Ungforetagsamhet-_webb2_artikel

Viggo Henelius ja Adrian Vuorio

Kimitonejdens skolan yhdeksäsluokkalaiset esittelivät useita tuoreen oloisia liikeideoita yhteiskuntaopin kurssiin kuuluvassa kilpailussa. Jotkut osallistujista olivat onnistuneet kohottamaan katseensa omien kiinnostustensa yläpuolelle, keskittyäkseen kysyntään, sen kohtaamiseen, markkinointiin ja talousasioihin. Useimmat ideoista liittyivät tähän päivään digitaalisine ratkaisuineen.

Kisan voitti Viggo Heneliuksen ja Adrian Vuorion ”Kemiön kalastus” -liikeidea, jossa myydään moderneja kalastusmatkailupaketteja majoituksineen ja ruokineen. Majoitusvaihtoina olivat mökkiasuminen tai telttailu.

– Kalastuksen tulee olla asiallista ja seurata catch and release -periaatetta. Toinen tärkeä asia on itse luontoelämys, joka voisi seurata vastaavien, Amerikassa toimivien yritysten konsepteja, Vuorio ja Henelius sanoivat esityksensä aikana.

MUUT palkintosijoille päässeet ideat olivat seuraavat: Silent Disco (se, missä yleisöllä on langattomat kuulokkeet), venetaksijärjestelmä mallia Über, paikallinen kotieläinhotelli palveluineen ja maantien kautta toimiva sähköautojen latausjärjestelmä.

Juryssä istuivat Cathina Wretdal-Lindstöm, Mats Nurmio ja Kristian Lindroos. Anders Nikander toimii yhteiskuntaopin opettajana.

Teksti ja kuva: Sam Cygnel

vero_artikeln_0509677r

Jos olet asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voit myydä sen verovapaasti. Huomaa, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.

Verohallinto kehottaa ilmoittamaan viime vuoden vuokratulot ajoissa. Asunnon vuokratulot ovat veronlaista tuloa. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokraustoimintaa: esimerkiksi Airbnb:n tai muun alustan kautta saatu tulo pitää ilmoittaa verotuksessa. Viime vuonna saadut vuokratulot pitää ilmoittaa Verohallinnolle viimeistään toukokuussa. Verohallinto suosittelee ilmoittamista OmaVero-palvelussa.

Vuonna 2017 vuokratuloja ilmoitti Verohallinnolle 330 000 henkilöä. Verohallinnolle ilmoitettujen vuokratulojen määrä oli yhteensä 1,75 miljardia euroa. Suurin osa vuokratuloista saatiin osakehuoneistojen vuokrauksesta.

Verohallinto seuraa ja valvoo erilaisten ilmiöiden, kuten Airbnb:n kaltaisten alustojen kautta tapahtuvan vuokraustoiminnan ilmoitustietoja. Uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta. Usein kysymys on kuitenkin siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.

Kuusi vinkkiä vuokratulojen ilmoittamiseen

1) Ilmoita vuokratulot OmaVerossa

Ilmoita tiedot osakehuoneisto- tai kiinteistökohtaisesti. Jos sinulla on paljon vuokrattavia huoneistoja, voit lähettää tietoja OmaVerossa veroilmoitukselle myös osissa. Jos kohteessa on ollut useita lyhytaikaisia vuokralaisia, merkitse ilmoittaessasi Nimi-sarakkeeseen teksti "Useita vuokralaisia".

Kun tiedot vuokrattavista asunnoista on kerran syötetty ja lähetetty Verohallintoon OmaVerossa, ne näkyvät palvelussa automaattisesti myös jatkossa.

2) Jos ilmoitat vuokrakuluja paperilomakkeilla, älä liitä erittelyjä mukaan

Vuokratuloja voi ilmoittaa myös OmaVeron sijaan myös erillisillä paperilomakkeilla. Lomakkeet löytyvät osoitteesta vero.fi/lomakkeet. Jos täydennät tietoja paperilla, älä lähetä erittelyjä vuokralaisista erillisillä papereilla veroilmoituksen mukana. Jos ilmoitat vuokratulojen tietoja paperilla, älä ilmoita niitä enää OmaVerossa.

3) Säilytä asunnon vuokraamiseen ja vuokralaisiin liittyvät dokumentit itselläsi

Vuokratuloihin liittyviä kuitteja ja tositteita on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää tositteet tarvittaessa.

Omista dokumenteista pitää löytyä ainakin seuraavat tiedot:

asunnon vuokralaiset (nimi)

vuokra-aika

saadut tulot.

Myös tiedot vähennettäväksi vaadituista menoista on löydyttävä.

4) Vähennä verotuksessa vuokratuloihin liittyvät kulut

Huomioi silloin:

a) Voit vähentää vuokratulosta vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut. Näitä ovat muun muassa vuokralaisen hankinnasta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi AirBnb- tai muulle välittäjälle maksettu palkkio ja vuokra-ajalle kohdistuva osa asunnon kiinteistä kustannuksista kuten hoitovastikkeesta.

b) Jos sinulla on ollut useampia vuokralaisia vuoden aikana, kuluja ei tarvitse kohdentaa jokaiselle vuokralaiselle erikseen. Vuokratuloon sekä vuokrausaikaan kohdistuvat kulut voit ilmoittaa asuntokohtaisesti.

c) Jos asunnosta on vuokrattuna vain osa, suhteuta kulut vuokra-aikaan ja vuokrattavan alueen pinta-alaan.

5) Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin

Jos olet asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voit myydä sen verovapaasti. Huomaa, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.

6) Ilmoita vuokratulot viimeistään määräpäivänä

Veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät ovat tänä vuonna 7.5., 14.5., ja 21.5. Oman määräpäivän voi tarkistaa veroilmoitukselta tai OmaVerosta.

 

Texti: Pressitiedote/MN

hall_artikel

DB-Marina rakennuttaa 1200 neliömetrin kokoisen pressuhallin suunnilleen keskelle Taalintehtaan teollisuusaluetta. Roger Othman DB-Marinasta kertoo, että tiloja tehdään veneiden talvisäilytystä varten.

– Se mitä tässä ollaan tekemässä on että siirrämme hallin sataman puolelta lähemmäs nykyisiä veneiden säilytystiloja. Rakennuksen valmistuttua pystymme tarjoamaan lisää talvisäilytystiloja. Pressuhalli siirtyi DB-Marinan omistukseen Fabrik 1686 kanssa tehtyjen kauppojen myötä.

Paikka on rakennustöille suotuisa betonisen laattaperustuksen ansiosta.

– Halli pystytetään ehkä 70-luvulla tehdyn betonilaatan päälle, joten vältämme asfaltoinnin ja muut vastaavat työt.

Othman arvioi, että työt saadaan päätökseen pääsiäistä seuraavan viikon aikana.

– Rakennusurakoitsijalla on reipas työtahti, joten melko pian ollaan valmiita.

 

Teksti ja kuva: Sam Cygnel

jorgen_IMG_6247

Engelsbyn tehtaan Jörgen Törnqvist kertoo, että tarjouspyyntöjä ja kyselyjä on tullut.

- Ihmiset kyselevät kaikesta, joka liittyy rakentamiseen ja rakennustarvikkeisiin. Tähän vuodenaikaan myymme aika paljon terassitarvikkeita. Niissä onkin valikoimisen varaa aina jokaisen maun mukaan.

Törnqvist esittelee fiksua työkalua, joka helpottaa terassilautojen asentamista ja piilottaa ruuvit.

- Näitä olemme myyneet jo viime vuonna. Fiksua, eikö niin?

Rautakaupan kuorma-auto toimittaa tilauksesta tavarat asiakkaan kotiin. (SC/IS)

Lisää rakentamisesta ja asumisesta LIITTEESSÄ, klikkaaa linkkiä !

rekoprodukter_mn

Dalsbruks skolassa viikon päästä järjestettäviin lähiruoan pienoismessuille on jo ilmoittautunut 15 tuottajaa ja muita lähiruoan toimijoita. Järjestäjinä toimivat KulTa -projektin vetäjät Stella Törnroth ja Jonas Bergström toivovat, että halukkaat ilmoittautuisivat mahdollisimman pian. Ilmoittautumisen takaraja on huomenna.

Messujen erikoisuutena on, että tarkoituksena on yhdistää media ja näytteilleasettajat jotta ala saisi näkyvyyttä. Tietenkin messuille toivotetaan tervetulleiksi kaikki, joita asia kiinnostaa.

- Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita. Toivomme, että esimerkiksi catering- ja ravintolayrittäjät ottaisivat tilaisuudesta vaarin ja saapuisivat katsomaan, mitä raaka-aineita saarelta on saatavissa, Bergström sanoo.

LISÄKSI messuilla järjestetään lähiruokasafari koulun seitsemännen luokan oppilaille. Luokka kerää aamupäivän aikana raaka-aineita Vestlaxin Mellangårdista, Kullaksen tilalta, Rosendalenista sekä Söderlångvikin omenatarhoista ja Björknäsista.

- Safarilta saaduista raaka-aineista oppilaat valmistavat yhdessä 4H:n kanssa messuilla tarjottavia, aitoja, supermaukkaita tapaksia. Muitakin maistiaisia on tarjolla, Törnroth kertoo.

Jos haluaa täyttää kassinsa lähiruoalla voi tehdä Reko-tilauksensa messupäiväksi. Tuottet toimitetaan asiakkaille koulun pihalla messujen aikana.

ALUEELLISEN KulTa-projektin johtaja Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-centeristä on paikalla kertomassa projektista yhdessä Törnrothin ja Bergströmin kanssa. KulTa suuntautuu elintarvikealalle ja keskiössä on kuluttaja.

Bergström selittää, että lähiruokatoimijan, kuten esimerkiksi ravintoloitsijan,  ei tarvitse tarjota sataprosenttista lähiruokaa.

- Asia ei ole noin mustavalkoinen. Ajatuksena on, että paikallisia raaka-aineita käytetään niin paljon kuin on järkevää.

MINIMESSUT järjestetään Dalsbruks skolan ruokasalissa torstaina 11.4. klo 16-19.

 

Text: Sam Cygnel foto: Stella Törnroth översättning: Ingrid Sandman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram