sanoo.

Suuriin ja pitkäjänteisiin panostuksiin kuuluu Kalkholmenin kehittäminen. Jo nyt se toimii kaikkien olohuoneena. Talkoilla pystytetty esityslava on ahkerassa käytössä. Se on mm edellytys Västanfjärdin harrastelijateatterin elpymiselle. Jo kahtena kesänä Teater Fjerden on tuottanut ammattilaisnäyttelijä Veronika Mattsson-Korpakin ohjaaman kesänäytelmän.

- Villiruusujen yö on toinen perinnetapahtuma joka on houkutellut paljon yleisöä Kalkholmenille, Vesterlund muistuttaa.

Suuri kulttuuriteko oli Västanfjärdsboken – våra berättelser -kirjan aikaansaaminen. Kirja tarjoaa mielenkiintoista lukemista, jossa kovin erilaiset äänet pääsevät kertomaan muistojaan, kukin omaan tyyliinsä.

 

MATKAILU voi - Västanfjärdin lukuisten, usein kylätoimintaan osallistuvien mökkiläisten lisäksi - tuoda tärkeän kortensa kekoon haja-asutusseudulla. Tämä mielessään kylätoimikunta alati keksii ja raivaa uusia luonto- ja muitakin kävelyreittejä. Kyltit kertovat vanhojen talojen historiasta, kalkkipitoisen maaperän kasviharvinaisuuksista jne. 

Kunnan puuttuvasta mielenkiinnosta huolimatta toimikunta edelleen haaveilee kunnollisen vierasvenesataman rakentamisesta Kalkholmenille. Suunnitelmat ovat olleet valmiina jo pitkään.

- Olemme tosi iloisia ja kiitollisia kaikista vapaaehtoisvoimista, jotka auttavat meitä toteuttamaan suunnitelmiamme. Me aktivistit vanhenemme ja hommiin tarvitaan uusia nuoria ja varttuneempiakin talkoolaisia, paikkakuntalaisia ja osa-aikaisia, sanoo Andersson, jolla on paljon kokemusta siitä, miten moni yhdistys ja ryhmä on kaivannut hänenkin panostustaan.

Västanfjärdissä kyllä riittää yhdistyksiä. Niitä on jopa parisenkymmentä. Mikäli haluaa osallistua yhteisiin rientoihin, yhdistykset tarjoavat sekä mielekästä tekemistä että mukavaa seuraa.

Kylätoimikunnalta ideat eivät lopu. Kunhan kiivain kesäkausi on viety päätökseensä Muinaistulien yön (lauantaina 31. elokuuta. mm ”Leijat Västanfjärdin yllä”, ”Årets Sommarpratare”) myötä, aletaan valmistella talvikauden tahtumia, esimerkiki Pikkujoulumarkkinoita. Pitäjänsuunnitelmakin kaipaa päivittämistä. Sitä ennen, lauantaina syyskuun 14. päivänä, järjestetään kaivoskävely (klo 19) Norrlammalan kaivokselle ja Ääni- sekä valoesitys Stus -kaivoksella (klo 20.30). Västanfjärdissä ja muussakaan kunnassamme ei ole puutetta luovista ihmisistä.

 

Text & foto: Ingrid Sandman

Satamajulkistus-SL-artikel

DB Marina on aloittanut uuden noin 200 paikkaisen pienvenesataman projektin. Tavoitteena on rakentaa täyden palvelun moderni pienvenesatama raskasponttooneilla ja eri kokoisilla asiakaspaikoilla avoveneistä aina yli 60 jalkaisiin veneisiin saakka. Satamaa suojaamaan idänpuoleilisilta tuulilta rakennetaan n. 100 metriä pitkä tehokas aallonvaimennin.

Satamasta rakennetaan ympäristöystävällinen Roope-satama, jossa kierrätys ja ympäristöasiat on otettu huomioon. Alueelle tulee huoltorakennus, sauna- ja suihkutilat, septityhjennys ja huoltolaituri. Pysäköintipaikat autoille löytyy sisä- ja ulkotiloista. Alue suojataan aidoin ja valvontakameroilla.

Yhdessä vierassataman laajennuksen kanssa koko Taalintehtaan satama-allas on projektien valmistuttua suojassa aalloilta. Sataman rakennustyöt tapahtuvat vaiheittain 2019-2024 ja alkavat kun tarvittavat luvat on saatu. Tavoitteena on saada aallonvaimennin ja esimmäiset laiturit valmiiksi ensi kaudelle.

Yrityksessä uskotaan että Saaristomeren vierassatamien investoinnit ja veneilyn muuttuminen entistä palvelukeskeisemmäksi muuttaa veneilyn painopistettä kokonaisvaltaisemman palvelun ja Saaristomeren suuntaan. Uuden sataman, hallien ja palvelujen myötä DB Marinalla on erinomaiset edellytykset tarjota veneilijöiden kaipaamia palveluja keskeisellä paikalla Saaristomerellä. Taalintehtaalta löytyy niin veneiden talvisäilytys-, korjaus-, entisöinti- ja huoltopalvelut. Kesäsesongin aikana Taalintehdas tarjoaa laituripaikat ja kaikki veneilijän tarvitsemat palvelut kivenheiton päästä toisistaan.

- Uusi satama on osa DB Marinan pitkäaikaista kehitysprojektia ja auttaa meitä palvelemaan veneiljöitä entistä kokonaisvaltaisemmin” kertoo Sam Forsbom, DB Marinan hallituksen puheenjohtaja.

DB Marina osallistuu UIVA VENENÄYTTELY 15.–18.8.2019

barnensseptemberopen_artikel_IMG_1944

Lapset saavat oman tapahtumapaikan September Openin aikana.. Kuva on otettu viime vuonna.

Kunta hakee paikallisia yhdistyksiä ”Lasten September Openiin”, joka järjestetään puistossa rinnakkain päätapahtuma September Openin kanssa 7.9.  Tavoitteena on keskittää kaikki keskiaikamarkkinoiden ulkopuolinen lastenohjelma samaan paikkaan, jotta perheen nuorimmille saataisiin enemmän tilaa ja rauhaa. Uusi tapahtumapaikka antaa lisäksi mahdollisuuden suurempaan määrään lastenohjelmaa.

Lasten September Openin yhteyshenkilö Jill Karlsson (050 431 4877) toivoo puistomiljöön inspiroivan saaren yhdistyksiä ja muita toimijoita järjestämään aktiviteetteja lapsille.

– Esimerkiksi pomppulinna ja karuselli siirtyvät puistoon, joten odotamme ihmisten löytävän paikalle. Poniratsastus sopisi tänne hienosti, kuten myös lapsiparkki, onginta, letunmyynti, erilaiset askareet ja niin edelleen.

– Nopeat syövät hitaat, helpointa on pikimmiten ottaa yhteyttä minuun niin voimme sopia yksityiskohdista, hän kannustaa.

Karlsson lisää, että yhdistyksiltä ei veloiteta maksua puistossa.

Teksti ja kuva: Sam Cygnel

 

Vurro_artikel

Kansainvälistä kulttuuritapahtumaa Festival Norpasta vietetään Taalintehtaalla 2.-4.8. Nyt kahdeksatta kertaa järjestettävän festivaalin vetonaulaksi saapuu etelä-amerikkalainen yhden miehen bändi Vurro. Anonyyminä visusti pysyttelevä artisti soittaa kuutta eri soitinta samaan aikaan sarvipäinen lehmänkallo päässään. Koska kädet ovat jo täynnä muita soittimia, omituisen kypäränsä sarvia hän käyttää rumpukapuloina. Vurron kotivideosta Vurro’s Boogie tuli pari vuotta sitten viraali Facebookissa, jossa sen näki parin päivän aikana yli 10 miljoonaa ihmistä.

Toinen ulkomailta tuleva taiteilija on jo viime vuonna Norpaksessa nähty Manu Louis, belgialainen muusikko ja säveltäjä, joka luo tänä vuonna Taalintehtaalle ammattimuusikoista ja orkesterityöpajan osallistujista koostuva orkesterin. Esitys Plastic Fanfare kuullaan sunnuntaina tapahtuman päätteeksi. Louisin kurssille voivat osallistua myös ne, jotka pitävät musiikista, mutta eivät ole koskaan soitaneet mitään soitinta! Mukaan voi ilmoittautua festivaalin kotisivuilla, harjoituksia on torstaista-illasta lauantaihin.

Norpaksen klassiko-ohjelmaa edustaa tänä vuonna saksofonisti Sakari Kukon luotsaama 45-vuotisjuhlaa viettävä suomalainen maailmanmusiikin edelläkävijä, Piirpauke. Lähes jokainen 70-luvulla musiikkia seurannut sai Piirpauke-pistoksen ja nyt myös milleniaaleilla on siihen, ihan livenä! Koko ohjelma löytyy www.festivalnorpas.fi (ABL)

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram