hoppslottet_IMG_6906

Rotaryn suosittu koko perheen vappurieha juhlitaan tänä vuonna taas Wrethallassa. Tapahtumassa on paljon ohjelmaa lapsille.

Perinteisten ilmapallojen, arpajaisten (päävoittoina polkupyörä ja hedelmäkori), makkaran grillauksen, siman ja munkkien sekä kahvitarjoilun ohella Henna Eggert lukee lapsille satuja. Tom Korsström pomppulinnoineen on paikalla, kansantanssileikkejä kansantanhu-junioreiden kanssa. Valokuvaa itsesi vanhanajan ateljeessa - omalla kännykällä - Meri Ylimannila/Sagalund. Peter Eggert järjestää gladiaattoriradan sisätiloissa ja Tant Gredelin ohjaa kankaanpainantaa. Rotary tiedottaa toiminnastaan. Axel Ekholm soittaa hanuria ja Jan-Marcus Hellström toimii juontajana ja esittää myös musiikkia.

Launokorven Vanaja-bussilla pääsee kiertoajeluille Kemiöön.

Vappurieha 1.5. järjestetään klo 14-16, Rotaryn järjestäjäryhmä toivottaa kaikki tervetulleiksi.

Yttis1_webben_IMG_7438

Jorma Haritonov tahtoisi avata Road Café Yttiksen vapuksi.

Dragsfjärdissä kesäisin toimivan Road Café Yttiksen yrittäjä-omistaja Jorma Haritonov ei tällä hetkellä tiedä, jos kahvilan ovet voidaan avata vapuksi. Syy epätietoisuuteen on Turun hallinto-oikeudelle jätetty  valitus, joka Haritonovin käsityksen mukaan estää kunnan rakennustarkastusta myöntämästä kiinteistölle käyttöönottolupaa ennen THO:n päätöstä. Rakennustarkastuksesta sanotaan kuitenkin, että luvanharkinnassa voidaan käyttää reunaehtoja ja sillä tavalla jatkaa asian käsittelyä.

Kärrabuktens byaråd-kyläyhdistyksen hallitus laati 15.4 kunnan rakennustarkastaja Dan Renforsille osoitetun kirjelmän, jossa otetaan voimakkaasti kantaa Road Café Yttiksen puolesta. Yhdistys perustelee kannanottoaan mm kahvilan myönteisillä sosiaalisilla ja taloudellisilla vaikutuksilla koko kylälle.

Dan Renfors tähdentää, että asian ulkopuolisilta tahoilta tulevia kannanottoja ei huomioida prosessin aikana. Hän valottaa asian nykytilannetta näin:

– Valituksen käsittely esimerkiksi Turun hallinto-oikeudessa ei torppaa rakennuslupaprosessia. Haritonovin rakennuslupa-asia voidaan siis käsitellä, toki reunaehdoin, rinnakkain Turun hallinto-oikeudelle jätetyn valituksen käsittelyn aikana. Virkamiehenä en muilta osin voi kommentoida asiaa.

Lue koko artikkeli tämän viikon Ilmoituslehdestä.

Teksti ja kuva: Sam Cygnel, översättning: Ingrid Sandman

BalticJazz_IMG_5090_bj

Baltic Jazz-styrelsens ordförande Sanna Järf och verksamhetsledare Alexandra Lönnström. 

Taalintehtaan kesän kohokohdan, Baltic Jazz –festivaalin, ohjelma on julkistettu. Festivaali vietti viime vuonna 30-vuotisjuhliaan. Festivaalin hallituksen puheenjohtaja Sanna Järfin mukaan festivaali tekee uutta tulemista palaamalla juurilleen, muun muassa uuden toiminnanjohtajan, Alexandra Lönnströmin myötä. Lönnström kertoo päässeensä tehtävässään hyvään alkuun joskin kiirettä on riittänyt hänen ryhdyttyään töihin helmikuussa.

- Kolmenkymmenen toimintavuoden jälkeen meidän oli valittava, muutetaanko festivaalia vaiko ei. Päätimme olla muuttamatta. Meillä on oma profiilimme ja pysyttelemme alkuperäisellä linjallamme, Järf sanoo.

BJ tarjoaa siis kuten ennenkin perinnejazzia silti unohtamatta lapsia ja nuoria. Perinteistä jazzia edustavat kaikille mieluisa iloinen jazz: New Orleans, dixieland ja swing. Kuten tapana on, ohjelmaan mahtuu myös hieman bluesia ja rokkia.

- Toki tulemme näkemään uusiakin kasvoja, mutta tyylillisesti ohjelma ei muutu dramaattisesti, Järf sanoo korostaen, että tänäkin kesänä festivaali on onnistunut houkuttelemaan paikalle huippuluokan jazzartisteja. Ja saaren omiakin kykyjä esiintyy myös tänä vuonna.

BJ keskittyy tällä kertaa suomalaiseen jazziin. Useat artistit kunnioittavat jazzin legendoja tribuuttikonsertein tai viettävät Baltic Jazzin yhteydessä vuosijuhlia. Järf on tosi tyytyväinen ohjelmakokonaisuuteen.

Festivaalin järjestäminen ei olisi mahdollista ilman 100:n - 120:n vapaaehtoisen talkoopanoksia.

Takana ovat muutamat taloudellisesti hankalat vuodet. Järfin mukaan tilanne on nyt muuttunut taloudenkin kannalta. Viime vuonna BJ teki pientä voittoa.

- Jos talous on niukkaa, suuria nimiä ei pystytä hankkimaan festilvaalille ja tämä puolestaan verottaa kävijämääriä.

Stockholm Swing All Stars_Photo by Mikael Silkeberg

Stockholm Swing All Stars. Photo Mikael Silkeberg

BALTIC JAZZ järjestetään tapansa mukaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin yleensä Suomen kesäkin tapaa saapua saaristoon. Varaa siis heinäkuun 6.-8. päivät festivaalia varten! Perinteinen varaslähtö Kasnäsissa jo päivää ennen varsinaista alkusoittoa.

Festivaalin aikana n. sata artistia esiintyy. Konsertteja järjestetään Taalintehtaan, Kasnäsin, Söderlångvikin, Nivelaxin (Bjärkas golf) sekä Högsåran lavoilla. Festivaalin taiteellinen johtaja Antti Sarpila Swing Bandeineen tahdittaa Kasnäsin varaslähdön.

Perjantaina klo 13 Maarian VPK:n soittokunta avaa festivaalin marssimalla Tallinaukion jazzkatua pitkin ja konsertoimaan sen lavalla. Festivaalin aikana samalla paikalla esiintyvät ilmaiskonsertein paikallisyhtyeet Kake & co, SunCity Bluesbreakers, ÅK Ensemble, Kimito Island Big Band sekä Southwest Coast Combo. Sunnuntaina jazzkadulla esiintyvät myös Julia Korkman ja Claes Andersson.

JÄRJESTÄJÄT ovat kovin innoissaan Uusi Suomi Jazz Orkesterin ”100 Years of Finnish Jazz Heritage” -konsertista Vanhassa Verstaassa. Juontajana toimii Seppo Hovi. Konsertissa kuullaan Suomen jazzhistorian perinteisiä biisejä.

Paikalliset artistit esiintyvät perjantai-illan ”Baltic Goes Local” -konsertissa  Verstaalla: Joe & The Shortcuts (basistina Johan Järf ja vokalistina Hans Manderbacka Kemiönsaarelta), Annika Falk (Raaseporista, on viime aikoina saavuttanut mainetta bluesmusiikillaan) sekä Vocal Group 4U (kaikki kemiönsaarelaisia: Sanna Järf, Pia Kulla, Björn Holmberg ja Simon Strömsund).

Lapsille on lauantaina luvassa Pallomerirock. Sirkustaiteilija Kai Kuutamo tarjoaa yhdessä Merkkareiden kanssa aktivoivan konsertin, jossa perinteiset lastenlaulut esitetään rockin tyyliin.

Kansainvälisiä artisteja ovat muun muassa Stockholm Swing All Stars, joka lauantain puistokonsertissa kunnioittaa Duke Ellingtonia. Useissa konserteissa kuulemme Kandasta kotoisin olevaa trumpetistia Alan Mathesonia. Lisää kansaivälisyyttä tuo tullessaan ranskalainen kitaristi Adrien Tarraga. Muistokonserteissa kunnioitetaan myös Benny Goodmania, Stan Getziä ja Oscar Petersonia.

Atomic Annie

Atomic Annie

DDT JAZZBAND juhlii 60 vuottaan. Illan juhlakonsertissa esiintyy muun muassa Jay Kortehisto. Hän on maamme parhaita trombonisteja ja vokalisti.

- Suomalaisia mieslaulajia, jotka esittävät jazzia, on hyvin vähän. Nyt Kortehisto panostaa soolouraan, Järf kertoo.

Sunnuntain puistokonsertissa esiintyvät Baltic Jazz 2018 All Stars ja vokalisti Annimaria Rinne.

Jatkoilla soittavat Burning Furniture, Atomic Annie sekä Spruce. Atomic Annie teki viime vuoden BJ:ssä toisen keikkansa. Sen jälkeen yhtye on saavuttanut melkoista menestystä. Kaksi yhtyeen jäsenistä ovat alun perin Dragsfjärdistä: Robin Lindberg ja Benjamin Strömsund.

Perinteisessä kirjailijakeskustelussa Taalintehtaan kirjastossa esiintyvät perjantaina Rafael ja Jörn Donner.

FESTIVAALILIPUT tulevat myyntiin ensi viikolla. Ilmaisia musiikkielämyksiä on tarjolla jazzkadulla. BJ-ohjelma löytyy www.balticjazz.com -osoitteesta.

Text & foto: Emilia Örnmark käännös: Ingrid Sandman

NikalsGuseff

Niklas Guseff ilmoittaa asettuvansa ehdokkaaksi vuoden 2020 eduskuntavaaleissa. Hän on Turunmaan kolmas henkilö Ida Schaumanin ja Sandra Bergqvistin jälkeen, joka asettuu RKP:n ehdokkaaksi. Kemiönsaaren paikallisosasto tulee kannattamaan hänen ehdokkuuttaan.

Guseff kertoo, että saarella, Turussa ja muualla Turunmaalla asuvat henkilöt ovat pyytäneet häntä asettumaan ehdokkaaksi.

Mikä sai sinut suostumaan pyyntöihin?

- Minuun yhteydessä olleet ovat kertoneet hakevansa vaihtoehtoja kahdelle – hyvälle – ehdokkaalle. Kyse taitaa etenkin olla siitä, että kysytään ehdokasta, joka vaalii perinteisiä RKP-kysymyksiä.

Esimerkkinä puolueen ydinkysymyksistä Guseff mainitsee ruotsinkielen aseman yhteiskunnassa sekä saaristoon perustuvan aluepolitiikan.

- Minulle RKP on ensi sijassa kielipuolue, jossa tilaa monille eri katsomuksille ja henkilöille – silti aina kieli punaisena lankana ja yhteisenä nimittäjänä. Varsinkin iäkkäämmät puoluejäsenet vaikuttavat olevan tästä samaa mieltä kanssani.

Voidaanko sinua kutsua RKP-konservatiiviksi?

- Konservatiivi ei ole oikea sana mielestäni. En halua sulkea ketään pois.

Miten kuvaisit itseäsi poliitikkona?

- Olen ilman muuta henkilö, joka hakee kompromisseja. Kunta- ja aluetasolla toimin valvoakseni saariston intressejä. Nyt haluaisin mahdollisuuden vaikuttaa kansallisellakin tasolla. Poliittinen näkemykseni rakentuu Taxell-Enestam-Wallin -linjalle.

Miten näkemyksesi poikkeaa Schaumanin ja Bergqvistin näkemyksistä?

Suorien vertausten tekeminen tuntuu hankalalta. Mikä minut heistä erottaa on, että olen asunut ja työskennellyt alueen saaristo-osissa koko elämäni ajan. Tämä on varmasti muovannut poliittiset näkemykseni. Schaumaniin verrattuna olen hieman vähemmän liberaali esimerkiksi mitä maahanmuuttokysymyksiin tulee.

Schaumanista puheen ollen; hänhän on kälysi. Tuntuuko siltä, että olette kilpailijoita?

- Ei oikeastaan. En usko meidän kilpailevan samoista äänistä. Pikemminkin täydennämme toisiamme. Toki sattuu, että anopin illallispöydässä meidän välillämme syntyy oikein vilkkaita keskusteluja.

 

Text & Foto: Sam Cygnel / Käännös: Inrid Sandman

 

Niklas Guseff

Ikä: 43

Kotipaikkakunta: Kemiönsaari

Ammatti: Merivartiostolainen/Turun merivartiokoulun opettaja

Perhe: Vaimo, kaksi omaa ja kaksi bonuslasta

Poliittinen tausta: puoluepoliittisesti sitoutumaton ammatin vuoksi. Vuodesta 2012 Kemiönsaaren valtuuston jäsen ja perusturvalautakunnan puheenjohtaja. Sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen vuodesta 2012, nykyään myös piirin hallituksen jäsen.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram