Taide ottaa muotonsaFanfar 700 -juhlan edellä

Fanfar 700
Lasten kuvat kertovat tarinoita, tunteita ja ajatuksia Kemiönsaaresta.

Lasten ja nuorten taiteellinen työskentely Fanfar 700 -juhlanäytöstä varten on ollut täydessä vauhdissa kaikissa Kemiönsaaren kouluissa. Kevään aikana oppilaat työskentelivät kuvataidetehtävien parissa teemalla ”Kemiönsaari – meidän saaremme”. Kaikki teokset on asetettu esille Brukshalleniin esitysten ajaksi keskiviikkona 7. ja torstaina 8. toukokuuta.

– Riippumatta siitä, laulaako kuorossa, onko antanut ideoita laulunsanoihin tai luonut taideteoksia Ruukkihallissa varten, jokainen lapsi on saanut osallistua Kemiönsaaren 700-vuotisjuhlaan. Kaikki lapset ovat luoneet jotain ainutlaatuista. Yhdessä heidän teoksensa muodostavat kokonaisuuden, joka juhlistaa Kemiönsaaren 700-vuotista historiaa, sanoo Skapan projektivastaava Anu Mäkinen, joka toimii myös Fanfar 700:n kuvataidekokonaisuuden koordinaattorina.

Se, että Mäkinen toimii kouluissa tukena, on osa laajempaa kehittämistyötä. Skapa-hankkeen kautta Kemiönsaaren kunta kokeilee mallia, joka pohjautuu ruotsalaisen kulttuurikoulun periaatteisiin. Siinä kunnallinen taidepedagogi tekee yhteistyötä opettajien kanssa tarjotakseen heille tukea ja uusia taiteellisia näkökulmia koulun arkeen.

– Kyse on pitkäjänteisestä työstä sen eteen, että lapset saisivat taidetta ja kulttuuria osaksi koulupäiväänsä ja päivittäistä oppimistaan. Fanfar -projektissa testaamme tätä käytännössä yhdessä opettajien kanssa, sanoo kulttuurisihteeri Hanna Ödling-Rinne.

Teoksissaan oppilaat ovat nostaneet esiin heille tärkeitä teemoja, kuten luonnon, yhteisöllisyyden, harrastukset ja merkitykselliset paikat. He ovat luoneet kaloja, lintuja, julisteita ja ideoineet vapaasti lasten tekemän uuden laulun ”Fanfar 700” hahmojen ympärille.

Myös nuorten mediataideteokset muodostavat tärkeän osan esityksen visuaalista ilmettä.

Ruukkihalli täyttyi musiikista, valoista ja laulusta 7. toukokuuta, kun lasten ja nuorten oma juhlanäytös sai ensi-iltansa. Silloin he saivat astua kokonaisuuteen, jossa heidän omalla panoksellaan oli keskeinen rooli.

– Lasten kuvat eivät ole vain koristeita. Ne kantavat tarinoita, tunteita ja ajatuksia Kemiönsaaresta – lasten omasta näkökulmasta, sanoo Mäkinen.

Fanfar 700 on suurin lapsille ja nuorille suunnattu kulttuuripanostus juhlavuoden aikana, ja se on yhteistyöhanke Sagalundin lastenkulttuurikeskuksen, Skapa-hankkeen, kunnan koulujen ja kulttuuripalveluiden välillä.

– Tämä on lasten ja nuorten oma juhlaesitys, sanoo Kristiina Tiainen Sagalundin lastenkulttuurikeskuksesta, joka koordinoi koko Fanfar 700-projektia.

Esitysten jälkeen visuaaliset työt siirretään Villa Landeen, jossa ne ovat esillä toukokuun ajan.

Lasten oma juhlatapahtuma järjestettiin Ruukkihallissa keskiviikkona 7. toukokuuta koulupäivän aikana. Yleisölle järjestetään ylimääräinen esitys torstaina 8. toukokuuta kello 18. Liput torstain konserttiin myydään Netticketin kautta.

TEKSTI & KUVA: ABL

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram