bunchill1

– Tämän kokoista moottoritapahtumaa ei ole aiemmin nähty Kemiönsaarella, Burn & Chill 2018-tapahtumaa järjestävä Twentyfivesevenehundred-aktiivi Juha Wahlsten kertoo.

Burn & Chill muuttaa osan Kemiön keskustasta väliaikaiseksi moottoriradaksi lauantaina 29.9. Vauhdikkaimpaan tarjontaan kuuluvat driftausesitykset ja stunttiajot moottoripyörällä, tunnelmallisempaan rekkashown valot illemmalla. Sokerina pohjalla on kaikille avoin kolmen tunnin mittainen burnoutkisa, jossa mopojen, moottoripyörien ja tietysti autojen kuljettajat saavat sutia asfaltilla niin paljon kuin sielu kahden vedon aikana sietää. 

Tapahtuma-alue sijoittuu Wuorion läheiselle Mestarintielle. Tie tulee tapahtuma-aikana olemaan suljettu muulta liikenteeltä. Turvallisuuteen on myös muilta osin panostettu huomattavan paljon. Lisäksi tapahtuma on alkoholiton.

– Meillä on erillinen safety car, eli turva-auto, jolla rataa tarkistetaan jatkuvasti. Pitäähän kaiken olla kohdillaan kun esimerkiksi moottoripyörä helposti kiihtyy 150 kilometriin tunnissa, Wahlsten selvittää.

MOOTTORIPYÖRÄSTUNTTEJA ajaa Niko Säkkinen, joka pitää hallussaan Suomen ympärikeulimisen ennätystä. Säkkinen päivitti edellisen ennätyksensä tänä vuonna, kun hän ajoi 766 ympyrää etupyörä ilmassa.

Drifting-näytösajoja tekevät aivan äskettäin SM-tittelillä kruunattu Heinonen Drift Team sekä TWF Drift Crew – Wahlstenin mukaan kumpikin lajinsa kärkeä. Drifting-esityksessä nähdään komeita sivuluisuja, kumin savua ja taitavaa autonhallintaa.

Paikallista osaamista edustaa Johan Fabianssonin tinkimättömällä asenteella rakennettu Opel Kadett. Tiukkakuntoisen auton omistaja tekee kolme burnoutesitystä päivän aikana.

Lapsille on pomppulinna ja kasvomaalausta. Laulavana kaksikielisenä juontajana toimii Jussi Lindberg.

PERINTEITÄ vaaliville auton harrastajille vinkattakoon, että ’35-mallinen Ford Tudor hot rod on mukana tapahtumassa näyttelyautona.

– Muutkin harrasteajoneuvot ovat tervetulleita. Tiedän, että saarelta löytyy monta kiinnostavaa jenkkirautaa ja muuta ajopeliä. Jos tekee mieli osallistua, niin se onnistuu ilman muuta, Wahlsten sanoo.

JÄRJESTÄJIEN taholta toivotaan, että tapahtumassa viihtyvät kaiken ikäiset ja ettei moottoritapahtumaan liittyvät äänet häiritsisi lähialueilla asuvia. Tavoitteisiin kuuluu myös halu näyttää, ettei hauskanpitoon ja villimmänpuoleiseen menoon tarvita alkoholia.

– Twentyfivesevenhundredin linjauksiin kuuluu nollatoleranssi alkoholia kohtaan. Emme saarnaa siitä – tärkeintä on viestittää, etteivät moottoriajoneuvolla ajaminen ja alkoholi kuulu yhteen. Se miten haluaa viettää iltaansa vaikkapa ruotsinlaivoilla tai ravintolassa on jokaisen oma asia, Wahlsten täsmentää.

Järjestelyt ovat hänen mukaansa sujuneet mutkattomasti aivan alusta lähtien. Moni sponsori on lähtenyt mukaan ilman suurempia ylipuhumiskampanjoita ja kuntakin on ensi puhelusta lähtien osoittanut myötämielisyyttä.

– Kone Wuorio, jonka pihaa saamme lainata, oli mukana heti. Sieltä jopa kysyttiin jos tarvitsemme lisätiloja. Suhtautuminen kunnan taholta on ollut saman henkistä, Wahlsten lisää ja kiittää erityisesti teknistä johtajaa avusta ja tuesta.

– Ainakin valmistelujen helppous ja monen paikallisen positiivinen asenne viittaa siihen, että tapahtumalla on tilausta. Toivotaan että vastaanotto on hyvä ja että sää pysyy kauniina.

TAPAHTUMAN NIMI Burn & Chill kertoo myös jonkin verran järjestäjäkerhon yleisistä arvoista. Chillillä tarkoitetaan rentoa yhdessä oloa.

– Talleilla hengailu on mielestäni vähintään yhtä tärkeää kuin auton ruuvailu. Autot tulevat ja menevät, mutta talleilla tavatut kaverit pysyvät hyvässä lykyssä ystävinä paljon kauemmin.

Twentyfivesevenehundred Motorsport on Kemiönsaarella toimiva moottorikerho.

Teksti: Sam Cygnel. Kuvat: Sam Cygnel, Tiia-Mari Taipalmaa, Jere Salonen.

wahlsten_burnchill

Juha Wahlsten

IMG_0013

Eva Sjösten haluaa, että saari on siisti. Hän vetää kortensa kekoon järjestämällä plogging -tapahtuman lauantaina.

World Cleanup Day järjestetään lauantaina (syyskuun 15. pnä). Kansainvälinen tapahtuma näkyy Kemiönsaarellakin. Tästä on etenkin kiittäminen Eva Sjösteniä, Wahlstens varuhus -kauppaa Taalintehtaalla pyörittävää yrittäjää. Hän on tehnyt aloitteen plogging -tapahtuman järjestämiseksi tuona päivänä.

Plogging tarkoittaa, että ihmiset hölkätessään samalla korjaavat pois roskia.

- Pienestä pitäen olen aina kerännyt roskat taskuihini luonnossa liikkuessani. Roskat olen laittanut roskapusseihin kotiin palattuani.

Hölkätessään nykyään hän varaa mukaansa roskapussin. Enimmäkseen hän siivoaa Björkbodassa, jossa asuu.

- Nyt olen ryhtynyt hölkkäämään töihin ja kauhistun, kun huomaan, miten paljon roskia tien vieressä lojuu! Sjösten sanoo kertoen, että sieltä löytyy kaikenlaista aina savukerasioista ja ruokalaatikoista autojen osiin.

Sjösten kertoo kokemuksestaan, että treenit sen kun tehostuvat, kunhan välillä pysähtyy noukkimaan roskia maasta.

World Cleanup Dayn yhteydessä ploggingin ajatuksena on kannustaa ihmisiä liikkumaan ryhmissä; näin ei yksilön tarvitse pysähtyä jokaisen roskan takia. Taalintehtaalla plogging -porukka lähtee klo 10 kirjastolta. Tuntia myöhemmin kaikki ploggaajat tapaavat luovuttamaan keräämänsä roskat kunnan järjestämään keräysastiaan.

Kasnäsissakin järjestetään ploggaus (tapaaminen klo 10 kaupalla). Lussi Järvinen toimii tapahtuman vastuuhenkilönä. Kemiöstä ja Västanfjärdistä ei vieä ole löytynyt vetäjää, mutta näilläkin paikkakunnilla kuka tahansa voi osallistua Cleanup Day -tempaukseen.

”Kimito plogging Kemiönsaari” fb-sivulta löytyy päivitettyä tietoa ja ajatuksena on, että osallistujat laittaisivat sivustolle kuvia roskienkeräilystään. Kaikkien kuvan fb-sivustolle laittaneiden kesken arvotaan Wahlstenin tavaratalon lahjakortti.

Tapahtuma näyttää heti kiinnostavan monia asukkaita. Kunta ja Amanda Vikman ovat avustaneet Sjösteniä julisteiden valmistamisessa.

SEURAAVA plogging -tapahtuma järjestetään keväällä (huhtikuun 27. pnä). Siihen mennessä aktivistit ehtivät kehittää tapahtumaa ja värvätä vielä enemmän osallistujia.

Text och foto: Emilia Örnmark

IMG_9996

Syysavausta valmistellessa! Sara Blomqvist ja Tone Leganger.

Joidenkin Kemiönsaarella toimivien alojen huippukausi lopahtaa, kun matkailijat häviävät ja osa-aikaiset asukkaat palaavat kaupunkiin. Kärrän Garnhärvanissa tämä ei päde. Toki käsityöfaneilla Tone Legangerilla ja Sara Blomqvistilla on riittänyt asiakkaita kesän aikana Road Café Yttiksen kanssa tiiviissä yhteistyössä pitämässään kahvilassa. Mutta syksyllä käynnistyy lanka- ja neulontakausi! Kahden aktiviteetin, kahvilanja lankakaupan avulla he pyrkivät toimimaan päätoimisesti koko vuoden eivätkä he tämän takia pidä itseään riippuvaisina turisteista.

Road Café Yttis on suljettu  ja naiset ovat ryhtyneet siivoamaan ja muuttamaan tiloja toiminnalleen soveltuviksi. Lankahuone, jossa lankojen myynti on sijainnut kesällä, suljetaan talveksi kuten pizzakeittiökin. Näin ei tarviste lämmittää koko entistä koulurakennusta. Garnhärvan muuttaa siis suureen tilaan, jossa se alun perin toimi alkaen pääsisäisestä.

Joskin jotkut lanka-asiakkat ovatkin pistäytyneet lankamyymälässä kesälläkin (etenkin etsiessään neuleideoita sykyksi), he toteavat, ettei pizzapaikalla ja lankamyymälällä ole paljonkaan synergiaa.

Leganger ja Blomqvist iloitsevat siitä, että ihmiset nykyään mieltävät heidät Garnhärvanin yrittäjiksi ja paikalla kuin paikalla esittävät käsitöihin liittyviä kysymyksiään ja ideoitaan. He avustavat mielellään sekä mallien, lankojen että vihjeiden suhteen, jos joku vaikka olisi juuttunut käsityöprojektiinsa.

Tämän kesän suosikkilanka on ilman muuta ollut Dropsin Baby merino. Siitä virkataan esim. kesätoppeja ja- ponchoja. Usein ihmiset neulovat kohta syntyville lapsenlapsilleen tai pienille vauvoille. Trendikästä tuntuu myös olevan n.s. eskimotohveleiden neulominen. Tohvelit huovutetaan. Ne lämmittävät mukavasti kesämökin kylmillä lattioilla tepastellessa.

SYKSYN avajaiset teemanaan syksy ja villasukat, järjestetään perjantaina ja lauantaina.

- Nyt etabloidumme ihan oikeasti! Leganger sanoo.

Valikoimia ollaan laajentamassa, uusia merkkejä myöten. Ajatuksena on Garnhärvanin jatkaminen päätoimisena, jotta ei tarvittaisi hakea muuta työtä sen ohella. Leganger on tähän saakka ollut muussa työssä kolme päivää viikossa.

Lisäksi yrityksen nettikauppa on edistynyt. Perustoiminnan ohella päästään esittämään Garnhärvanin valikoimatkin.

IMG_9989

Baby merino kuuluu Garnhärvanin suosituimpiin lankoihin

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram