Melkein koko suunnittelutiimi: vas. Sven Ivars, Mats Nurmio ja Jonas Bergström. Kuvasta puuttuu Stella Törnroth.

Joulu ja uudenvuoden aika ei estä suunnittelemasta Odlarnas Open (Viljelijöiden Open) eli Kemiön lähituotemarkkinoita, jotka järjestetään aivan juhannuksen alla. Kunnan kehittämisosaston tiimi aikoo järjestää suurtapahtuman, jolla on tarkoitus edistää paikallisia ruoka-artesaaneja ja muita lähtuotettujen elintarvikkeiden ja käsityön parissa työskeneteleviä. Etukäteen netistä tilattavan ruokakassin avulla tuottajien ja kuluttajien välistä kauppaa on tarkoitus helpottaa.

- Jonkun mielestä artesaaniruoka saattaa tuntua pikkubisnekseltä. Mikäli onnistumme yhdistämään paikalliset tuottajat saman tuotteen – ruokakassin – alle ja keskitämme sekä markkinoinnin että jakelun, saamme aikaiseksi kilpailukykyisen paketin. Vuonna 2020 ruokakasseja voitaisiin toimittaa saaren ulkopuolellekin, muun muassa pääkaupunkiseudulle, sanoo projektin koordinaattori Sven Ivars.

JOTTA suunnitelmat toteutuisivat, Jonas Bergström KulTa -projektista hakee nyt tuottajia, jotka haluavat osallistua. Tarvitaan tarpeeksi monta yritystä, jotta hankkeelle saataisiin Leaderrahoitusta.

- Ne, jotka ilmoittautuvat tarpeeksi varhain, pääsevät mukaan muotoilemaan markkinoita, markkinointia, ruokakassin sisältöä jne. Tärkeintä on, että luomme tästä yhteistyöprojektin, jossa kaikki hyötyvät mukanaolosta. On löydettävä järjestelmä, joka kantaa senkin jälkeen, kun projektirahoitus loppuu, Bergsröm sanoo.

Yritysneuvoja Mats Nurmio kertoo, että osallistumisen hyötyjä ovat ilmainen markkinointi ja uusien markkinointikanavien testaaminen ilman taloudellista riskinottoa.

RUOKAKASSI-IDEA perustuu siihen, että kuluttaja voi ostaa haluamansa tuotteet netistä. Kassinsa voi noutaa vaikkapa Odlarnas Open:in yhteydessä. Myöhemmin, kun järjestelmää on kehitetty edelleen, kassi toimitetaan asiakkaan kotiin. Kaikkia kassiin mahtuvia tuotteita markkinoidaan. Tämä tietää, että eri tuottajat pääsevät myymään tuotteitaan yhteisen tavaramerkin alla.

PROJEKTIRAHOITUSTA haetaan kahdeksi vuodeksi. Asiasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua Jonas Bergströmille tai Stella Törnrothille (040 587 4505), jonas.bergstrom@kimitoon.fi tai 040 663 2404, stella.tornroth@kimitoon.fi.

Teksti & kuva Sam Cygnel, Käännös: IS

161020-Arja-TV40078_1920x1080px_100

- On aikaa sitten viimeksi kävin Kemiössä. Mutta muistan konsertin, joka täytti talon – uskomatonta! Muistan, miten hauskaa siellä oli. Ihmiset olivat mukavia.
Arja Saijonmaan edellinen konsertti järjestetiin vuoden 2011 tammikuussa Villa Landessa.
Nyt Saijonmaa siis palaa Kemiöön, tällä kertaa joulukiertueensa puitteissa. Kemiön (tiistaina 18.12 klo 18) ohella kiertueeseen kuuluvat Helsinki, Maarianhamina ja Porvoo. Kiertueella hänen kanssaan ovat myös muusikot Petri Somer, piano, laulu sekä Mikko Helenius, bandoneon, laulu.
Tällä kertaa hän konsertoi Kemiön kirkossa. Saijonmaa valitsi konserttipikaksi kirkon aidon joulutunnelman vuoksi. Saijonmaa esittää pitkän laulajanuransa helmiä, mutta myös lauluja uudelta levyltään.
Abl

sievi

Saaren metsänhoitoyhdistys liittyy Eteläiseen metsäreviiriin ja avaa toimiston Brusabyhyn.

– riittävän moni metsänomistaja tuki yhdistystä

Kemiönsaaren metsänhoitoyhdistys yhdistyminen Eteläiseen metsäreviiriin lyötiin lukkoon keskiviikkona. Kemiönsaaren yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Harri Kaitala kertoo, että fuusiolla ei ole suoria vaikutuksia paikallisyhdistyksen jäsenille.
– Käytännössä nykyiset jäsenemme siirtyvät reviirin jäseniksi fuusion astuttua voimaan 1.1.2019. Yhdistyksen toimisto siirtyy Villa Landesta Brusabyhyn joulukuun aikana ja avaa ovensa tammikuussa. Jatkossa paikallisista asioista vastaa reviirin palkkaama alueneuvoja Johanna Sjölander.
Yhdistyksen palvelutarjonta kasvaa Kaitalan mukaan jonkin verran yhteenliittymisen myötä. Suurin lisäys on yhdistyksen puukauppa.
– Reviiri harjoittaa omaa hankintakauppaa, joten tästä lähtien metsänomistajat voivat halutessaan käydä puukauppaa tätäkin kautta.

KEMIÖNSAAREN metsänhoitoyhdistys päätyi fuusioon heikon taloudellisen tilanteen vuoksi. Neuvotteluja fuusiosta käytiin Eteläisen Metsäreviirin, Lounametsän ja Salometsän kanssa. Edellytys neuvottelujen loppuun saattamiseksi oli yhdistyksen talouden parantaminen. Metsänhoitoyhdistys ratkaisi tilanteen keräämällä vapaaehtoista tukea jäseniltään marraskuun aikana.
– Olemme hyvin kiitollisia niille metsänomistajille jotka tukivat yhdistystä. Lopputuloksena on, että metsänhoitoyhdistyspalvelut säilyvät saarella.
Eteläinen metsäreviiri tulee kattamaan Kemiönsaaren ja Loviisan välisen rannikkoalueen.
Teksti ja kuvat: Sam Cygnel. Översättning: Ingrid Sandman

IMG_3121

Riitta Wuorio-Bäck Villa Landen kahvilassa, joka alkaa toimia tammikuun keskivaiheilla.

Riitta Wuorio-Bäck hermoili odotellessan kunnan päätöstä Villa Landen kahvilasta. Saisiko hän vuokrata kahvilan? Vastaus oli myönteinen. Jos kaikki käy kuten on ajateltu, kahvila avataan tammikuun keskivaiheilla.
- Tuntuu tosi kivalta. Toiveeni täyttyy lopulta! hän sanoo.
Toistaiseksi hän ei osaa kertoa seikkaperäisesti ruokalistasta tai levonnaisista. Varmaa on, että kahvilasta tulee saamaan sekä makeaa että suolaista.
- Minulla on paljon ideoita. Nyt ne pitää toteuttaa.
Wuorio-Bäckillä on torttukeittiö Cake My Way ja on viime aikoina saavuttanut näkyvyyttä Koko Suomi leipoo -televisio-ohjelman kautta (www.mtv.fi/kokosuomileipoo).
Aluksi hän palkkaa avustajan, jotta toiminta lähtisi kunnolla käyntiin.

Teksti & kuva: Sam Cygnel
Käännös: Ingrid Sandman

Kärratomtar

Saaren joulumarkkinakausi käynnistyi viime sunnuntaina Ytterkullan markkinoilla. Tänään, perjantaina, vietetään Taalintehtaan joulunavajaiset ja Västanfjärdin Kalkholmenilla järjestetään pikkujoulujuhlat ja -markkinat.

Lauantaina Kemiössä järjestetään Oskarinmarkkinat. Dragegårdenissa vietetään pikkujoulua.
Kahtena seuraavana viikonloppuna järjestetään lisää tapahtumia ja markkinoita: Hiittis-Rosalassa on joulukierros ja Tjudassa koetaan joulun tunnelmaa. Seuraavana lauantaina Kemiön koulukeskuksessa järjestetään perinteinen joulukatu ja sunnuntaina Taalintehtaan Vanhan verstaan joulumarkinat.

Matkailupäällikkö Benjamin Donnerin mielestä markkinat tarjoavat niin asukkaille kuin muualta saapuville hyvän mahdollisuuden ostaa paikallisia tuotteita.
- Markkinat ovat varsinaisia vetonauloja, jotka voivat houkutella vierailijoita saarelle. Tänä vuonna Kemiönsaaren markkinat saavat näkyvyyttä ”Saariston talvi” -teeman myötä Visit Turku -kotisivulla. Kemiönsaaren omilla matkailusivuilla teemana on ”Joulun tunnelmaa Kemiönsaarella”. Sinne on kerätty kaikki tapahtumat.

Oletko itse aikeissa käydä markkinoilla?
-Varmasti, mutta en vielä tiedä, minne menen. Yleensä olen käynyt Taalintehtaan joulumarkkinoilla.

Teksti: Sam Cygnel
Käännös: IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram