Ilmaistapahtuma September Open Taalintehtaalla 9.-10.9. on laajentunut tänä vuonna kaksipäiväiseksi. Tapahtuma on Kemiönsaaren kunnan ja paikallisten yrittäjien yhteistyön tulos. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2013. Viime vuonna kävijöitä oli 6000. Ohjelmaan sisältyy mm. aidot hevosturnajaiset, sekä keskiaikaiset saaristolais- ja sadonkorjuumarkkinat.

Ajattelimme sään takia laajentaa tapahtuman kaksipäiväiseksi. Huonon sään sattuessa on vielä mahdollisuus tulla toisena päivänä, September Openin koordinaattori ja Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner kertoo.

Toimimme samalla konseptilla kuin ennenkin, mutta olemme halunneet panostaa lapsiin aiempaa enemmän. Lapsille on järjestetty mm. kasvomaalausta ja keppihevosten tekoa. Lisäksi he pääsevät kokeilemaan pehmomiekkailua, jousiammuntaa ja taistelutalutusratsastusta oikeilla hevosilla, keskiaikaisten saaristolaismarkkinoiden järjestäjä Jaakko Nuotio sanoo.

- Tämä on hyvä ajankohta, koska oikeastaan muualla ei ole enää tapahtumia. Tämä on tavallaan kauden päätös.

Olemme pyrkineet saada ohjelmasta mahdollisimman kattavan ja monipuolisen. Tänä vuonna meillä on enemmän musiikkia. Kolme bändiä tulee soittamaan rannan lavalla. Myös kaksi paikallista bändiä, Kake & Co ja Beauties and the beat esiintyvät Bio Ponyssa, Benjamin Donner jatkaa.

- Miniseminaarien aiheet keskittyvät vapaa-ajan asumiseen Kemiönsaarella ja ympäristöön ja Itämereen. Puhujia on useita.

- Varsinainen ohjelma loppuu lauantaina klo 19, mutta kaikki paikat voivat olla iltakymmeneen asti auki. Sunnuntaina ohjelmaa on klo 10-17. Paikalla on yli 100 myyjää ja yritystä. Taalintehtaalle pääsee Helsingin Turistibussin suoralla bussiyhteydellä Helsinki-Salo-Taalintehdas.

Launokorven vanhanajan bussi kuljettaa ihmisiä paikan päällä.

Lisää infoa tapahtumastai  ILMOITUSLEHDEN SEPTEMBER OPEN LIITE

September open 2017 News

Jännitys nousee Örössä tiistai-iltana, kun m/s Sissel saapuu laituriin. Veneestä nousee 58 11-vuotiasta ja heidän opettajansa Pekingistä Kiinasta. Lapset ovat tulleet suoraan lentokentältä Öröön, jossa heidät ottaa vastaan Saaristomeren Luontokoulun opettaja ja Örön henkilökunta.

Ohjelma alkoi Luontokouluopettajien opettaessa lapsille, kuinka sänky pedataan suomalaisella tavalla. Kun pussilakana ja tyynyliina olivat hallinnassa, oli illallisen ja nukkumaanmenon aika.
Seuraava aamu alkoi ohjelmalla, jossa opiskelijat tutustuvat Itämeren eläimiin, luontoon ja jopa vedenlaatuun, sekä ylimääräinen seikkailu torstaina Eugenian tarjoamalla purjehduksella.

Päätimme tulla tänne leirikouluun, koska suomalainen ystäväkoulumme kertoi, että täällä voi oppia paljon suomalaisesta luonnosta, ilma on puhdasta ja toivomme, että viikon aikana saamme oppia paljon saaristosta ja Suomesta, sanoo Francis Xue, joka oli kiinalaisen ryhmän johtaja.

Leirikoulu Örössä kestää perjantaihin, jolloin ryhmä ajaa Karjalohjalle. Leirikoulu järjestettiin yhteistyössä Chinese Kids Pekingistä,  AuroraXplorer ja Saaristomeren Luontokoulu Suomesta kanssa. Yhteistyö on yksi ensimmäisistä tuloksista Kemiönsaaren markkinoinnin panostuksessa Kiinaan ja kiinalaisiin vierailijoihin.

Pressitiedote:, foto: Eelin Hoffström

FC Boda FC Åland 19.8.2017

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Ahvenanmaalaisten selkeän voittoon. Sama tahti jatkui kun vierasjoukkue kaatoi FC Bodan 0-4 ja otti täydet pisteet Ahvenanmaalle.

Ottelu oli ainoastaan 13 minuuttia vanha, kun FC Åland otti ohjaat ottelussa, Elias Erikssonin vapaapotkuosumalla, joka meni Bodamuurin kautta  maaliin.

Juuri ennen puoliajanviettoa kolmosen maalipörssiä johtava Amani Rezgarilla oli erinomainen paikka lisätä FC Ålandin johtoa. Hänen laukauksensa suuntautui kuitenkin maalin ohitse ja joukkueet lähtivät 0-1 tilanteessa puoliajanviettoon.

Toinen puoliaika jatkoi samalla tyylillä kun ottelun ensimmäinen. FC Åland rakensi paikkoja ja FC Boda haki vastaiskuja.

Kun ottelu oli pelattuna 65 minuuttia, Rezgar pääsi rangaistusalueellaa vapaaksi ja sijoitti kauden 15 maalinsa kylmästi verkon puolelle.

Ottelun loppua kohden, Boda hukkasi keskittymisensä puolustuspelaamisessa ja FC Ålandin John Blomqvist sai 83 minuutilla tehdä 0-3 maalin ja kolme minuuttia myöhemmin, Samuel Nordberg iski pelin 0-4:ään.

FC Åland osoitti vahvalla pelillä miksi he ovat sarjataulukon piikkipaikalla. FC Bodalla oli vaikeuksia rakentaa maalipaikkoja ja Jimmy Röblomin, Djibril Lakhin sekä Sebastian Westerholmin kaltaisten hyökkäysvoimien puuttuminen kokoonpanosta näkyi selvästi.

FC Bodan valmentaja John Byman oli pettynyt tappion jälkeen mutta meinasi että joukkue pysyi hyvin ottelutaktiikassaan.

- FC Åland luotti siihen että heidän tähtipelaajat onnistuisivat. He ovat taitavia ja rakentavat paljon hyökkäyssuunnassa. Heidän toinen osuma upotti meidät lopullisesti, Byman toteaa.

Ottelutilastot tätä:

23.8 klo 18.30  FC Boda kohtaa sarjajumbo JyTyn Yläkentällä Turussa

konstrundan

Konstrundan järjestetään kymmenennen kerran Suomen kaksikielisillä seuduilla 18.–20.8. Perjantaina 18.8. järjestettävä Taiteiden perjantai on koko perheelle suunnattu taidefestivaali. Ateljé Tjuda Pedagogissa Kemiössä on drop-in –työpajoja, joihin voi osallistua, koska itselle sopii. Ohjelmaan sisältyy mm. paperitaiteen, grafiikan ja digitaiteen tekoa.

Konstrundan on tapahtuma, jossa pääsee vapaasti vierailemaan taiteilijoiden työhuoneissa, tapaamaan taiteilijoita ja näkemään, kuinka he työskentelevät. Konstrundaniin osallistuu visuaalisen alan ammattilaisia: taiteilijoita, muotoilijoita ja taidekäsityöläisiä. Vierailijoille tarjotaan mahdollisuus kohdata taiteilija ympäristössä, jossa teokset syntyvät. Ateljeet pitävät ovensa auki lauantaina ja sunnuntaina.

Ateljé Tjuda Pedagogissa Kemiössä on taidekierroksen aikana työhuoneen esittelyn lisäksi taidenäyttely ja kahvila. Taiteilijat kertovat työstään, myyvät taidetta ja taidekäsityötuotteita. Ohjelmaan sisältyy mm. workshopeja, nonstop-huovutustyöpaja ja mahdollisuus kokeilla taidegrafiikan vedostusta.

Valokuvataiteilija Ritva Kovalainen esittelee työtään ateljeessaan Markissa, jossa on myös näyttely hänen kuvistaan ja kirjoistaan. Britt-Marie Smedsin keramiikkaverstaalla Ceraconissa Taalintehtaalla on esillä näyttely MANUFAKTURA - crafted design market 2017. Lasinpuhaltaja Jarl Hohenthalin tapaa Takkirautavalimosta Taalintehtaalla ja maalari Johan Vestinin Kemiöstä.

trafikmarke_liikennemerkki

Koulut alkavat Kemiönsaarella tiistaina. Koulujen alku edellyttää autoilijoilta erityistä tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta liikenteessä. On syytä muistaa, että lapset käyttäytyvät liikenteessä arvaamattomasti.

Muista hyvät ajotavat. Pudota ajonopeutta koulujen alkuviikolla ja noudata aidosti nopeusrajoituksia. Huomioi suojatiet. Kännykät laitetaan sivuun ajon ajaksi ja keskitytään itse ajamiseen. Jos joudut kääntämään tai peruuttamaan autoa paikassa, jossa on leikkiviä lapsia, noudata erityistä varovaisuutta. Tarkkaile koulujen läheisyydessä, asuinalueilla, sekä sellaisilla paikoilla joissa tiedät koululaisten liikkuvan tien reunoja ja katvealueita.

Lasten liikenneturvallisuus on aikuisten vastuulla. Liikenneturvan alakoululaisille tekemässä kyselyssä lapsilla oli aikuisille kolme toivetta: keskittykää ajamiseen, pitäkää nopeus maltillisena ja huomioikaa suojatiet.

Sven Ivars

FC Boda lähti Poriin pelaamaan ToVea vastaan. Ottelusta tuli Bodalle hankala ja rankka, punamustat kaatui lopulta 3-1 lukemin.

Ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomana. Hyvällä liikkeellä pelaava ToVe, vei peliä ja oli ensimmäisen puoliajan parempi joukkue.

Toinen puoliaika alkoi Bodan osalta paremmin, mutta 70 peliminuutilla kotijoukkue iski ensimmäisen, Kalle Marttilan toimesta. Maali tuli Bodapuolustuksen markkeerausvirheen jälkitilanteesta.

85 minuutilla ToVe lisäsi johtoaan, kun Joao Gaetti iski lukemat 2-0. Muutamia minuutteja aikaisemmin Jimmy Röblom oli kahden keltaisen kortin saattelemana ajettu ulos kentältä.

Sven Ivars sytytti Bodan viimeisen toiveenkipinän 91 minuutilla, kun hän kavensi ToVen johtoa 2-1. Loppuminuuttien rummutus laimentui kuitenkin kun Eemil Aavikko iski 3-1 osuman pelin kolmannella lisäminuutilla. Toejoen Veikot olivat kentän parempi joukkue ja vei pisteet ansaitusti.

Ivars, joka iski Bodan ainoan maalin ottelussa oli sitä mieltä että ottelu antoi hyvän opetuksen siitä mitä tapahtuu jos joukkue ei anna kaikkeensa koko ottelun ajan.

- Meille oli tullut liian mukava olo joukkueessa.  Saimme irti ainoastaan 80 % koneesta, mikä ei kolmosessa riittää pisteille. Siihen nähden, tämä oli ihan ansaittu nolla pisteen reissu. Otamme tästä opiksi että kaikki pisteet vaativat 100 % suorituksen, Ivars analysoi.

FC Boda pelaa seuraavan ottelunsa kotona 19.8 klo. 14.00, kun sarjakärki FC Åland vierailee Björkbodassa.

Sarjataulukko

Ottelupöytäkirja

Skiss Strömma

I höst kommer vägarna till Kimitoön att prydas av nya välkomstskyltar. Kommunen höll under sommaren en omröstning på webben och över 800 öbor och fritidsboende tyckte till.

Det vinnande bidraget, som fick över hälften av rösterna, är en lodrät portkonstruktion med ”Kimitoön” och ”Välkommen” i utskurna bokstäver på båda språken. Idén är utformad av ortsbon och företagaren Tuomo Tammenpää. Fem bidrag fanns med i omröstningen.

– Idén bygger på att välkomstskylten är ett landmärke och en port till ön. Det finns rätt mycket symbolik i att komma över broarna – många känner säkert igen känslan av att ”nu är man på ön. Port-idén förstärker den känslan, säger Tammenpää.

– Det är glädjande att så många deltog och att vi snart kommer att få nya och fina skyltar som välkomnar ortsbor, fritidsboende och besökare till ön. Vi hoppas att skyltarna blir landmärken som bidrar till att göra Kimitoön känt, säger Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg.

De nya välkomstskyltarna kommer att sättas upp under hösten i närheten av Pungböle bro och Strömma bro. Skyltarnas material, storlek och exakta placering klarnar under planeringsprocessen. Skyltarna kommer att tillverkas lokalt av företaget VMV – Västanfjärds Mekaniska Verkstad.

Norpas festival 2017

Uuden esityspaikan edessä: Ritva Kovalainen, Ville Laitinen ja taiteellinen johtaja Matias Kauppi.

– Norpas on kaikkien ja ei kenenkään festivaali, nauraa Norpaksen toiminnanjohtaja Ville Laitinen kysyttäessä, ketkä muodostavat monikulttuurisen ja kansainvälisen festivaalin kohderyhmän.

Hän tarkoittaa, että niin lapsiperheet, ulkokuntalaiset kuin Kemiönsaaren vakioasukkaatkin varmasti löytävät mieleistään jännittävää tai mielenkiintoista festarin laajasta ohjelmakirjosta. Norpas alkaa tänään perjantaina. Avajaiset ovat Taalintehtaan Bio Ponyssa klo 14.

Monikulttuurinen tarkoittaa, että festareilla esitetään useita taidemuotoja, esimerkiksi musiikkia, kuvataidetta, valokuva- ja elokuvataidetta, tanssia ja sirkusta. Tarjolla elämyksiä niin korvalle, silmälle kuin haju- ja makuaisteille. Lisäksi useat esitykset puhuttelevat tunteita, mielikuvitusta ja älyä ja jopa houkuttelevat yleisöä osallistumaan tapahtumiin. Kyseessä siis ei ole pelkkää viihdyttävää spektaakkelia vaan myös ajatuksia herättävää, peräti haastavaakin ohjelmaa.

– Norpas järjestetään nimenomaan Taalintehtaalla sen vuoksi, että taajaman luonto on niin hieno, täältä löytyy tunnelmallisia esityspaikkoja, jotka kielivät paikkakunnan historiasta (Vanha Verstas, Takkirautavalimo, joka tänä vuonna toimii sekä esityksille että galleriana, Masuuninraunio, Tallinaukion Makasiini, eli Rosala Handelsbod, Bio Pony.) Merellinen  ja perinteikäs ruukkimiljöö ovat sinällään kokemisen arvoisia, huomauttaa festariyhdistyksen puheenjohtaja, taidekuraattori ja ammattivalokuvaaja Ritva Kovalainen, joka on asunut saarella jo pitkään.

TÄNÄ VUONNA ulkomaisia artisteja on entistäkin enemmän, useita espanjalaisia, muutama venäläinen ja virolainen. Kotimaisia kuuluisuuksia ovat muun muassa kuvataiteilija Kuutti Lavonen, jonka näyttely avataan huomenna klo 15 Makasiinissa sekä uskomattoman taitava vibrafonisti Severi Pyysalo, joka esiintyy toisen tunnetun artistin, Kauko Röyhkän kanssa.

Erikonen elämys on tarjolla, kun Sevillasta kotoisin oleva monitaituri ”Marquet” valmistaa yleisölle paellaa Takkirautavalimossa samalla, kun eri artistit konsertoivat siellä. Myöskin paikkakunnan omia taiteilijoita ja ”ite”-taiteilijoita osallistuu Norpakseen näyttelyin ja tanssiesityksin.

– Norpaksen ohjelmista osa on ilmaisia. Ja konserttilippujen hintaan voi jopa itse vaikuttaa, Laitinen kertoo.

Hän iloitsee siitä, että monet vapaaehtoiset (kahdeksisenkymmentä) haluavat avustaa Norpaksen järjestämisessä ja paikkakunnan esilletuomisessa. Viime vuonna Norpakselle myönnettiin hieno kultturipalkinto. Taalintehdaskin huomioitiin: se valittiin Vuoden kyläksi 2016. Norpas on asettunut varteenotettavaksi kesätapahtumaksi paikallisväestönkin mielessä.

Fiksua on myös, että Helsingistä pääsee hyvin halpaan hintaan meno-paluumatkalle festaribussilla. Vuodepaikoista on festivaalien aikaan pula, mutta ihmisille on tarjolla joko edullista patjamajoitusta Ruukinhalllissa tai asuntoauto- ja telttailualue urheilukentän liepeillä. Avantgardistista ohjelmaa harrastavat varmaan hyväksyvät tällaisia vaihtoehtoja viiden tähden hotelleille.

Teksti & kuva: Ingrid Sandman

Moni olisi voinut uskoa että luvassa olisi ollut helppo ottelu Bodalle, kun sarjajumbo PaiHa saapui Björkbodaan. Toisin kuitenkin kävi ja yleisö sai nähdä kovan kamppailun, jossa joukkueet lopulta jakoivat pisteet.Moni olisi voinut uskoa että luvassa olisi ollut helppo ottelu Bodalle, kun sarjajumbo PaiHa saapui Björkbodaan. Toisin kuitenkin kävi ja yleisö sai nähdä kovan kamppailun, jossa joukkueet lopulta jakoivat pisteet.

FC Boda sai kauniin hyökkäyksen jälkeen, ottelun seitsemännellä minuutilla, unelma alun otteluun kun Djibril Lakh upotti kauden ensimmäisen maalinsa näyttävästi. Ainoastaan minuutteja myöhemmin, PaiHalle vihellettiin rangaistuspotku sotkuisen Bodan maalialuetilanteen jälkeen. Boda-pelaajat vaativat vapaapotkua sen jälkeen kun Erald Gjondedaj kaadettiin kaksintaistelussa. Tuomari Joonas Salminen oli kuitenkin toista mieltä ja vihelsi PaiHa-pelajalle jälkitilanteesta rangaistuspotku. PaiHan kapteeni Elja Heiskanen laittoi rangaistuspotkun vuorenvarmasti verkon perukoille ja tauluun lukemat 1-1.

Ennen puoliajanviettoa, vierailijat Paimiosta menivät ottelussa 1-2 johtoon. Heiskasen pitkän rajaheiton jälkeen, joka muutenkin oli PaiHan paras hyökkäysase ottelussa, Juuso Jaakkola iski pallon maaliin.

Toinen puoliaika ei ehtinyt kauan vanhentua, kun Boda-yleisöä palkittiin Lakhin loistokkaalla vapaapotkulla, joka meni suoraan oikeaan ylänurkkaan.

PaiHa sai vielä unelmapaikan mennä johtoon, kun joukkueelle tuomittiin päivän toinen rangaistuspotku. Tällä kertaa Gjondedaj kuitenkin veti pidemmän korren ja poimii laukauksen. Myös Bodalla oli paikkoja pisteiden pitämiseen  Kemiönsaarella, mutta tulosta ei syntynyt. Alusta asti oli kovaa taistelua, FC Bodan kapteeni Jens Skog meinaa. Hän ottaa myös esiin PaiHan ensimmäiseen maaliin johtanutta tilannetta, joka hänen mielestään oli todella epäselvä.

- Mielestäni tuomari olisi pitänyt viheltää vapaapotkun meille, kun vastustajaa iski Erladia lujasti. Tällaista kuitenkin sattuu ja olisimme voineet puolustaa tilannetta paremmin. Läpi ottelun olisimme pitäneet, näin jälkiviisaasti, pitäneet yrittää pitää pallo maassa, koska he olivat todella hyviä ilmatilassa.

Skog toteaa kuitenkin että tällaisia otteluita tulee ja että ottelun pettymys otetaan mukaan polttoaineeksi seuraavaan otteluun.
FC Bodan joukkueessa, Djibril Lakh oli kentän paras pelaaja. Oli todella ilahduttavaa että hän sai iskeä hänen kauden ensimmäiset maalit. Vierailijoiden joukosta Elja Heiskanen oli ottelun paras, niin kuin viime ottelussakin.

Seuraavan ottelun FC Boda pelaa 12.7 vieraskentällä ToVea vastaan.